Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κέρκυρας, κ. Γιώργος Βούλγαρης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος, κ. Νίκος Ρώσσης. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, είχε ως κύριο θέμα τη συζήτηση για το χωροταξικό του Τουρισμού, ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.

Συνεργασία με τον Επιστημονικό Κόσμο

Ο κ. Τρεπεκλής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία με τους επιστήμονες και τους ειδικούς του ΤΕΕ, καθώς οι γνώσεις και η εμπειρία τους μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό. «Η συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Οι απόψεις των ειδικών θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία σχεδιασμού του νέου χωροταξικού πλαισίου», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Συνεχής Διάλογος και Συνεργασία

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διαρκούς και συντονισμένης συνεργασίας, όπως υπογράμμισαν και οι δύο πλευρές. Ο κ. Τρεπεκλής επισήμανε ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με το ΤΕΕ Κέρκυρας όσον αφορά την ανάγκη για τακτικές συναντήσεις εργασίας, όχι μόνο για την Κέρκυρα, αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η Περιφέρεια σχεδιάζει παρόμοιες συζητήσεις και με τους φορείς του τουρισμού και τα εμπορικά επιμελητήρια της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί μία ενιαία και στρατηγική προσέγγιση στο ζήτημα.

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό. Ο κ. Τρεπεκλής σημείωσε ότι οι προτάσεις και οι επισημάνσεις του ΤΕΕ Κέρκυρας θα ενσωματωθούν στη συνολική πρόταση που θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει παράταση από το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δηλώσεις Προέδρου ΤΕΕ Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας, κ. Γιώργος Βούλγαρης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας. Σημείωσε ότι το ΤΕΕ Κέρκυρας έχει ήδη λάβει απόφαση και έχει δημοσιοποιήσει τη θέση του για το χωροταξικό του τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν θεσμική υποχρέωση να συμβάλλουν. «Είναι καθήκον μας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την κοινή δέσμευση για συνέχιση του διαλόγου και της συνεργασίας, με στόχο την ολοκλήρωση ενός στρατηγικού πλάνου που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του τουρισμού και θα διασφαλίζει την αειφορία της περιοχής.