Παρουσιάστηκαν τα Εναλλακτικά Σενάρια Χωρικής Ανάπτυξης για Χαλκίδα και Ληλάντιο

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια χωρικής ανάπτυξης για τις δημοτικές ενότητες Χαλκίδας και Ληλαντίων παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου από τους αναδόχους μελετητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αποτελούν αποτέλεσμα ανάλυσης και αξιολόγησης των αναγκών των δύο περιοχών και έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης. Τα σενάρια θα δημοσιευτούν για πέντε ημέρες, προκειμένου οι πολίτες να καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις και σχόλια.

Οι προτάσεις για τις δημοτικές ενότητες Χαλκίδας και Ληλαντίου αποσκοπούν στην εξισορρόπηση της πολεοδομικής ανάπτυξης με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αειφορία. Τα σενάρια χωρικής ανάπτυξης που παρουσιάστηκαν καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη δημόσια διαβούλευση, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη διαχείριση των περιοχών αυτών για το μέλλον.

Σενάρια Χωρικής Ανάπτυξης

Οι προτάσεις που αφορούν τη Χαλκίδα και το Ληλάντιο εστιάζουν σε ζητήματα πολεοδομικού σχεδιασμού, προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενίσχυσης της τουριστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Οι προτάσεις του Δήμου Χαλκιδέων που έχουν ήδη κατατεθεί και αναμένεται να επανυποβληθούν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη των δύο αυτών περιοχών.

Προτάσεις για τη Χαλκίδα

  1. Πλήρης πεζοδρόμηση της περιοχής του Κάστρου: Προβλέπεται η ανάδειξη ιστορικών κτιρίων με μεταφορά συντελεστή δόμησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ναό της Αγίας Παρασκευής, το Φρούριο και το Λαογραφικό Μουσείο.
  2. Χαρακτηρισμός πολιτιστικών κτιρίων: Προτείνεται η μετατροπή ιστορικών κτιρίων, όπως το κτίριο Γεωργιάδη, η αποθήκη του ΟΣΕ και το Κόκκινο Σπίτι, σε πολιτιστικά κέντρα.
  3. Ανάδειξη της περιοχής της Αρέθουσας: Συγκεκριμένα, προτείνεται η προστασία και η διατήρηση των πηγών της Αρέθουσας και των όμορων βιομηχανικών κτιρίων.
  4. Μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών: Προβλέπεται η μεταφορά των Φυλακών Χαλκίδας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην περιοχή του παλαιού πεδίου βολής.
  5. Επέκταση και ενοποίηση περιοχών: Σημαντικές πολεοδομικές επεκτάσεις και αλλαγές προτείνονται, όπως η ένταξη τμημάτων της Κανήθου, των Εργατικών Κατοικιών και της συνοικίας Ζ’ στο σχέδιο πόλης.
  6. Ανάδειξη του παραλιακού μετώπου: Ο Δήμος Χαλκιδέων ζητά τη διατήρηση της τουριστικής χρήσης στο παραλιακό τμήμα της συνοικίας Α΄, καθώς και τη μετατροπή της περιοχής από τον Φάρο έως τη Λιανή Άμμο σε χώρο κοινόχρηστο, αθλητισμού και αναψυχής.

Προτάσεις για το Ληλάντιο

  1. Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς: Στο Ληλάντιο, προβλέπεται η ανάδειξη σημαντικών ιστορικών σημείων όπως η Ξηρόπολη, οι Δύο Πύργοι και το Κάστρο των Φύλλων.
  2. Δημιουργία θεματικών πάρκων και ποδηλατοδρόμων: Προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία θεματικών πάρκων στις Αλυκές Κοπανά και τη λίμνη των Φύλλων, καθώς και ποδηλατοδρόμων που συνδέουν την περιοχή Μύτικας με τον Άγιο Νικόλαο και το παραλιακό μέτωπο της Λαμψάκου.
  3. Τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου: Ζητείται η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής του ΣΕΛΜΑΝ, καθώς και η καθιέρωση τμημάτων του παραλιακού μετώπου ως Β’ κατοικία.
  4. Επέκταση και πολεοδόμηση οικισμών: Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την επέκταση του σχεδίου πόλεως Βασιλικού, την εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών Αγίου Νικολάου, Μύτικα και Φύλλων, καθώς και την πολεοδόμηση όλων των οικισμών εκτός του Μύτικα.
  5. Αειφόρος ανάπτυξη: Προτείνεται η νομιμοποίηση χρήσεων που συνάδουν με τη γεωργική παραγωγή στην περιοχή του Μύτικα, καθώς και η καταγραφή των υφιστάμενων παραγωγικών χρήσεων για τη δημιουργία συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης.

Πολιτιστική και Οικιστική Ανάπτυξη

Τοπικά πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις προτείνονται για κάθε γειτονιά της Χαλκίδας και του Ληλαντίου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.