Το τελευταίο «αντίο» στον Σβεν Γκόραν Έρικσον είπαν συγγενείς και φίλοι στο Τόρσμπι της Σουηδίας. Ο θρυλικός προπονητής άφησε την τελευταία του πνοή στα τέλη Αυγούστου μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Στη Σουηδία βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Ντέιβιντ Μπέκαμ άγγιξε το φέρετρο του Σβεν Γκόραν Έρικσον. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στην Εθνική ομάδα της Αγγλίας με τον άλλοτε θρύλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης να είναι μάλιστα αρχηγός στα τρία λιοντάρια.

Ποιος ήταν ο Σβεν Γκόραν Έρικσον

Η καριέρα του Έρικσον ως προπονητής διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ξεκινώντας στη Σουηδία με την Degerfors IF, πριν αναλάβει την IFK Göteborg.

Ο Έρικσον ήταν τότε μόλις 30 ετών και ελάχιστα γνωστός στους παίκτες ενός από τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας. Το νεαρό της ηλικίας του δεν τον πτόησε και η επιτυχία ήρθε σύντομα, οδηγώντας την Γκέτεμποργκ στην κατάκτηση του σουηδικού τίτλου και του Κυπέλλου UEFA το 1982.

Ως προπονητής της Μπενφίκα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, φτάνοντας σε έναν ακόμη τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1983. Αυτή τη φορά βρέθηκε στη λάθος πλευρά μετά την ήττα με συνολικό σκορ 2-1 από την Άντερλεχτ, αναφέρει ο Guardian.

Το αστέρι του ωστόσο ήταν σε ανοδική πορεία. Μετακόμισε στη Ρόμα και στη συνέχεια στη Φιορεντίνα, πριν επιστρέψει στην Μπενφίκα το 1989, οδηγώντας την πορτογαλική ομάδα σε έναν ακόμη τίτλο πρωταθλήματος και, το 1990, σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, όπου έχασε από τη Μίλαν.

Αυτό οδήγησε στην επιστροφή στην Ιταλία με τη Σαμπντόρια, την οποία οδήγησε σε θρίαμβο στο Coppa Italia το 1994, πριν μετακομίσει στη Λάτσιο και ανταποδώσει την εμπιστοσύνη του προέδρου του Συλλόγου Σέρτζιο Κραγκνότι με έναν τίτλο στη Serie A το 2000. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο σύλλογος της Ρώμης κέρδιζε το μεγαλύτερο βραβείο της Ιταλίας.