Όλα όσα ζήσαμε στην πρώτη συναυλία του Eric Prydz στην Αθήνα

Με ένα φαντασμαγορικό DJ set που συνδυάστηκε με καινοτόμα γραφικά και νέα κομμάτια, ο Eric Prydz καθήλωσε το κοινό και επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ένας από τους πιο πρωτοποριακούς καλλιτέχνες της εποχής μας.

Ο Eric Prydz, ένας από τους πιο επιδραστικούς DJs της εποχής μας, έκανε την πολυαναμενόμενη πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα ως headliner του Primer Music Festival 2024 στην Πλατεία Νερού. Το κοινό ήταν ήδη σε εκρηκτική διάθεση μετά το σόου των Röyksopp, οι οποίοι με τα φώτα, τα εντυπωσιακά γραφικά και τους χορευτές στη σκηνή έβαλαν τα θεμέλια για μια αξέχαστη βραδιά.

Όταν ο Prydz ανέβηκε στη σκηνή, η ατμόσφαιρα μεταμορφώθηκε. Το set του κράτησε για πάνω από μιάμιση ώρα, και, όπως πάντα, τα γραφικά του ήταν φαντασμαγορικά.

Σε μια κίνηση που αποδεικνύει την καλλιτεχνική του εξέλιξη, αντί να επικεντρωθεί στις παλιές του επιτυχίες, προτίμησε να παίξει πιο νέα κομμάτια, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα mainstream hits που τον καθιέρωσαν, μια καλλιτεχνική απόφαση στην οποία παραμένει πιστός εδώ και αρκετά χρόνια.

Παρόλο που δεν ακούστηκαν πολλές από τις αγαπημένες επιτυχίες των 00s, το κοινό δεν έδειξε να απογοητεύεται, αφού η εμπειρία που πρόσφερε ο Prydz ήταν πιο καθηλωτική από ποτέ.

O κορυφαίος Σουηδός DJ και παραγωγός Eric Prydz, γνωστός επίσης και ως Pryda και Cirez D, μετράει 23 χρόνια στη μουσική, τόσο της underground όσο και της mainstream dance σκηνής. Γνωστός για τις κορυφαίες επιτυχίες του, όπως τα «Call on Me», «Pjanoo», «Opus» και πολλά άλλα ο Prydz θεωρείται ως ένας από τους πιο περιζήτητους underground spinners στον κόσμο.

Ο χαρακτηριστικός συνδυασμός progressive house και techno αιχμαλωτίζει το κοινό, συνθέτοντας εντυπωσιακές μελωδίες με περίπλοκους ρυθμούς για ένα αξέχαστο ηχητικό ταξίδι. Στις συναυλίες του κυριαρχούν τα πρωτοποριακά visuals και οι εντυπωσιακές 3D παραγωγές, που επαναπροσδιορίζουν τα πρότυπα των παραστάσεων ηλεκτρονικής μουσικής.

Γνωστός για την τεχνολογική και καλλιτεχνική του πρωτοπορία, ο Prydz δεν απογοήτευσε ούτε σε αυτή την εμφάνιση. Τα τρισδιάστατα οπτικά εφέ και οι προβολές που συνόδευαν το σόου του κατάφεραν να μεταφέρουν το κοινό σε ένα οπτικοακουστικό ταξίδι. Πέρα από τις μεγάλες εμπορικές του επιτυχίες, ο Prydz έχει εξελίξει έναν πιο προοδευτικό και δημιουργικό ήχο, συνδυάζοντας τη house και την techno με πιο προσωπικές μουσικές προσεγγίσεις. 

Ο Σουηδός καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει κατά καιρούς πολλαπλές καλλιτεχνικές ταυτότητες, όπως τα πρότζεκτ Pryda και Cirez D, όπου εξερευνά διαφορετικά μουσικά στυλ. Με το Pryda, καταφέρνει να συνδυάσει στοιχεία της house μουσικής με πιο συναισθηματικά, ατμοσφαιρικά κομμάτια, τα οποία έχουν αφήσει το δικό τους σημάδι στην ηλεκτρονική σκηνή.

Από την άλλη, με το πιο σκοτεινό και τεχνοκρατικό πρότζεκτ Cirez D, επιλέγει έναν εντελώς διαφορετικό ήχο, φέρνοντας στην επιφάνεια την dark techno πλευρά του, κάτι που αποδεικνύει το εύρος του ως καλλιτέχνης.

Ο Prydz μέσα στα χρόνια έχει αφήσει τη δική του μοναδική σφραγίδα στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή, όχι μόνο μέσω των κομματιών του, αλλά και μέσω των καινοτόμων live shows του και η παρθενική του εμφάνιση στην Αθήνα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε οπτικά εφέ και φωτισμό, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του είδους παγκοσμίως. Τα πρότζεκτ όπως το HOLO και το EPIC, όπου ενσωματώνονται τρισδιάστατα γραφικά, αποτελούν ορόσημα στις ζωντανές εμφανίσεις του, προσφέροντας μια εμπειρία που δεν περιορίζεται μόνο στον ήχο αλλά απλώνεται σε όλες τις αισθήσεις.

Η συμμετοχή του Eric Prydz στο Primer Music Festival ανέδειξε για άλλη μια φορά γιατί θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους DJs της εποχής μας. Με την προσεκτική του προσέγγιση στη μουσική και την τάση του να εξελίσσεται καλλιτεχνικά, προσφέροντας ταυτόχρονα αξέχαστες ζωντανές εμφανίσεις, συνεχίζει να γράφει ιστορία στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, καθηλώνοντας το κοινό του σε κάθε εμφάνιση.

Κατά τη διάρκεια του live του, σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες του φεστιβάλ, επέλεξε να μην επικοινωνήσει λεκτικά με το κοινό του. Δεν είχαμε ούτε «Good evening Athens» ούτε «Γεια σου Ελλάδα», παρόλαυτα, αυτό καθόλου δεν επηρέασε τη σύνδεσή του με τους θαυμαστές του. Η ιδέα ότι ένας καλλιτέχνης μιλά μόνο μέσω της μουσικής του ακούγεται κλισέ, αλλά αυτό ακριβώς κατάφερε ο Prydz στο σόου του στην Αθήνα. 

Αν έπρεπε να διαλέξουμε το highlight της βραδιάς αυτό θα ήταν αναμφίβολα η στιγμή που ένας νεαρός πατέρας, σήκωσε τον γιο του στους ώμους του, ακριβώς τη στιγμή που ο Σουηδός superstar βγήκε στη σκηνή.

Το παιδί, που δεν πρέπει να ήταν πάνω από πέντε ετών, έδειχνε να ενθουσιάζετε και να χειροκροτά, κλέβοντας την προσοχή του κοινού και των φωτογράφων. Ίσως η πιο wholesome εικόνα που είδαμε σε συναυλία αυτήν τη σεζόν, κατάφερε πηγαία να αναδείξει τη σύνδεση ανάμεσα στις γενιές μέσω της μουσικής. Μια απόδειξη πως η μουσική του Prydz μπορεί να ενώνει ανθρώπους όλων των ηλικιών σε μια εμπειρία κοινή.

Η βραδιά έκλεισε με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και έντονο χορό, ενώ ο Prydz αποχαιρετούσε το πλήθος, αφήνοντάς το διψασμένο για περισσότερη μουσική. Τα φώτα έσβησαν, και τότε ακούστηκε μια φωνή που ανακοίνωσε ότι το πάρτι δεν είχε τελειώσει. Ένα after party περίμενε τους ravers στο γήπεδο του Taekwondo, δίπλα στην Πλατεία Νερού, υποσχόμενο να κρατήσει τη νύχτα ζωντανή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Prydz, με τη μοναδική του ικανότητα να παντρεύει τη μουσική με την τεχνολογία, επιβεβαίωσε ξανά τη θέση του ως ένας από τους πιο αγαπητούς και πρωτοπόρους DJs της εποχής μας.

Το κοινό που βρέθηκε στο Primer Music Festival σίγουρα δεν θα ξεχάσει αυτή τη βραδιά, η οποία δεν ήταν απλά ένα live αλλά μια καθηλωτική, πολυαισθητηριακή εμπειρία που συνδύαζε ατμοσφαιρικές μελωδίες και ambient στοιχεία με techno bits και έντονους, χορευτικούς ρυθμούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.