Μυδοπίλαφο με τραχανά και ντομάτα

Εύκολο, γρήγορο, πλούσιο, αρωματικό, θαλασσινό, απολαυστικό τόσο ως κυρίως γεύμα όσο και ως μεζές. Η ντομάτα προσφέρει τη γλυκύτητα και την απαλή οξύτητα που ισορροπεί τέλεια με τα μύδια και τον τραχανά, δημιουργώντας ένα γεύμα γεμάτο αρώματα και θρεπτικά στοιχεία.

Νικόλας Ισπιρούδης
Μυδοπίλαφο με τραχανά και ντομάτα

Εύκολο, γρήγορο, πλούσιο, αρωματικό, θαλασσινό, απολαυστικό τόσο ως κυρίως γεύμα όσο και ως μεζές. Η ντομάτα προσφέρει τη γλυκύτητα και την απαλή οξύτητα που ισορροπεί τέλεια με τα μύδια και τον τραχανά, δημιουργώντας ένα γεύμα γεμάτο αρώματα και θρεπτικά στοιχεία.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

25λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

25λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 6 μερίδες

  •  500 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος (τα έχουμε στραγγίσει σε σίτα και έχουμε κρατήσει ½ φλιτζ. από το ζουμί τους)
  •  500 γρ. μύδια με κέλυφος καθαρισμένα
  •  2 φλιτζ. γλυκό τραχανά
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  •  1 μέτριο ξερό άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  •  2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  •  ½ φινόκιο ψιλοκομμένο
  •  2 μικρές ντομάτες τριμμένες
  •  10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  •  1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  •  ¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  •  ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  ¼ φλιτζ. ούζο
  •  Ανθός αλατιού
  •  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι –ξερό και φρέσκο–, την πιπεριά, το φινόκιο και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

  2. Ρίχνουμε όλα τα μύδια και σβήνουμε με το ούζο.

  3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον τραχανά, την τριμμένη ντομάτα, τα ντοματίνια, τα μυρωδικά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, το ζωμό από τα μύδια και 3½ φλιτζ. ζεστό νερό.

  4. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

  5. Σβήνουμε την εστία, ραντίζουμε το μυδοπίλαφο με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να σταθεί για άλλα 4 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Μικρά Μυστικά

Πάντα να χρησιμοποιείτε φρέσκα μύδια. Φρόντιστε να τα καθαρίσετε καλά, τρίβοντας τα κελύφη τους και αφαιρώντας τα «γένια». Πετάξτε όσα μύδια δεν ανοίξουν κατά το βράσιμο, καθώς μπορεί να είναι χαλασμένα.