Μέτωπο με τις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από την απόφαση της Γερμανίας για άμεσες απελάσεις και επιστροφή (fast track) των δικαιούχων ασύλου στις χώρες εισόδου τους, σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπό τον φόβο ενός ντόμινου παρόμοιων αποφάσεων από άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ΕΡΤ, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα δεν συνορεύει με τη Γερμανία, ωστόσο, εάν αρχίσουν όλες οι χώρες να το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι κάποια στιγμή ο μετανάστης θα πρέπει να φτάσει στην Ελλάδα; Στην Πολωνία; Στη Βουλγαρία; Σε μια χώρα που συνορεύει».

Στην ίδια γραμμή, ο Νότης Μηταράκης, που έχει διατελέσει υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μίλησε για υποκρισία από την πλευρά της Γερμανίας λέγοντας ότι «υποκρισία της Γερμανίας να κατηγορεί την Ελλάδα συστηματικά για την προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων και την αποτροπή παράνομων αφίξεων και τώρα να θέλει να πράξει το ίδιο, θεωρώντας τον ανθρωπισμό αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών πρώτης υποδοχής, σαν την Ελλάδα.»

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98,9 υπογράμμισε ότι η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν.

Καμπανάκι κινδύνου από Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου στην Γερμανία για την, στην ουσία, κατάργηση της συμφωνίας της Σένγκεν. Όμως η γερμανική κυβέρνηση έχει από τον περασμένο Απρίλιο στην διάθεση της το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ, να διαλέγουν μόνες τους το αν θα παραλάβουν πρόσφυγες από τις χώρες εισόδου. Αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που κινδυνεύει να καταστήσει την Ελλάδα χαλάκι που θα κρύβονται τα προβλήματα των μεγάλων της Ευρώπης.

Ελλάδα και Ιταλία θα επηρεαστούν περισσότερο μεταξύ των χωρών που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μάλιστα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι έκανε συμφωνία με την Αλβανία για μεταφορά αιτούντων άσυλο σε αυτή.

Ανεπηρέαστες δεν θα μείνουν ούτε οι χώρες που συνορεύουν με τη Γερμανίας, κποιες εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν επιστροφές μεταναστών από τη χώρα. Πέραν της Αυστρίας που διαφωνεί με την «αναβάθμιση» των γερμανικών ελέγχων, επικριτικός απέναντι στις αποφάσεις του Βερολίνου εμφανίστηκε και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ζήτησε να γίνουν διαβουλεύσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από τις αποφάσεις της Γερμανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαιτέρως κρίσιμη κρίνεται η επικείμενη Σύνοδος του Βερολίνου για τα σύνορα και την ασφάλεια, την επόμενη εβδομάδα, όπου οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό αναμένεται να απασχολήσουν μεγάλο μέρος της ατζέντας. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος,