Σχολεία: Παιδιά με αναπηρίες σε δρομολόγια χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον

Παιδιά με αναπηρίες δεν μπορούν να μεταβούν στα σχολεία τους καθώς «δεν βολεύουν τα δρομολόγια» - Το υπόμνημα στην Περφέρεια

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για τους μαθητές και τα σχολικά προαύλια γέμισαν και πάλι με μαθητικά γέλια και πειράγματα. Υπάρχει μια πλειάδα παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία -ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας- που για μια ακόμη φορά ταλαιπωρούνται για να φτάσουν στα σχολεία τους.

Οι μεταφορές των μαθητών με ανηπηρίες παρουσιάζουν προβλήματα και τρομερές ελλείψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι και τον Μάιο, 100 παιδιά ΑμΕΑ , βρίσκονταν εκτός δρομολογίων στην Αττική. Περιοχές όπως τα Εξάρχεια έχουν κηρυχτεί ‘άγονες’, ενώ το λεωφορείο εκτελεί διαδρομή από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Κυψέλη. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιφέρεια Αττικής στηρίζεται σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς προς ιδιώτες και αν τα δρομολόγια δεν έχουν ‘εμπορικό ενδιαφέρον’, απλά δεν εκτελούνται και τα παιδιά δεν έχουν τρόπο μεταφοράς στο σχολείο τους.

Ο Γολγοθάς των γονέων

Οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία στην Αττική , βρίσκονται σε αδιέξοδο για άλλη μια χρονιά καθώς πολλοί από αυτούς δουλεύουν και δεν μπορούν να αναλάβουν την μεταφορά των παιδιών τους από και προς το σχολείο με αποτέλεσμα να αναγκάζονται είτε να σταματήσουν την δουλειά τους είτε να δουλεύουν κάποιες ώρες από το σπίτι, είτε σε άλλες τραγικές περιπτώσεις αναγκάζονται να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, μιλώντας στο Βήμα ανέφερε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχουν λεωφορεία για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Από τη στιγμή που ο διαγωνισμός δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον είτε γιατί δεν είναι ανταγωνιστικά τα χρήματα που δίνονται , είτε γιατί οι μεταφορείς αποφεύγουν να παίρνουν παιδιά με αναπηρίες και προτιμούν τα παιδιά χωρίς αναπηρίες, το αποτέλεσμα είναι οικογένειες να μένουμε χωρίς μεταφορά για το παιδί τους συνεπώς τα παιδιά δεν μπορούν αν παρακολουθήσουν κανονικά το σχολείο ή ότι οι οικογένειες χάνουν χρήματα και χρόνο για τη μεταφορά τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση».

Η ομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων περιφέρειας Αττικής έχει στείλει υπόμνημα στην Περιφέρεια Αττικής και στα Υπουργεία Παιδείας , Εσωτερικών και Υποδομών , επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γονείς και μαθητές ΑμΕΑ. «Μαθητές περιμένουν ώρες αστικά λεωφορεία , αναγκάζονται να περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο τους ενώ πολλοί γονείς πληρώνουν ταξί για να μεταβούν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το χειρότερο είναι ότι εκατοντάδες παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν φτάνουν ποτέ στο σχολείο, άρα δεν πάνε σχολείο, γιατί δεκάδες δρομολόγια κηρύχθηκαν άγονα».

Η περιφέρεια Αττικής δίνει αποζημίωση στους γονείς , μικρότερο του 1 ευρώ ημερησίως, που όπως λένε δεν αρκεί για τα έξοδα μεταφοράς τους στο σχολείο.

Τι λέει η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΦΕΚ 4217/20218) τα ειδικά σχολεία καλύπτουν μεγαλύτερες περιοχές και ως εκ τούτου δικαιούνται και δημόσιας δωρεάν μεταφοράς. Στη Σύμβαση για τα παιδιά με αναπηρίες (v.4074/12-Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες) αναφέρεται ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση.

Τελικώς, αντί το κράτος να καλύπτει αυτή την ανάγκη με οποιοδήποτε τρόπο , εντούτοις- όπως λένε οι απελπισμένοι γονείς- το Υπουργείο Μεταφορών ακολουθεί τους ‘αλγόριθμους’ που οδηγούν σε κήρυξη άγονων περιοχών – ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας- ‘στερώντας’ στα παιδιά την πρόσβαση στα σχολεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.