Αυτό που ενώνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό είναι ένα βραβείο που θα τους απονεμηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόκειται για το βραβείο Atlantic Council Global Citizen Awards που απονέμεται σε πρόσωπα με ηγετικές διαχειριστικές ικανότητες, φιλανθρωπία και παγκόσμιας αναγνώρισης.

Τον Πρωθυπουργό θα βραβεύσει εκείνη την ημέρα ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος Ceo της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, αλλά την Τζόρτζια Μελόνι θα την βραβεύσει ο (πολυσυζητημένος) Ελον Μασκ. Τώρα θα πείτε έχει σημασία ποιος βραβεύει ποιον ή ποια; Άλλωστε το ίδιο βραβείο θα πάρουν…

Εκείνο που έχει σημασία είναι ο λόγος που οι Αμερικάνοι βραβεύουν τον Μητσοτάκη με αυτό το σημαντικό βραβείο. Σας το παρουσιάζω ως έχει. Βραβεύεται «για την αξιοσημείωτη υπηρεσία στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και για τις ηγετικές του δυνατότητες που έχει επιδείξει στην διακυβέρνηση της χώρας όπως επίσης και στις διατλαντικές και παγκόσμιες υποθέσεις».

Το ίδιο βραβείο εκείνη την ημέρα θα απονεμηθεί επίσης και στον Nama Addo Dankwa Akuzo Addo, πρόεδρο της Γκάνας, όπως και στην Κορεάτισα Miky Lee Vice, που είναι Chairwoman, CJ Group, ηγέτιδα προσωπικότητα της κορεάτικης βιομηχανίας θεάματος.

***

Το «βέτο» της Αθήνας για την πρώτη χώρα υποδοχής μεταναστών

Στην Αυστρία όπου βρισκόταν χθες ο Πρωθυπουργός το προεκλογικό κλίμα είναι πολωμένο εξαιτίας ενός και μόνου θέματος. Όχι τόσο της ακρίβειας, όσο για το μεταναστευτικό.

Υπάρχουν κάποιες προτάσεις στην Αυστρία (όπως και στην Γερμανία) για επιστροφή μεταναστών στην χώρα πρώτης υποδοχής, κάτι που ανησύχησε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι χώρα πρώτης υποδοχής είναι και η Ελλάδα. Προτάσεις όμως που δεν θέλει καν να ακούσει η Αθήνα, η οποία αναφέρει προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχουν δηλαδή τα συμφωνηθέντα από την ΕΕ για τους μετανάστες και δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

Από την Αυστρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές προς Γερμανία ζητώντας να εφαρμοστεί το σύμφωνο Μετανάστευσης – «Μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το δυσανάλογο βάρος», για να προσθέσει: «Η Ελλάδα επιτελεί ευρωπαϊκή αποστολή και όχι εθνική, φυλάσσοντας τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Για ενημέρωσή σας, το πρόβλημα με τις αυξημένες ροές εντοπίζεται κυρίως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου Τούρκοι διακινητές πέρασαν στην μεταφορά ψυχών σε άλλο επίπεδο. Μεταφέρουν μετανάστες με ταχύπλοα σκάφη με ισχυρές εξωλέμβιες μηχανές ή ακόμα με ιστοπλοϊκά και χρεώνουν κάθε άτομο προς 5.000 δολάρια. Είναι δε τόσο το θράσος τους που αποβιβάζουν μετανάστες ακόμα και σε πλαζ λουομένων σε νησιά.

***

Η αμερικανο – κυπριακή αμυντική συνεργασία που εξόργισε τους Τούρκους

Για πρώτη φορά η Κύπρος υπογράφει με τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας. Είχε προηγηθεί η άρση του εμπάργκο όπλων από το αμερικανικό Κογκρέσο, οι επισκέψεις Αμερικανών πολεμικών στα λιμάνια της Κύπρου και η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους και η Κύπρος ως τόπος υποδοχής Αμερικανών από Μέση Ανατολή. Μια συμφωνία που εξόργισε την Τουρκία, αλλά η Κύπρος πλέον γίνεται στρατηγικός εταίρος με τις ΗΠΑ.

Τι προβλέπει η συμφωνία: Κοινές ασκήσεις, ανταλλαγές και οικοδόμηση μιας διαρκούς φιλίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας και η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, παρουσία μεταξύ άλλων, του αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, αρχηγού της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και της πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ.

***

Ανάβουν τα νέα φώτα στο Ναό του Ποσειδώνα

Στο Σούνιο θα βρίσκεται τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός για τον νέο φωτισμό ανάδειξης του, δωρικού ρυθμού, Ναού του Ποσειδώνα. Ο νέος φωτισμός γίνεται είκοσι χρόνια μετά την εγκατάσταση του υφιστάμενου και η φυσική φθορά του χρόνου, επιβάλλουν, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, την εγκατάσταση ενός σύγχρονου φωτιστικού συστήματος.

Έχουν τοποθετηθεί 31 προβολείς αντί των υφιστάμενων 12, όχι μόνο βόρεια και νότια του Ναού, αλλά και έξω από το ιερό, κατά μήκος του περιβόλου του, καθώς και κατά μήκος της εσωτερικής όψης του τείχους, που ορίζει το ιερό από τα ανατολικά του. Για την επίτευξη του στόχου, τη σωστή ανάδειξη των δομικών υλικών του μνημείου μέσω υψηλής ποιότητας φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, μεγάλης απόδοσης και διάρκειας ζωής και υψηλής χρωματικής απόδοσης.

Στόχος του νέου φωτισμού είναι ο τονισμός της τρίτης διάστασης, μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης του λευκού φωτός, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών του μνημείου, ώστε να αναδειχθούν και να είναι διακριτά τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και να είναι αντιληπτή η αναγλυφότητα, το βάθος και η πλαστικότητά τους, καθώς και η αποφυγή φωτορύπανσης με τη χρήση εξειδικευμένων φακών στόχευσης στο μνημείο.

Σημαντική μέριμνα της μελέτης που έχει εκπονήσει το γραφείο της Ελευθερίας Ντεκώ δόθηκε στην οπτική αντίληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ώρες επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου, τέτοια ώστε όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και των φωτιστικών σωμάτων, να μην αποτελούν εμπόδιο στην περιήγηση των επισκεπτών, ούτε να επιφέρουν οπτική όχληση. Η εγκατάσταση στηρίζεται στην υπάρχουσα καλωδιακή υποδομή, με προσθήκες καλωδίων για τις θέσεις των νέων φωτιστικών, κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης των υφιστάμενων καλωδίων και των σωληνώσεων.

***

Η Τέιλορ Σουίφτ και η μαύρη γάτα στο Κοινοβούλιο

Και ξαφνικά εισβάλει στο Εντευκτήριο Βουλευτών μια μαύρη γάτα. Ένα συμπαθέστατο γατάκι που το καημένο, τα είχε χαμένα, βλέποντας τόσο κόσμο κουστουμαρισμένο να το κοιτάζει περίεργα. Δεν ήξερε καν που να πάει, πού να κρυφτεί. Βρήκε προσωρινό καταφύγιο κάτω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αμέσως σήμανε συναγερμός από γατόφιλους βουλευτές και συνεργάτες αυτών, επηρεασμένοι προφανώς από τη δήλωση στήριξης της Τέιλορ Σουίφτ προς την Κάμαλα Χάρις, με υπογραφή «Άτεκνη ιδιοκτήτρια γάτας» (Childless Cat Lady). Μια δήλωση βεβαίως που εκνεύριζε αφάνταστα τον Ντόναλντ Τραμπ και κάτι που άρεσε στην διάσημη και δισεκατομμυριούχο ποπ σταρ να εκνευρίζει τον πρώην πλανητάρχη.

Μετά την είσοδο της μαύρης γάτας στη Βουλή άρχισε συζήτηση (μια άτυπη σύσκεψη, μπορώ να πω) με θέμα εάν οι μαύρες γάτες είναι γκαντεμιά (με οπαδούς αυτής της θεωρίας να απομακρύνονται πάραυτα από την αίθουσα) ή εάν είναι τύχη με βουλευτή της ΝΔ να εισηγείται να την υιοθετήσει η Βουλή.

Ορισμένοι προσπάθησαν να πιάσουν το (τρομαγμένο) μαύρο γατάκι, με οδηγίες που έδινε μια κυρία ότι «πρέπει το πιάσεις από το σβέρκο, όπως τα μεταφέρει η μάνα τους», πλην όμως το γατάκι δεν είχε καθόλου όρεξη ούτε για κοινοβουλευτική υιοθεσία, ούτε βεβαίως να το πιάσουν βουλευτές και έβγαλε νύχια. Κάποια κυρία, επιστημονικός συνεργάτης βουλευτή της ΝΔ, άνοιξε την πόρτα (που βλέπει προς τον Εθνικό Κήπο) και το γατάκι όρμησε αμέσως έξω από το Εντευκτήριο ανακουφισμένο, ενώ ένα- δυο βουλευτές επέμειναν να του φωνάζουν «ψιτ- ψιτ», αλλά ο μαύρος γάτος ούτε καν τους κοιτούσε. Σου λέει πού πάνε να με μπλέξουν τώρα…