Σνακ και γεύμα για το σχολείο: 4 tips για να τα φάνε τα παιδιά (σίγουρα)

Με λίγες βελτιώσεις και λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να ετοιμάζετε γεύματα και σνακ για το σχολείο που θα έχουν απόλυτη επιτυχία.

Τα σχολεία ξεκίνησαν και τα παιδιά μας μπαίνουν σιγά σιγά σε πρόγραμμα. Το πρωινό ξύπνημα και το διάβασμα επιστρέφουν, όπως και το μαγείρεμα για τα σνακ και τα γεύματα που θα πάρουν μαζί τους στο σχολείο.

Το «τι φαγητό θα πάρει μαζι του παιδί» μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος βραχνάς για τους γονείς που πολύ εύκολα θα μπορεί να εκτροχιάσει την πολυπόθητη ρουτίνα. Το να γεμίσει το ταπεράκι του παιδιού με σνακ αλλά και το γεύμα του δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολη δουλειά, αρκεί να υπάρχει οργάνωση, συνέπεια και συνεργασία.

Η εκπαίδευση των παιδιών αρχίζει από το σπίτι και οι διατροφικές τους συνήθειες, σε μία χώρα που έχει έρθει αντιμέτωπη με την παιδική παχυσαρκία, επηρεάζονται σημαντικά από τα γονεϊκά πρότυπα.

Δημιουργικότητα, πρακτικότητα και φυσικά σωστή διατροφή. Αυτές είναι οι σημαντικότερες λέξεις που οι γονείς έχουν στο μυαλό τους. Ακολουθούν 4 συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια και θα βοηθήσουν στη διαχείριση του χρόνου σας ως προς την προετοιμασία των γευμάτων και των σνακ για το σχολείο.

Ξεκινήστε με μία λίστα

Η οργάνωση (και η ρουτίνα) είναι κλειδιά στο να κερδίσετε χρόνο και κόπο. Οι «αυτοματοποιημένες» κινήσεις θα σας γλιτώσουν από περιττές σκέψεις κάθε πρωί που θα πρέπει να ετοιμάσετε το σνακ και το γεύμα για το σχολείο.

Σε ένα χαρτί σημειώστε τις εξής κατηγορίες τροφίμων – τις οποίες και καλό θα ήταν να περιλαμβάνει το γεύμα για το σχολείο. Λαχανικά, φρούτα, το κυρίως, κάτι τραγανό και μια λιχουδιά.

Σε κάθε κατηγορία το παιδί σας θα έχει σίγουρα τις δικές του προτιμήσεις, επομένως με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεστε και με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Το παιδί μαθαίνει να τρώει σωστά μέσα από μία μεγάλη ποικιλία επιλογών. Οι συνδυασμοί που θα προκύψουν, μπορεί να σας εκπλήξουν (πολύ ευχάριστα).

Οργανώστε την κουζίνα σας

Η προετοιμασία των συστατικών σας μπορεί να φαίνεται σαν ένα επιπλέον βήμα, αλλά εξοικονομεί χρόνο και προσπάθεια κατά τη συναρμολόγηση των μεσημεριανών γευμάτων αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η Caroline Flynn, σεφ στο Fort Lauderdale της Φλόριντα, η οποία εργάστηκε στο ABC Kitchen της Νέας Υόρκης, επιμένει στην οργάνωση η οποία μειώνει την αναστάτωση του μαγειρέματος. «Όταν φτιάχνεις μεσημεριανό για τα παιδιά, πρέπει να έχεις την αίσθηση πως όλα είναι στη θέση τους», δήλωσε.

Ψιλοκόψτε τα λαχανικά, πλύντε και στεγνώστε τα φρούτα, προμετρήστε τα σνακ και τοποθετήστε τα σε κατάλληλα δοχεία για να παραμείνουν φρέσκα.

Ο καθορισμός μιας περιοχής του ντουλαπιού ή των ντουλαπιών σας για τα μη ευπαθή είδη για το γεύμα μειώνει τις μετακινήσεις και σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τις ανάγκες ανεφοδιασμού με μια μόνο ματιά.

Τα παιδιά ως οι καλύτεροι βοηθοί

Το να ετοιμάζετε το μεσημεριανό γεύμα από το προηγούμενο βράδυ είναι μια «κίνηση για πρωταθλητές». Βάλτε τα παιδιά σας να βοηθήσουν στη συσκευασία του γεύματος, ώστε να μπορούν να δουν και να δοκιμάσουν τι θα πάρουν την επόμενη μέρα μαζί τους.

Το να γίνουν τα παιδιά μέρος της διαδικασίας θα τα κάνει να εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο το φαγητό αλλά και τη δική σας προσπάθεια.

Στην κατάψυξη

«Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τον καταψύκτη τους», δήλωσε η Lindsay Livingston, διαιτολόγος στο Westerville του Οχάιο.

Εξοικονόμηση χρόνου, αυτό είναι το μυστικό που εξασφαλίζετε με αυτό το κόλπο.

Από τα μπιφτέκια που πλάσατε (αλλά δεν τα ψήσατε όλα), μέχρι μπισκότα, κουλουράκια, μπάρες, κέικ και μάφιν. Τα βγάζεις και είτε τα ψήνεις, όπως τα μπιφτέκια, ή τα αφήνεις να βρεθούν σε θερμοκρασία δωματίου, όπως τα μπισκότα.

Με πληροφορίες από New York Times.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.