Ήπειρος: Καθυστερήσεις στην Έναρξη του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας

Η Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» επισημαίνει την άμεση ανάγκη για την έναρξη του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας και Βασικής Υλικής Συνδρομής (πρώην ΤΕΒΑ) στην περιφέρεια Ηπείρου, καθώς η οικονομική κατάσταση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

Σε μια περίοδο έντονης ακρίβειας, ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής, η παράταξη τονίζει πως η παροχή επισιτιστικής βοήθειας είναι αναγκαία και συνιστά υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους ευάλωτους συμπολίτες.  Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας έχει προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές αρχές και τους κατοίκους της Ηπείρου. Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει άμεσα δράση, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη παροχή των απαραίτητων ειδών στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Ανάγκη για Αμεσότητα και Δράση

Η παράταξη υπενθυμίζει ότι η Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου, σε συνεδρίασή της στις 16 Ιανουαρίου 2024, είχε εγκρίνει την υποβολή πρότασης για την ένταξη έργου στο πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027». Το έργο αυτό αφορά την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης μέσω της παροχής τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής στους άπορους της Περιφέρειας Ηπείρου. Ωστόσο, η έναρξη των διαδικασιών για την εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σημαντικά.

Καθυστέρηση στις Διαδικασίες

Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες για την προκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, μέσω του οποίου θα διασφαλιστεί η προμήθεια των απαιτούμενων τροφίμων και ειδών βασικής συνδρομής. Η αναβολή αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς η κατάσταση για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Οικονομικές Δυσκολίες και Ακρίβεια

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» υπογραμμίζει ότι η ακρίβεια σε βασικά αγαθά έχει επιδεινώσει την καθημερινότητα των πολιτών, με την κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει αποτελεσματικά για τη μείωση των τιμών ή την ενίσχυση των εισοδημάτων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η παροχή επισιτιστικής βοήθειας μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ είναι πιο αναγκαία από ποτέ, προκειμένου να διασφαλιστεί η στοιχειώδης διαβίωση των πιο ευάλωτων συμπολιτών.

Παρέμβαση στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης, Σάββας Δημητριάδης, έθεσε εκ νέου το θέμα της ανάγκης επίσπευσης της έναρξης του προγράμματος. Ο κ. Δημητριάδης ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή να δώσει άμεσες απαντήσεις σχετικά με την πρόοδο των διαδικασιών και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος.

Έκκληση για Άμεση Δράση

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» καλεί την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες για την εφαρμογή του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας. Όπως τονίζουν τα μέλη της παράταξης, η κάλυψη των βασικών αναγκών διατροφής και η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όσους συμπολίτες το στερούνται πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η παράταξη καλεί επίσης την Περιφέρεια να ενημερώσει σε ποια φάση βρίσκονται οι διαδικασίες έναρξης του προγράμματος, ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Με την ακρίβεια και τις οικονομικές δυσκολίες να εντείνονται, η επισιτιστική βοήθεια είναι κρίσιμη για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.