Δικαιωμένοι από την ιστορία και από την επιλογή τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας Κασσελάκη δηλώνουν τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο περιθώριο της ΔΕΘ, δήλωσε πως έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας για τα όσα είχαν διατυπώσει κατά την αποχώρηση τους.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, «ο εκφυλισμός, η απαξίωση, οι ίντριγκες, ο παραγοντισμός, ο αρχηγισμός όλα αυτά που έφτασαν σε ακραία μορφή είναι στοιχεία που τα είχαμε διαβλέψει εγκαίρως, τα είχαμε επισημάνει και τότε είχαμε μιλήσει για μια πράξη αξιοπρέπειας, ευθύνης και ελπίδας. Δεν μετανιώσαμε λοιπόν ούτε στιγμή για την απόφασή μας και πως θα μπορούσαμε άλλωστε;».
«Η σιωπή Τσίπρα εργαλειοποιήθηκε από τον Κασσελάκη»
«Δεν κρατάμε μούτρα», σχολίασε μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας. Όπως είπε, ο πρώην πρωθυπουργός, έχει την δική του ιστορική πορεία στη χώρα αλλά και στην αριστερά. Όμως, όπως είπε, επέλεξε την σιωπή για 13 μήνες, η οποία, όπως υποστήριξε, εργαλειοποιήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη. «Στάση που ευνόησε τον κ. Κασσελάκη στην πολιτική του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πολύ φοβάμαι ότι χάνουμε την ουσία και μπαίνουμε σε πρόσωπα και ονόματα. Ο διαγκωνισμός ονομάτων έχει κουράσει την κοινωνία» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε με ποιον από τους τρεις- τέσσερις διαφορετικούς ΣΥΡΙΖΑ που «βλέπει» να υπάρχουν. «Η Αριστερά πρέπει να επανέλθει σε μια πολιτική πρόταση που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας» σχολίασε.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαρίτσης, τα στελέχη που αποχώρησαν διάλεξαν μεν τον δύσκολο δρόμο, όμως είναι ο μόνος δρόμος που «βάζει ένα φρένο στον εκφυλισμό και την ίδια στιγμή θέλουμε, και έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας βεβαίως για αυτό, να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα στον κόσμο της Αριστεράς ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχή για την αριστερά για τον τόπο μας».
Εξήγησε δε, ότι «η κοινωνία χρειάζεται σοβαρή, αξιόπιστη, μαχητική, αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της δεξιάς και χρειάζεται μια εναλλακτική προοπτική για το μέλλον της χώρας η οποία να εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς. Και εμείς αυτό φιλοδοξούμε να πράξουμε».
Αρχικό πεδίο για Λαϊκό Μέτωπο
Ο κ. Χαρίτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλα κόμματα, μετά το προσκλητήριο του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη για την διοργάνωση ενός ανοιχτού συνεδρίου μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, και εφόσον επανεκλεγεί, με την πρόσκληση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου είπε πως προέχει η συζήτηση πάνω σε σοβαρά προγραμματικά επίδικα «εκεί θα κριθούμε όλοι» είπε και συμπλήρωσε ότι η Νέα Αριστερά ήδη ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη συνεργασία με άλλα κόμματα.
«Η Αριστερά πρέπει να επανέλθει σε μια πολιτική πρόταση που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε τους έξι άξονες για ένα Λαϊκό Μέτωπο στην Ελλάδα πάνω σε προγραμματική βάση «ως ένα αρχικό πεδίο για να δούμε αν και που μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις». Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ανέφερε χαρακτηριστικά τους έξι προγραμματικούς άξονες: Ακριβεια- Υγεία-Εργασία- Κλιματική κρίση/Πολιτική προστασία- Στέγη- Εργασία.
Οι 6 άξονες όπως τους παρουσίασε ο Αλέξης Χαρίτσης:
1) Ακρίβεια. Θα μιλήσουμε για έλεγχο τιμών και πλαφόν σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδια που παρατηρούμε σήμερα στα σουπερμάρκετ; Θα μιλήσουμε για τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά ήδη διαβίωσης όπως έγινε στην Ισπανία; Θα μιλήσουμε για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού για να μην ροκανίζονται οι αυξήσεις από τον τιμάριθμο;
2) Υγεία. Έχουμε διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργιάδη. Για να σταθεί το ΕΣΥ στα πόδια του, για να παραμείνουν οι γιατροί, χρειάζεται γεναία μισθολογική αύξηση, διπλασιασμό των αποδοχών των γιατρών. Δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ ετησίως, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής αν θα στηρίξεις το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.
Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγειινά. Προσλήψεις για να καλυφθούν τα 20.000 κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σύστημα. Αυτά θα μας φτάσουν στον μέσο όρο πανευρωπαϊκά στο επίπεδο δαπάνης στην υγεία.
3) Ενέργεια. Πλαφόν στη λιανική και χονδρική τιμή του ρεύματος. Αυτό που γίνεται στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα δεν έχει αντίστοιχο σε όλη την Ευρώπη. Μπαίνουν 8 το βράδυ οι ηλεκτροπαραγωγοί και βάζουν ότι τιμή θέλουνε. Πέντε και έξι φορές πάνω από το κόστος, κλειδώνουν αυτή τη τιμή και αισχροκερδούν απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία.
Δημόσιος σχεδιασμός των ΑΠΕ με την κοινωνία μπροστά, με ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ που εκρεμμεί εδώ και 5 χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μπορούν να λυμαίνονται την αγορά συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πρωταγωνιστικός ρόλος της κοινωνίας με ενεργειακές κοινότητες οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραγωγικές μονάδες, να δοθεί η δυνατότητα στην παραγωγή να βάλουν ΑΠΕ. Και φυσικά, το κρίσιμο, διασφάλιση τυο σημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων στην ηλεξκτική ενέργεια και στο αέριο.
3) Στέγη. Ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή νέα ζευγάρια, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς, δημόσιος υπαλλήλους. Κατάργηση της Golden Visa. Δραστικός περιορισμός του Airbnb σε όλη την επικράτεια. Ενίσχυση της προσφοράς κατοικίας. Έχουμε πρόβλημα με την προσφορά και η κυβέρνηση έχει αφήσει και την ευκαιρία του ταμείου Ανάκαμψης ανεκμετάλλευτη, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία δημόσιου οργανισμού κατοικίας για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα αυξήσει την προσφορά. Αναβάθμιση φοιτητικών εστιών και προγράμματα μαζί με τους δήμους για να στηριχθεί η φοιτητική στέγη.
Και φυσικά, ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, που αφορά το ότι σήμερα οικογένειες μπορεί να χάσουν το σπίτι τους για λίγες χιλιάδες ευρώ. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.
5) Πολιτική Προστασία και Κλιματική Κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. Το βλέπουμε στη Θεσσαλία, το βλέπουμε στην Κρήτη. Εκεί που προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν τους φορείς διαχείρησης του νερού. Καμία ιδιωτικοποίηση σε φορέα διαχείρησης υδάτων. Καμία κερδοσκοπία στο φυσικό αγαθό του νερού. Έργα υποδομής που λείπουν και ως προς την Πολιτική Προστασία με τη φωτιά στην Αττική που έφτασε στο Χαλάνδρι να σβήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενοποίηση όλων των υπηρεσιών δασοπροστασίας κάτω από μια αρχή, να μπει ένα τέλος στον κατακερματισμό. Να μπει ένα τέλος σε αυτή τη σκανδαλώδη διαχείρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία μερήμνησε ώστε το 1% να πάει στην Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατάφερε μέχρι ακι τον Ιούνιο να απορροφήσει το 1%. Το 1% του 1%.
6) Εργασία. Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, με πρώτο αυτό για την εξαήμερη εργασία. Αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, το ΣΕΠΕ να επιστρέψει στο υπουργείο Εργασίας.