Σε δήλωση σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, προέβη η επικεφαλής της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino.

Το δελτίο τύπου της Airbnb έχει ως εξής:

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις νέες ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, η Επικεφαλής Public Policy της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino, δήλωσε:

«Σε όλη την Ελλάδα, ένας τυπικός οικοδεσπότης στην Airbnb νοικιάζει ένα σπίτι για μόλις 24 διανυκτερεύσεις το χρόνο, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο αναφέρουν ότι το επιπλέον εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα τους βοηθάει να συντηρούν τα σπίτια τους.

Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες γειτονιές της Αθήνας – όπου η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη ή η διαθεσιμότητα σπιτιών σπάνια – και θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση σε στοχευμένες και αναλογικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των οφελών της φιλοξενίας με τις ανάγκες αυτών των περιοχών».

Η Airbnb συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τον Απρίλιο 2021 για την παροχή όλων των δεδομένων της από τις καταχωρήσεις στην χώρα, μια συμφωνία ορόσημο βέλτιστης πρακτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι περιοχές πού «κλειδώνουν» για Airbnb στην Αθήνα

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα στοχευμένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καθιστώντας σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους (χωρίς όμως να τις δαιμονοποιήσει όπως ανέφερε, σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας), παρέχοντας παράλληλα κίνητρα στους ιδιοκτήτες να μετακινήσουν τα ακίνητά τους στις «παραδοσιακές» μακροχρόνιες μισθώσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, μπαίνει «κόφτης» στα Airbnb με απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο με τον πρωθυπουργό χθες να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της απαγόρευσης και σε άλλες περιοχές εφόσον διαπιστωθεί «κορεσμός».

Σε όλο το κέντρο της Αθήνας (Koυκάκι, Θησείο, Πετράλωνα, Παγκράτι) μέχρι και τον Νέο Κόσμο, σταματά για έναν χρόνο η έκδοση νέων αδειών για ιδιοκτήτες που θέλουν να μπουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πιο συγκεκριμένα η έκδοση αδειών παγώνει για:

  • Το 1ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας που περιλαμβάνει το κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα).
  • Το 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας που περιλαμβάνει τις ΝΑ συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο.
  • Το 3ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας που περιλαμβάνει τις ΝΔ συνοικίες Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου.

Πηγή: ot.gr