Τα τηλεφωνήματα στα μέλη του ΠαΣοΚ έχουν γίνει. Στελέχη του κόμματος έχουν στείλει μηνύματα. Οι διαπιστευμένοι συντάκτες έχουν ενημερωθεί επίσημα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Όλα είναι έτοιμα για την ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή στις 12: 00 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Μία συνεδρίαση διαφορετική, καθώς θα ανακοινωθούν τα ονόματα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της 6ης Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ή μάλλον να αποκαλυφθούν στο σώμα. Ουσιαστικά θα υπάρξουν παράλληλοι μονόλογοι από τους υποψήφιους, με πολιτικό στίγμα και το βλέμμα στο αύριο της παράταξης.

Που θα πάει το ΠαΣοΚ;

Τα μέλη της ΚΠΕ περιμένουν να ακούσουν τις τοποθετήσεις του κάθε υποψήφιου. Μέσα από αυτές θα καταλάβουν την πορεία που έχει επιλέξει ο καθενας για το κόμμα την επόμενη μέρα. Το καράβι του ΠαΣοΚ θα στρίψει προς τα δεξιά; Θα χαράξει αριστερή ρότα προκειμένου να αγκαλιάσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που φυλλορροεί ή θα συνεχίσει τη δική του αυτόνομη πορεία, με αμφίπλευρη διεύρυνση, προκειμένου να πετύχει τον μεγάλο στόχο του που είναι η πρωτιά; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν μετά τις ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη, του Χάρη Δούκα, του Παύλου Γερουλάνου, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Μιχάλη Κατρίνη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Παράλληλα, την Κυριακή τα οργανωτικά επιτελεία των υποψηφίων προέδρων θα δώσουν τη δική τους μάχη. Ιαχές, συνθήματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους κομματικούς στρατούς θα αναδείξουν τον νικητή της εξέδρας και θα δώσουν παλμό, ενέργεια και ένταση στην αίθουσα.

Οι δύο κύκλοι της διαδικασίας

Με την αυριανή συνεδρίαση ουσιαστικά τελειώνει ο πρώτος κύκλος των εσωκομματικών εκλογών. Τελειώνει ο κύκλος καταστατικών διαδικασιών, της συλλογής των υπογραφών και της ανάδειξης των υποψηφιοτήτων. Παράλληλα, ξεκινάει ένας άλλος, αυτός της κούρσας του τελευταίου σπρίντ προς την κάλπη. Ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος του εσωκομματικού εκλογικού σίριαλ συνοδεύεται με κεντρικές εμφανίσεις σε κανάλια και αστικά κέντρα, αλλά και από τη δημοσιοποίηση συμμαχιών σε επίπεδο κορυφής. Συμμαχίες που ως σκοπό έχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στη βάση. Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές και στελέχη πρώτης γραμμής που ακόμη δεν έχουν πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου. Παύλος Χρηστιδής, Στέφανος Παραστατίδης, Πάρης Κουκολόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη. Ιλχάν Αχμέτ, Νάγια Γρηγοράκου, Γιώργος Νικητιάδης είναι μερικοί βουλευτές που πολλοί περιμένουν να ακούσουν ποια θα είναι η επιλογή τους για την επόμενη ημέρα της παράταξης.

Το κλίμα πάντως είναι ενωτικό και πανηγυρικό, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοδο στο ΠαΣοΚ κατά 2,8% και συνάμα πτώση των αντιπάλων του. Η παγιωμένη πλέον δημοσκοπικά δεύτερη θέση του κόμματος με 15,7% κινητοποιεί τους υποψήφιους αρχηγούς και τους επιτελάρχες τους που αντιμετωπίζουν την αυριανή συνεδρίαση ως πρόβα τζενεράλε, τόσο για το ντιμπέιτ, όσο όμως και για τις συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.