Η χθεσινή δημοσκόπηση επιβεβαίωσε την ατάκα του Νίκου Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πως το ΠαΣοΚ είναι δεύτερο κόμμα.  Το 15,7% που συγκεντρώνει η Χαριλάου Τρικούπη στη συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση φέρνει χαμόγελα και αισιοδοξία.

Το ΠαΣοΚ φαίνεται πως χτίζει νέα σχέση εμπιστοσύνης με του πολίτες και σε αυτό συνηγορεί και η αύξηση της δημοτικότητας του Νίκου Ανδρουλάκη κατά τέσσερις μονάδες, καθώς πήγε από το 30 που ήταν τον Ιούνιο, στο 34 μέσα σε λίγους μήνες. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε πως το ΠαΣοΚ καταγράφει αύξηση των ποσοστών του κατά 2,8% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο.

Ταυτόχρονα το ΠαΣοΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τα όρια εκλογικής επιρροής, δηλαδή τη «δεξαμενή» των ψήφων από την οποία θα μπορούσε δυνητικά να αντλήσει ψηφοφόρους, καθώς το ποσοστό των ερωτηθέντων που απαντά ότι θα μπορούσε να το ψηφίσει καταγράφεται στο 47%, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στο 41%.

Τα χαμόγελα για τις δημοσκοπήσεις

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη δήλωσε στο βήμα πως «πλέον έχει τελειώσει η συζήτηση για το ποιο κόμμα έχει ανοδική πορεία και αποτελεί απειλή για τη Νέα Δημοκρατία» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «η αύξηση αυτή που βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενισχύει το επιχείρημα του Νίκου Ανδρουλάκη πως η αυτόνομη πορεία είναι αυτή που μπορεί να διευρύνει αμφίπλευρα το ΠαΣοΚ, να δυναμώσει κι άλλο και να πετύχει τον μεγάλο του στόχο που είναι γίνει πρώτο κόμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η δημοσκόπηση αυτή ανακοινώθηκε την στιγμή που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήταν στον… αέρα. Συγκεκριμένα ταξίδευε από τη Θεσσαλονίκη που βρέθηκε για τη ΔΕΘ και πήγαινε στο Ηράκλειο που θα συνεχίσει την περιοδεία του. 

Νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμένους συντάκτες ο  Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε μεγάλος στόχος του ΠαΣοΚ είναι να γίνει πρώτο κόμμα και επεσήμανε πως «η κεντροαριστερά μπορεί να γίνει μεγάλη μαζί με τους πολίτες την αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες μαζί της. Με συγκλήσεις προοδευτικές μέσα από ανοιχτά πολιτικά γεγονότα, όπως ένα ανοιχτό πολιτικό συνέδριο που δεσμεύομαι να υλοποιήσω αν ανανεώσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μας με τα μἐλη και τους φίλους του ΠαΣοΚ». 

Το «ανέκδοτο» με τη ΝΔ

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση σε ερώτηση του βήματος. για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Ανδρουλάκης φόρεσε «το πλατύ του χαμόγελο» όπως είπε και ο ίδιος και δήλωσε πως «έδωσα ένα μεγάλο αγώνα για 2,5 χρόνια απέναντι στην αλαζονεία, τη διαφθορά, τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την υποτίμηση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων της χώρας μας, για να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία, τότε αυτό θα ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Με αυτό τον τρόπο έβαλε τέλος σε ένα τέτοιο σενάριο. Παράλληλα, σημείωσε πως «εγώ έδωσα έναν τέτοιο αγώνα για να ξαναγίνει μεγάλη η κεντροαριστερά, που δεν θα θυμίζει ούτε τα λάθη του ΠαΣοΚ του παρελθόντος, αλλά το μεγάλο του έργο. Δεν θα θυμίζει ούτε τη διαχειριστική ανεπάρκεια, τα παιχνίδια με τους θεσμούς της εποχής Τσίπρα -Καμενου. Μία σύγχρονη κεντροαριστερά σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική υπεύθυνη. αυτό είναι για μένα μονόδρομος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ο κ. Ανδρουλάκης πριν κλείσει την απάντηση του σημείωσε πως «αν η Νέα Δημοκρατία είχε αλλάξει θα φαινόταν στα αποτελέσματα. Πού έχουν αλλάξει; Φτάσαμε στο σημείο επί Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να βγαίνει ο Άρειος Πάγος και να λέει ότι είναι πλημμέλημα να παρακολουθείται ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Τι μήνυμα στέλνει μία χώρα που δίπλα της είναι η Τουρκία με μία τέτοια απόφαση;»

Το πρόβλημα με το μεταναστευτικό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε και για το μεταναστευτικό που απασχόλησε την ευρωπαϊκή επικαιρότητα. «Το μεταναστευτικό έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα σε μία χώρα που είναι στα όρια της Ευρώπης. Δηλαδή, άλλες είναι οι πολιτικές που μπορεί να ασκήσει η Δανία στο θέμα αυτό και άλλες η Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε δηλώνοντας πως «εδώ θέλουμε μία συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική.

Πόσους χρειαζόμαστε, σε ποιους τομείς, με ποιες δεξιότητες, αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν από μήνα σε μήνα και επειδή έχει ανοίξει μία συζήτηση και μετά τις ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, θέλω να σας πως αυτό το θέμα το είχα συζητήσει με τον ίδιο τον κύριο Σολτς πριν από περίπου ένα χρόνο σε μία διήμερή συνάντηση που είχαμε. Η άποψη μου είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δώσει τα κίνητρα που δίνει η Γερμανία δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες και πρέπει η Γερμανία να δει ρεαλιστικά τα πράγματα για αυτό πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος κι όχι μονομερείς ενέργειες και με τα γειτονικά κράτη και με τα βαλκανικά κράτη και με τη χώρα μας να βρούμε λύσεις.

Λύσεις με ανακοινώσεις χωρίς συζήτηση και συνδιαμόρφωση σε αυτό το θέμα που είναι πολυπαραγοντικό δεν δίνονται με αυτό τον τρόπο. Νομίζω ότι θα μας απασχολήσει πολύ αυτό το θέμα στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το θέμα της ακριβείας, καθώς και για κοινωνικά ζητήματα. Τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τροχονόμοι συμφερόντων. Επεσήμανε πως σε ένα χρόνο έχει λάβει μέρος σε 6 εκλογικές αναμετρήσεις και δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπήκε στην πολιτική για να κυνηγήσει τα like και τα views. Ενώ ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του στη ΔΕΘ έδωσε την είδηση πως για το θέμα των υποκλοπών θα κινηθεί θεσμικά και θα πάει μέχρι τέλους και δεσμεύτηκε πως θα ανακοινώσει σύντομα κι άλλα νέα για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα.  

Το τέλος του σήριαλ με τον Δούκα

Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου του προέδρου του ΠαΣοΚ, η ΕΔΕΚΑΠ ανακήρυξε τις έξι υποψηφιότητες. Μέσα στα ονόματα που θα διεκδικήσουν την προεδρία της παράταξης  και το όνομα του Χάρη Δούκα.

Θυμίζουμε πως για τον Δήμαρχο Αθηναίων στελέχη είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους για μη καταστατικά ορθή υποψηφιότητα, ενώ υπήρχε και επιστολή στο αρμόδιο όργανο για προσφυγή στην δικαιοσύνη αν την επιτρέψει. Η ομόφωνη ερμηνεία όμως του επίμαχου άρθρου 36 του καταστατικού βάζει το όνομα του Χάρη Δούκα στο ψηφοδέλτιο της 6ης Οκτωβρίου.

Επόμενος σταθμός το debate

Επόμενος σταθμός για το ΠαΣοΚ είναι η διευρυμένη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος την Κυριακή στις 12:00. Εκεί θα υπάρξουν ομιλίες όλων των υποψηφίων προέδρων. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρινής και Νάντια Γιαννακοπούλου θα τοποθετηθούν και θα αποκαλυφθούν ενώπιον του σώματος, με κάποιους από αυτούς να ζητούν τη διεξαγωγή ντιμπέιτ.

Ο χρόνος για μία τηλεμαχία πιέζει ασφυκτικά, έτσι το σενάριο που προκρίνεται, σύμφωνα με τα επιτελεία των υποψηφίων, είναι να γίνει σε μία ημέρα που θα συνααποφασίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και με τους όρους που έγιναν τα προηγούμενα ντιμπέιτ. Αυτό έχει σκοπό να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος σε συζητήσεις και να τρέξει η διαδικασία όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. Με την Άννα Διαμαντοπούλου να πιέζει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση και να δηλώνει πως «πρέπει να γίνει ντιμπέιτ, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση και αν συμβεί αυτό εγώ θα ακυρώσω ότι κι αν εχω προγραμματίσει για εκείνη την ημέρα.  Αυτό πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι».