Η πρωτοφανής ποσότητα νερού που έπεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέδειξε την αδυναμία των υφιστάμενων υποδομών να διαχειριστούν τέτοια φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, η Ρόδος άντεξε.

Σε επίσημη δήλωσή του, ο κ. Κολιάδης αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι και τόνισε πως η προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών δεν ήταν επαρκής για τα συγκεκριμένα ακραία φαινόμενα. Ο ίδιος δήλωσε: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν, αλλά αναλαμβάνουμε και την ευθύνη για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση για την επόμενη φορά».

Ο κ. Κολιάδης επεσήμανε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένες εξαιρέσεις, αλλά μια νέα κανονικότητα, στην οποία οι τοπικές αρχές οφείλουν να προσαρμοστούν. «Οι εικόνες που είδαμε χθες στη Ρόδο, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, δεν επιτρέπουν να συνεχίσουμε τη διαχείριση με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα», υπογράμμισε.

Παρά τις δυσκολίες, η Ρόδος επανήλθε γρήγορα στους κανονικούς της ρυθμούς, χάρη στην άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του Δήμου και της ΔΕΥΑΡ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου). Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους πολίτες για την υπομονή τους, καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου και της ΔΕΥΑΡ για την ακούραστη προσπάθειά τους. Αναγνώρισε, επίσης, τη συμβολή των Αντιδημάρχων και των Εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων, που στάθηκαν στο πλευρό του, εξασφαλίζοντας την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων.

Στο πλαίσιο της άμεσης αντίδρασης στα γεγονότα, ο κ. Κολιάδης ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων, για τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης παρόμοιων καταστάσεων. Ο στόχος, όπως δήλωσε, είναι η βελτίωση της οργάνωσης για την αντιμετώπιση μελλοντικών ακραίων φαινομένων, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα.

Ο Δήμαρχος τόνισε την προτεραιότητα που δίνει στην ασφάλεια των πολιτών και τη θωράκιση του νησιού απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που φέρει απέναντι στους κατοίκους της Ρόδου. «Ο πολίτης έχει τον πρώτο λόγο, σε εσάς λογοδοτούμε και από εσάς κρινόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η καλοπροαίρετη κριτική είναι καλοδεχούμενη, καθώς συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση της τοπικής διοίκησης.

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Κολιάδης διαβεβαίωσε τους πολίτες πως μαζί, μέσα από συλλογική προσπάθεια, θα καταφέρουν να κάνουν τη Ρόδο πιο ασφαλή και ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις που φέρνουν οι καιροί. «Μαζί θα κάνουμε τη Ρόδο πιο ασφαλή και ανθεκτική», ήταν το μήνυμά του, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για ουσιαστική αλλαγή στη διαχείριση των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Η Ρόδος, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, καλείται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα των έντονων καιρικών φαινομένων, με στόχο την προστασία των κατοίκων και του φυσικού της περιβάλλοντος.