ΣΥΡΙΖΑ: Η επανεμφάνιση Κασσελάκη, η νέα ήττα και το «αποτυχημένο Καπιτώλιο αλά γκρέκα»

Μετά από αρκετά εικοσιτετράωρα σιωπής ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επανεμφανίστηκε χθες με τον πλέον επεισοδιακό τρόπο - Οι επόμενες κινήσεις του

Νέα ήττα σημείωσε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον ίδιο να κηρύσσεται και επίσημα έκπτωτος από την Πολιτική Γραμματεία που επικύρωσε την απόφαση που έλαβε την περασμένη Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επανεμφάνιση Κασελάκη

Μετά από αρκετά εικοσιτετράωρα σιωπής ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανεμφανίστηκε χθες με τον πλέον επεισοδιακό τρόπο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δικηγόρος και πρώην διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, το Μανώλη Καπνισάκη που έθεσε θέμα για το ποιος έχει ποινικές και διοικητικές ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπή.

Επί του θέματος έγινε η εξής διαρροή από το περιβάλλον του Στ. Κασσελάκη: «Ο Μανώλης Καπνισάκης τηλεφώνησε χθες στην γραμματέα Ράνια Σβίγκου και της έθεσε το εξής ερώτημα: διοικητικά και ποινικά ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα; Δεν έλαβε απάντηση και κατόπιν στη Ράνια Σβίγκου τηλεφώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης και της έθεσε ακριβώς το ίδιο ερώτημα.

Η κυρία Σβίγκου πάντα με την ίδια διαρροή, παρέπεμψε τον κ. Κασσελάκη στον διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη που φέρεται να του απάντησε ότι «την ευθύνη για το κόμμα την έχεις εσύ, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο». Και τότε ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να του έχει απαντήσει «πώς θα σου υπογράψω πληρεξούσιο, αν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται;».

Το εν λόγω σκηνικό προκάλεσε τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης πριν από την προγραμματισμένη της ερχόμενης Τρίτης προκειμένου να συζητηθεί αν θεωρείται ή όχι έκπτωτος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κατά πληροφορίες, από την πλευρά τους, οι «87» και ο Παύλος Πολάκης μίλησαν για «αποτυχημένο Καπιτώλιο αλά γκρέκα» αναφερόμενοι στο τηλεφώνημα που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στον διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαυροκεφαλίδη ζητώντας του τα κλειδιά για να ανέβει στο γραφείο του προέδρου στην Κουμουνδούρου.

Η ένταση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και το «ειρήνη υμίν» Κασσελάκη

Κατά την άφιξη των μελών της Πολιτική Γραμματείας, συγκεντρώθηκε κόσμος έξω από την Κουμουνδούρου, κυρίως υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, όπου γιούχαραν τους κ.κ. Πολάκη, Θεοχαρόπουλο και Γεροβασίλη και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα ενώ διακριτική ήταν και η παρουσία της αστυνομίας που δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του έκανε λόγο για προβοκάτσιες σε βάρος του.

«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ. Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας.

Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις και συγκεκριμένα να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Η οριστική απόφαση

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ψήφους 17- 1-1 αποφάσισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος από το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη ενώ η Ολυμπία Τελιγιορίδου ψήφισε «παρών».

Αναλυτικά η απόφαση:

«Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Τι δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη

«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.

Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.

Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.

Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους.

Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα.
Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.

Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.

Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα.

Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.