Το συνέδριο «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης 1974-2024» που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τον Μάιο στην Αθήνα, και μάλιστα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία που γιορτάζει φέτος την επέτειο των 150 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του, προσέλκυσε πολύ κόσμο εξαιτίας της πολύπλευρης προσέγγισης όλων των πτυχών της Μεταπολίτευσης.

Όσοι δεν κατάφεραν να το παρακολουθήσουν αλλά και όσοι το παρακολούθησαν και θέλουν να ανατρέξουν στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις του, μπορούν να προμηθευτούν τον ομότιτλο τόμο με τα πλήρη πρακτικά του συνεδρίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο».

Η Μεταπολίτευση, αναφέρεται στο σημείωμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που συνοδεύει την έκδοση, εξετάστηκε ως η στιγμή της μετάβασης από τη δικτατορία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά και ως περίοδος που αρχίζει το 1974 και διαρκεί έως σήμερα παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται μια τομή ιστορικά εφάμιλλη του καταγωγικού γεγονότος του 1974.

Οι θεμελιώδεις επιλογές της Μεταπολίτευσης επιβεβαιώθηκαν

Αυτήν την ιδιότητα δεν τη διέθετε ούτε η οικονομική κρίση, η οποία παρά τη σημαντική επίδρασή της στη διαστρωμάτωση και στις συμπεριφορές της ελληνικής κοινωνίας και στο κομματικό σύστημα, εντέλει επιβεβαίωσε τις θεμελιώδεις επιλογές της Μεταπολίτευσης, τη συμμετοχή στην ΕΕ και την ευρωζώνη και κατά βάθος το κεκτημένο της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Ο Ευ. Βενιζέλος, που δεν μένει ποτέ στάσιμος ετοιμάζει το επόμενο συνέδριο, αλλά και τα σεμινάρια Συνταγματικού Δικαίου, τα οποία θα παραδίδει τους προσεχείς μήνες.

Παρότι πολιτικά ενεργός, δεν μετακινείται από τον χώρο της μεταπολιτικής στην οποία τοποθετεί τον εαυτό του, ούτε για χάριν του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βοηθά μόνο στις προεκλογικές αναμετρήσεις των βουλευτικών και των ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά στις εσωκομματικές διατηρεί αυστηρή ουδετερότητα έναντι των υποψηφίων.

Αναμφίβολα, όλοι θα ήθελαν τη στήριξή του, αλλά σέβονται τον ρόλο που έχει επιλέξει για τον εαυτό του τα τελευταία χρόνια, να βρίσκεται μακριά από τις κομματικές διαμάχες και να δίνει μόνο εθνικές μάχες.