Ζητήματα με την Κατάταξη των Περιοχών
Ο Σύλλογος επισημαίνει στην ανακοίνωση του ότι το προτεινόμενο Χωροταξικό Σχέδιο κατατάσσει την Ερμούπολη στις περιοχές ελέγχου, μια κατηγορία που μοιράζεται με τουριστικά υπερκορεσμένους προορισμούς όπως η Σκιάθος, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Ρόδος. Αυτή η κατάταξη, όπως αναφέρουν οι μηχανικοί, είναι λανθασμένη, καθώς η Ερμούπολη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο τουριστικής ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα κορεσμού.
Η Ποσειδωνία κατατάσσεται στις αναπτυγμένες περιοχές, κάτι που ο Σύλλογος θεωρεί επίσης λανθασμένο, καθώς η περιοχή δεν διαθέτει την τουριστική υποδομή που θα δικαιολογούσε αυτή την κατάταξη.
Έλλειψη Κινήτρων για Ανάπτυξη
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο Χωροταξικό Σχέδιο δεν παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα για την τουριστική ανάπτυξη της Ερμούπολης. Ο περιορισμός στην κατασκευή μόνο ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων είναι εξαιρετικά δύσκολος να εφαρμοστεί στην Ερμούπολη λόγω της έλλειψης μεγάλων οικοπέδων και του υψηλού κόστους κατασκευής, που καθιστούν μη βιώσιμα τα επενδυτικά σχέδια. Επιπλέον, η απουσία αναφοράς στην ίδρυση νέων καταλυμάτων χαμηλότερης κατηγορίας (3/4/5 κλειδιών) δυσχεραίνει την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, τα οποία, όπως αναφέρουν οι μηχανικοί, ξεπερνούν τα 400 και βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης ή κινδύνου.
Ειδικές Προτάσεις για την Ερμούπολη και την Ποσειδωνία
Ο Σύλλογος προτείνει την ανακατάταξη της Δημοτικής Ενότητας Ερμούπολης στις αναπτυσσόμενες περιοχές και της Ποσειδωνίας στην ίδια κατηγορία, με ειδική μνεία για τη δυνατότητα κατασκευής καταλυμάτων σε κατηγορίες 3/4/5 κλειδιών και 3/4/5 αστέρων. Επιπλέον, ζητούν την προσαρμογή των ρυθμίσεων ώστε να επιτρέπεται η επέκταση υφιστάμενων καταλυμάτων με λιγότερα εμπόδια και μεγαλύτερη ευελιξία.
Κίνδυνος Στασιμότητας και Απώλειας Ιστορικής Κληρονομιάς
Η ανακοίνωση προειδοποιεί ότι η κατάταξη της Ερμούπολης στις περιοχές ελέγχου χωρίς τα απαραίτητα κίνητρα για τουριστική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα και περαιτέρω φθορά της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης. Ο Σύλλογος τονίζει ότι τα υφιστάμενα κτίρια «εκλιπαρούν» για διάσωση και επανάχρηση, και χωρίς τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτή η διαδικασία καθίσταται ανέφικτη.