Premia: Γιατί πούλησε το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη

Το Κτήμα Άλφα, που αναδεικνύεται ως ένας από μεγάλους πρωταγωνιστές στο νέο οινικό τοπίο στη χώρα μας με τζίρο άνω των 14 εκατ. ευρώ, εξαγόρασε το επισκέψιμο οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη από την Premia Properties.

Ζυμώσεων συνέχεια για τον δυναμικό κλάδο του κρασιού. Η αγορά του εμβληματικού οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη από το Κτήμα Άλφα των Άγγελου Ιατρίδη και Μάκη Μαυρίδη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την οινοποιία του Αμύνταιου στην ελληνική και διεθνή οινική σκηνή, την ώρα που παραδοσιακοί «παίκτες», όπως η Οινοποιία Τσάνταλης, κινούνται επί ξυρού ακμής.

Το Κτήμα Άλφα, που αναδεικνύεται ως ένας από μεγάλους πρωταγωνιστές στο νέο οινικό τοπίο στη χώρα μας με τζίρο άνω των 14 εκατ. ευρώ, εξαγόρασε το επισκέψιμο οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη από την Premia Properties.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 όταν η Μπουτάρης πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Sterner Stenhus Greece, με βασικούς μετόχους τον Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, η Premia, επίσης συμφερόντων τους, εξαγόρασε τα ακίνητα (κτήματα, οινοποιεία, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.ά.) της ιστορικής οινοποιίας, με την παραγωγή κρασιού να ανήκει στην εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία.

Γιατί η Premia πούλησε το οινοποιείο στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, η οποία να σημειωθεί ενοικιάζει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και τους αμπελώνες στην Μπουτάρη Οινοποιεία Α.Ε., από την πρώτη στιγμή που αποκτήθηκαν τα εν λόγω ακίνητα είχε θέσει στόχο την επέκταση στον τομέα του οινοτουρισμού μέσω της εκμετάλλευσης ορισμένων οινοποιείων. Η Σαντορίνη και η Κρήτη ήταν μεταξύ αυτών.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, στη Σαντορίνη λόγω της απαγόρευσης της δόμησης δεν υπήρχε η δυνατότητα επέκτασης των κτιρίων την ώρα μάλιστα που υπήρχε μια καλή προσφορά από την πλευρά των ιδιοκτητών του Κτήματος Άλφα. Εξ ου και αποφασίστηκε η πώληση του εμβληματικού οινοποιείου, αφού υπήρξε συνεννόηση με τον μισθωτή (σ.σ. την Μπουτάρη Οινοποιεία Α.Ε.).

Στα 6,5 εκατ. ευρώ το τίμημα

Κατά πληροφορίες το τίμημα που εισέπραξε η Premia από την πώληση του οινοποιείου της Μπουτάρης στη Σαντορίνη ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ, αποκομίζοντας μια σημαντική υπεραξία, καθώς είχε εξαγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο περίπου στα 4 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη ήταν το πρώτο οινοποιείο που προσέφερε ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές αλλά και προβολές σινεμά και εκθέσεις τέχνης στον εντυπωσιακό άσπρο θόλο του που έχει ψηφιστεί σαν ένα από τα 10 σημαντικότερα αρχιτεκτονικά οινικά κτίρια του κόσμου, ενώ το ίδιο το οινοποιείο είχε βραβευτεί για την αρχιτεκτονική και την αισθητική του.

Επέκταση στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ στην Κρήτη η ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην ανακαίνιση των τριών σουιτών, οι οποίες λειτουργούν στο εκεί οινοποιείο, με την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες. να έχει δρομολογήσει την αύξηση του αριθμού τους προκειμένου να φθάσουν περίπου στις δέκα, καθώς οι οικονομικές επιδόσεις της εν λόγω δραστηριότητας κινούνται έντονα ανοδικά.

Υπενθυμίζεται ότι εταιρεία διαθέτει πλέον τέσσερα οινοποιεία – μετά την πώληση αυτού στη Σαντορίνη – σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια και Κρήτη, καθώς και αμπελώνες άνω των 630 στρεμμάτων.

Δεν πωλούνται οι αμπελώνες

Σε κάθε περίπτωση από την Premia επισημαίνεται εμφατικά ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης των αμπελώνων ειδικά της Σαντορίνης, με την Μπουτάρης να συνεχίζει απρόσκοπτα την οινοποιητική της δραστηριότητα στο νησί, μέσω του αμπελώνα των 60 στρεμμάτων στον Φάρο Ακρωτηρίου, που κυριαρχεί η ποικιλία Ασύρτικο.

Άλλωστε το «Σαντορίνη Μπουτάρη» είναι ένα από τα δύο κορυφαία σήματα της ιστορικής οινοποιίας.

Προχωρά το οινοποιείο στο Costa Navarino

Την ίδια ώρα, προχωρά η στρατηγική συνεργασία της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ με την ΤΕΜΕΣ, με σκοπό να αναπτύξουν τους αμπελώνες Navarino Vineyards.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία νέου οινοποιείου 4.000 τ.μ. συνολικής επένδυσης κοντά στα 10 εκατ. ευρώ το οποίο θα λειτουργήσει στα τέλη του 2025 αρχές του 2026.

«Μέσω αυτής της σύμπραξης ενισχύεται ο στρατηγικός μας στόχος για παραγωγή ελληνικού κρασιού υψηλής ποιότητας. Παράλληλα θα αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός στην Μεσσηνία σε συνεργασία με τις τουριστικές επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ οι οποίες έχουν αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο κος Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia.

Στο επενδυτικό πλάνο θα συμμετέχει και η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. (μέλος του ομίλου Sterner Stenhus, βασικού μετόχου της Boutari Wineries και ο κύριος μέτοχος της Premia) για την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων κρασιών.

Το ερωτηματικό της Τσάνταλης

Την ίδια ώρα εξελίξεις αναμένονται και όσον αφορά την οινοποιία Τσάνταλης, με 134 χρόνια ιστορία, η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης και παύσης πληρωμών στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (σ.σ. θα συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου).

Δεδομένου ότι η Premia, αλλά και η Ελληνικά Οινοποιεία, στην οποία από το 2023 συμμετέχουν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέλφια του μέσω της Ante, Inc., διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την εξυγίανση της Τσάνταλης, ίσως να υπάρχει μια ελπίδα να διασωθεί το όραμα του πρωτοπόρου Ευάγγελου Τσάνταλη.

Σύμφωνα με τον κο Μαρκάζο, η εταιρεία θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, ενώ παραμένει ανοικτή σε εξωδικαστική διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες της ιστορικής οινοποιίας.

Πηγή: ΟΤ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.