Παραδοσιακά κεμπάπ στο γκριλ με πλιγουροσαλάτα

Η σημερινή συνταγή είναι ένα πάντρεμα της αυθεντικής γεύσης του ανατολίτικου κεμπάπ με την ελαφριά και δροσερή αίσθηση της πλιγουροσαλάτας. Το πιάτο αυτό φέρνει στο τραπέζι αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν τα παλιά παραδοσιακά στέκια, με μια μοντέρνα πινελιά φρεσκάδας.

Νικόλας Ισπιρούδης
Παραδοσιακά κεμπάπ στο γκριλ με πλιγουροσαλάτα

Η σημερινή συνταγή είναι ένα πάντρεμα της αυθεντικής γεύσης του ανατολίτικου κεμπάπ με την ελαφριά και δροσερή αίσθηση της πλιγουροσαλάτας. Το πιάτο αυτό φέρνει στο τραπέζι αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν τα παλιά παραδοσιακά στέκια, με μια μοντέρνα πινελιά φρεσκάδας.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

50λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για τα κεμπάπ

  •  1 κιλό αρνίσιο κιμά από μπούτι μία φορά περασμένο από τη μηχανή
  •  500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από ελιά μία φορά περασμένο από τη μηχανή
  •  150 γρ. λίπος από αρνί σε κιμά μία φορά περασμένο από τη μηχανή
  •  150 γρ. λίπος από μοσχάρι σε κιμά μία φορά περασμένο από τη μηχανή
  •  4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  1 μέτριο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  •  2 μικρές σκελίδες σκόρδο χωρίς τη φύτρα (προαιρετικό)
  •  1 πιπεριά Φλωρίνης καθαρισμένη και αλεσμένη
  •  2 κ.σ. κορν φλάουρ
  •  ⅙ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  •  ⅙ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  •  38 γρ. ανθό αλατιού
  •  3 γρ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  •  2 γρ. καπνιστή πάπρικα
  •  2 γρ. μπαχάρι σε κόκκους
  •  1 γρ. αγριοκύμινο σε σπόρους
  •  2 γρ. κόλιανδρο σε κόκκους
  •  2 γρ. γλυκό μπούκοβο
  •  1 γρ. καυτερό μπούκοβο
  •  4 γρ. σουμάκ

Για την πλιγουροσαλάτα

  •  300 γρ. ψιλό πλιγούρι
  •  ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  •  3 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  •  1 αγγούρι με τη φλούδα σε κυβάκια
  •  2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  •  1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  •  120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  •  40 γρ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
  •  Ανθό αλατιού

Εκτέλεση

  1. Για το κεμπάπ: Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να καραμελώσουν. Ταυτόχρονα χτυπάμε καλά στο γουδί όλα τα μπαχαρικά.

  2. Αναμειγνύουμε σε ένα βαθύ σκεύος τα δύο είδη κιμά που πρέπει να είναι πολύ κρύα και προσθέτουμε, όλα τα υπόλοιπα υλικά.

  3. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Θα παρατηρήσουμε ότι έπειτα από λίγη ώρα αρχίζουν να δημιουργούνται ίνες στον κιμά και να μοιάζει μαστιχωτός, δείγμα ότι το κεμπάπ θα μείνει ενιαίο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και δεν θα διαλυθεί.

  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να μαριναριστεί καλά ο κιμάς. Ιδανικά, το αφήνουμε ένα ολόκληρο βράδυ.

  5. Θα χρησιμοποιήσουμε πλατιές μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια. Με βρεγμένα χέρια (για πιο αφράτο αποτέλεσμα) παίρνουμε κομμάτια από το μείγμα, περίπου 80-100 γρ., και το πλάθουμε γύρω από τις μεταλλικές σούβλες δίνοντάς του το γνωστό σχήμα των κεμπάπ.

  6. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα του γκριλ, τοποθετούμε πάνω τα κεμπάπ και τα ψήνουμε γυρνώντας τα τακτικά. Σερβίρουμε τα κεμπάπ με ψητές πίτες, ψητές ντομάτες και ψητές πιπεριές, πράσινες κέρατο και Φλωρίνης. Τα συνοδεύουμε με πιτούλες, πλιγουροσαλάτα και γιαούρτι πασπαλισμένο με καπνιστή πάπρικα.

  7. Για την πλιγουροσαλάτα: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό το πλιγούρι και το βράζουμε για 6 λεπτά.

  8. Έπειτα το στραγγίζουμε και το αναμειγνύουμε σε ένα βαθύ μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

  9. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Μικρά Μυστικά

Μετά το ψήσιμο, άφησε τα κεμπάπ να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά, ώστε να διατηρήσουν τους χυμούς τους.