Στη Βουλή έφτασε το θέμα της λειψυδρίας που απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε κάποια μέρη ο συναγερμός είναι «κόκκινος». Όπως σημείωσε μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής η πρόεδρος της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας του περιβάλλοντος, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, «το 2024 έχει χαρακτηριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, ως άνυδρο έτος, καθώς η βροχόπτωση και εν γένει οι κατακρημνίσεις του ύδατος ακόμα και σε μορφή χιονιού ήταν φέτος οι χαμηλότερες των τελευταίων ετών».

Τα αποθέματα νερού στην Αττική, φτάνουν για περίπου 4 χρόνια, ενώ τουλάχιστον 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος και οι Σπέτσες. Στην κλειστή συνεδρίαση κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψη τους ειδικοί επί του θέματος ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντάς την ότι δεν ήταν έτοιμο το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Ένα πολιτικό έγκλημα διαρκείας»

Από το ΠαΣοΚ, η βουλευτής, Κατερίνα Σπυριδάκη, η οποία είναι μέλος της υποεπιτροπής, δήλωσε ότι «είναι πραγματικά απογοητευτικό να βρισκόμαστε στο 2024 και να συζητάμε ακόμα με το ύφος των διαπιστώσεων και της παράθεσης δεδομένων για το ζήτημα της λειψυδρίας και της ανομβρίας λες και είναι κάτι νέο. Ακόμα και την κλιματική αλλαγή και τις επακόλουθες καιρικές ακρότητες της νιώθω ότι τις αντιμετωπίζουμε σαν να είναι πρωτοφανής έκπληξη».

Η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της υποεπιτροπής, Σεμίνα Διγενή, σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα πολιτικό έγκλημα διαρκείας» και συμπλήρωσε ότι «το νερό σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, από ζωτικός φυσικός πόρος, κοινωνικό αγαθό και κοινωνική ιδιοκτησία, έχει πλέον μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, για τους λαούς και σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Η όξυνση δε των αντιθέσεων, για τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων και η επέκτασή τους σε άλλες περιοχές, μπορούν να πάρουν μέχρι και το χαρακτήρα πολεμικών συγκρούσεων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, εξήγησε ότι βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα η λύση του προβλήματος. «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται σε μια διαρκή συνεργασία, τόσο με τους δήμους της χώρας, όσο μεταξύ τους τα συναρμόδια Υπουργεία, να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά, άμεσα και διασφαλίζοντας επαρκές και άριστης ποιότητας νερό σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, σε κάθε Δήμο της χώρας, σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε νοικοκυριό της χώρας».

Τι ειπώθηκε στην Βουλή

Το θέμα πάντως απασχόλησε και άλλες επιτροπές καθώς και την Ολομέλεια της Βουλής.

Μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος αναρωτήθηκε σκωπτικά πως γίνεται να έχουμε λειψυδρία «όταν σε κάθε μπόρα πνιγόμαστε». Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε ότι το νερό το αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα «που πρέπει να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση του καθώς και η τιμή του. Όπως είπε, το ΚΚΕ από το 2004 έχει επισημάνει τα προβλήματα του υπερτουρισμού που οδηγεί σε σπατάλη. «Υπάρχει νερό για πισίνες και δεν υπάρχει νερό να πιει ο κόσμος», σημείωσε.

Από τη Νέα Αριστερά, η βουλευτής Πέτη Πέρκα, κατά την διάρκεια της ειδικής μόνιμης επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έθεσε ερώτημα για τη τιμολόγηση του νερού. «Ρωτάω, εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης έχει εισηγηθεί αύξηση τιμολογίων και ότι η ΕΥΔΑΠ έχει αφήσει επίσης και αυτή ανοιχτό το θέμα της αύξησης τιμολογίων. Αν θα επιβληθεί πλαφόν στην κατανάλωση νερού και κλιμακωτή τιμολόγηση, αλλά με ενδιαφέρει πιο πολύ, εάν θα παρακαμφθεί η Αρχή για άλλη μια φορά ή αν θα παίξει κάποιο ρόλο», είπε.

«Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό»

Πάντως, παρά τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περί αύξησης τιμών στο νερό, ο πρωθυπουργός σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη φαίνεται να έκλεισε αυτό το θέμα αποκρούοντας αυτό το ενδεχόμενο. «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους 4 κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα νησιά ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «χρειάζομαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δική του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση» σημειώνοντας ότι «το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας».