Εκλογές ΗΠΑ – Debate: Το fact checking και η κόντρα που πυροδότησε

Οι 34 ψευδείς ισχυρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ, η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών και το debate για το... debate.

Το χθεσινό debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο διαφορετικό από εκείνο του Ιουνίου – και όχι μόνο επειδή ήταν η Κάμαλα Χάρις αντί για τον Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Στη χθεσινή τηλεμαχία, υπήρξε ζωντανά έλεγχος εγκυρότητας από τους δημοσιογράφους, που διόρθωσαν μερικούς από τους ψεύτικους ισχυρισμούς, ιδίως του Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ενώ το CNN (που διοργάνωσε το πρώτο ντιμπέιτ) είχε επιλέξει να μην παρεμβαίνουν οι δημοσιογράφοι σε τυχόν ανακρίβειες ή αναλήθειες των υποψηφίων, το ABC και οι συντονιστές του, Ντέιβιντ Μιούιρ και Λίντσεϊ Ντέιβις, εχθές αμφισβήτησαν ευθέως και σε πραγματικό χρόνο μερικές από τις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ σχετικά με τις αμβλώσεις, τη μετανάστευση, τις εκλογές του 2020 και την εγκληματικότητα, ασκώντας το λεγόμενο fact checking συνολικά πέντε φορές στα 90 λεπτά που διήρκεσε η όλη διαδικασία.

Αμφισβήτηση σε live μετάδοση

Έτσι, όταν ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την «εκτέλεση των μωρών μετά τη γέννησή τους», καθώς κατηγορούσε τον Τιμ Γουόλτς, υποψήφιο αντιπρόεδρο της Χάρις, ότι είναι υπέρ των «αμβλώσεων στον ένατο μήνα της κύησης», η δημοσιογράφος και συντονίστρια Ντέιβις παρενεύει για να διευκρινίσει πως «δεν υπάρχει πολιτεία σε αυτή η χώρα όπου είναι νόμιμο να σκοτώνεις ένα μωρό αφού γεννηθεί».

Επίσης, ο Μιούιρ πίεσε τον Τραμπ για την σύνδεσή του με την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 – την οποία εκείνος αρνείται – αλλά και για την πεποίθησή του ότι είχε κερδίσει στις εκλογές του 2020.

Βέβαια, οι συντονιστές δεν ήταν πάντα σε θέση να παρέμβουν για να διορθώσουν τους μη έγκυρους ισχυρισμούς. Αυτό για παράδειγμα συνέβη όταν ο Τραμπ πρόβαλε τον αβάσιμο και εξωφρενικό ισχυρισμό ότι οι μετανάστες από την Αϊτή «τρώνε τα κατοικίδια … τις γάτες και τους σκύλους» στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο. Όμως, όταν ο Τραμπ τελείωσε την απάντησή του, ο Μιούιρ μοιράστηκε ρεπορτάζ από το ABC News, το οποίο στο μεταξύ είχε επικοινωνήσει με τον δήμαρχο του Σπρίνγκφιλντ.

«Μας είπε ότι δεν υπήρχαν αξιόπιστες αναφορές για τραυματισμό ή κακοποίηση κατοικίδιων ζώων από άτομα της κοινότητας των μεταναστών», δήλωσε ο συντονιστής, με τον Τραμπ να τον διακόπτει για να επιμείνει ότι έχει «δει ανθρώπους στην τηλεόραση να λένε: ‘’τον σκύλο μου τον πήραν και τον έφαγαν’’».

Ντιμπέιτ για το … ντιμπέιτ

Ο Μιούιρ και η Ντέιβις είναι δημοσιογράφοι με εμπειρία δεκαετιών σε αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, παρά την κατά κοινή ομολογία επιτυχία τους στο συντονισμό της συζήτησης και στην τήρηση των χρόνων, δεν έμειναν όλοι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί θεώρησαν σε μεγάλο βαθμό τους συντονιστές προκατειλημμένους υπέρ της Χάρις λόγω των διορθώσεών τους προς τον Τραμπ.

Ο ίδιος ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δε, στο ίδιο κλίμα, λίγο μετά την αποχώρησή του από τη σκηνή στη Φιλαδέλφεια όπου πραγματοποιήθηκε το debate, έγραψε στην πλατφόρμα του Truth Social πως αυτό ήταν «το καλύτερό μου debate, ειδικά αφού ήταν ΤΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ!».

Πριν από την τηλεμαχία, το ABC News δεν είχε αποκλείσει ξεκάθαρα το fact checking. Ο Ρικ Κλάιν, ο διευθυντής του πολιτικού ρεπορτάζ του δικτύου, είχε δηλώσει στους New York Times ότι ως δίκτυο δεν δεσμεύονταν «να ελέγξουν τα πάντα ή να μην ελέγξουν τίποτα, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση … Είμαστε εκεί για να διευκολύνουμε μια καλή, σταθερή συζήτηση, και αυτό συνεπάγεται πολλά πράγματα όσον αφορά την υποβολή ερωτήσεων, την κατεύθυνση της συζήτησης και τη διασφάλιση ότι είναι πολιτισμένη».

Αντίθετα, στο πρώτο ντιμπέιτ, που φιλοξενήθηκε από το CNN, οι δημοσιογράφοι Τζέικ Τάπερ και Ντέινα Μπας κινήθηκαν σε ένα φορμάτ που εναπόθετε στους υποψηφίους την ευθύνη να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς ο ένας του άλλου.

Ένα προεδρικό ντιμπέιτ «δεν είναι ο ιδανικός χώρος για μια ζωντανή άσκηση ελέγχου εγκυρότητας», είχε δηλώσει σχετικά ο πολιτικός διευθυντής του CNN Ντέιβιντ Τσάλιαν στην Washington Post πριν από εκείνη την τηλεμαχία. Οι συντονιστές έπρεπε «να διευκολύνουν και να μεσολαβήσουν ξεκάθαρα μια συζήτηση», πρόσθεσε, «να μην συμμετέχουν». Η προσέγγιση του CNN εγκωμιάστηκε από όσους θεώρησαν ότι είναι καλύτερο να μένουν οι συντονιστές «εκτός μάχης».

Άλλοι χαρακτήρισαν ανεύθυνο και επικίνδυνο από την πλευρά του CNN να επιτρέπει στον πρώην πρόεδρο να λέει τόσα ψέματα σε ζωντανή μετάδοση, απευθυνόμενος σε 240 εκατομμύρια ψηφοφόρους χωρίς κανείς να τον διορθώνει.

Ενδεικτικά, μετά την τηλεμαχία του Ιουνίου, η υπηρεσία fact checking του CNN μέτρησε περισσότερες από 30 ψευδείς δηλώσεις του Τραμπ εκείνη την ημέρα. Στο χθεσινό debate, οι ψευδείς ισχυρισμοί του πρώην προέδρου έφθασαν τους 34 ενώ της Χάρις ήταν μόνο ένας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.