Αν και το κάπνισμα παραμένει ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ πάσχουν από τη νόσο κάθε χρόνο, αναφέρει το vita.gr
Χαρακτηριστικά, ενώ τα ποσοστά καπνίσματος παρουσιάζουν μείωση, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα, ειδικά σε νεαρές γυναίκες, μη καπνίστριες, αυξάνονται. Τι μπορεί να αποτελεί πιθανή αιτία;
Η έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια της ατμόσφαιρας που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και το καμένο ξύλο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινοειδών όγκων του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα (IASLC).
Καρκίνος του πνεύμονα- Η έρευνα
Ερευνητές από το British Columbia Cancer Research Institute στον Καναδά συνέλεξαν δεδομένα για 255 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που δεν κάπνισαν ποτέ – συμπεριλαμβανομένου του τόπου που ζούσαν από τη γέννησή τους. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης των περιοχών αυτών μέσω δορυφορικών δεδομένων, προβλέψεων ρύπανσης και μετρήσεων του εδάφους.
Η ερευνητική ομάδα έλαβε δεδομένα ετήσιας έκθεσης από το 1996, όταν έγιναν διαθέσιμες οι ακριβείς πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης εάν οι ασθενείς ανέπτυξαν μια αλλαγή στο DNA τους που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και ονομάζεται μετάλλαξη EGFR.
Η γενετική μετάλλαξη επιταχύνει τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται υποδοχέας του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), η οποία βοηθά τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν. Η ακραία διαίρεση των κυττάρων είναι αυτή που προκαλεί την ανάπτυξη καρκίνου με την πάροδο του χρόνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα σε τέταρτο στάδιο ήταν πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν μεταλλάξεις EGFR σε σύγκριση με εκείνους που δεν νοσούσαν.
Βρήκαν επίσης ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν μεταλλάξεις EGFR εάν είχαν εκτεθεί για τουλάχιστον τρία χρόνια σε σωματίδια ρύπων, γνωστά και ως PM2,5, ανεξάρτητα από το αν κάπνιζαν ή όχι. Παραδόξως, αυτές οι συσχετίσεις δεν ήταν εμφανείς σε άνδρες που δεν κάπνισαν ποτέ.
Τα PM2.5 είναι σωματίδια αιθάλης στον αέρα αόρατα στο ανθρώπινο μάτι που μπορούν να εισέλθουν στο αίμα και να διεισδύσουν στον πνεύμονα. Εκπέμπονται, μεταξύ άλλων, από τους κινητήρες των οχημάτων, την καύση ξύλου και το κάπνισμα. Αν και μικρά, αυτά τα σωματίδια πιστεύεται ότι προκαλούν φλεγμονή στους πνεύμονες που μπορεί να ξυπνήσουν φυσιολογικά ανενεργά κύτταρα, οδηγώντας σε γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθεί με ακρίβεια η σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.