Δυναμικές Κινητοποιήσεις από τα Λύκεια Διστόμου – Αράχωβας

Σε έντονες αντιδράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι σχολικές μονάδες του Δήμου Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας, με αφορμή την επικείμενη κατάργηση τριών ολιγομελών τμημάτων ενώ το Υπουργείο εξέδωσε απόφαση κατ’ εξαίρεση διατήρησης τμημάτων για άλλα σχολεία.

Ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις προφορικές διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, χωρίς ωστόσο να αποτυπωθούν εγγράφως, όσον αφορά τη διασφάλιση της κανονικής λειτουργίας αυτών των τμημάτων.

Η απειλή κινητοποιήσεων από τη δημοτική αρχή και τις σχολικές κοινότητες είναι άμεση, καθώς οι προφορικές υποσχέσεις δεν κρίνονται επαρκείς για τη διατήρηση των τμημάτων. Ο Δήμαρχος τονίζει ότι η ύπαρξη αυτών των τμημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών της περιοχής, οι οποίοι έχουν περιορισμένες επιλογές πρόσβασης σε εξειδικευμένες κατευθύνσεις λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας των σχολείων τους.

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας εξαιρεί σχολεία από την κατάργηση τμημάτων

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ωστόσο εξέδωσε στις 11/09 μια απόφαση με βαθμό προτεραιότητας «εξαιρετικά επείγον» που αφορά στη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) για το σχολικό έτος 2024-2025. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η κατ’ εξαίρεση η λειτουργία τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο.

Βασικά Σημεία της Απόφασης

Η απόφαση υπογράφηκε από την Υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, και έχει εφαρμογή σε διάφορα ΕΠΑΛ ανά την Ελλάδα. Στην απόφαση περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Νομική Βάση: Η απόφαση στηρίζεται σε διάφορους νόμους που αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την αναδιάρθρωσή της, καθώς και τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.
  2. Περιοχές και Σχολεία: Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, τα Ιόνια Νησιά, και άλλες, περιλαμβάνονται στην απόφαση.
  3. Τμήματα: Τα τμήματα που αφορούν κυρίως ανήκουν σε τομείς όπως η Ηλεκτρολογία, η Γεωπονία, η Υγεία, η Πληροφορική, και η Διοίκηση.

Η απόφαση προβλέπει πως, παρά τον μικρό αριθμό μαθητών, τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κινητοποιήσεις και στην Αλίαρτο

Παρόμοιο σκηνικό εκτυλίσσεται και στην περιοχή της Αλιάρτου, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο Αλιάρτου-Θεσπιέων έχει αποφασίσει την έναρξη κινητοποιήσεων εάν δεν υπάρξει άμεση διευθέτηση του ζητήματος των ολιγομελών τμημάτων στο νυχτερινό ΕΠΑΛ της περιοχής. Οι τοπικές αρχές και οι γονείς των μαθητών ανησυχούν ότι η κατάργηση αυτών των τμημάτων θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια για τους μαθητές που βασίζονται σε αυτά για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής τους πορείας.

Το πρόβλημα των ολιγομελών τμημάτων έχει γίνει ένα καυτό ζήτημα σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα μικρότερα σχολεία να κινδυνεύουν να χάσουν τμήματα κατευθύνσεων που είναι απαραίτητα για την εξειδίκευση των μαθητών. Η έλλειψη εγγράφων δεσμεύσεων από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές έχει προκαλέσει την οργή των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες απαιτούν άμεσες λύσεις για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.