Νέα Συνάντηση της Ειδικής Επιτροπής για Αποκατάσταση του Έβρου

Η Ειδική Επιτροπή για τον Έβρο συνεχίζει τις εργασίες της με μια νέα συνεδρίαση στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβριου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του cityhub, εστιάζοντας στην αποκατάσταση της περιοχής μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023.

Το έργο της Επιτροπής, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, περιλαμβάνει τόσο την αποκατάσταση των ζημιών όσο και την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης για τον Έβρο, με δημοσιονομική επίπτωση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ειδική Επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε το 2023, έχει στόχο να αναγεννήσει τις δασικές εκτάσεις και ειδικότερα το πολύτιμο Δάσος της Δαδιάς, ενώ παράλληλα δρομολογεί έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και τη δημιουργία υποδομών στις πεδινές και περιαστικές περιοχές του Έβρου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη στήριξη παραγωγικών ομάδων και κλάδων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και την οικονομία των δασικών εκτάσεων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής περιλαμβάνει την παρουσίαση του πρώτου σταδίου του Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan), το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ). Στόχος είναι η υποβολή της στρατηγικής για έγκριση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κυβερνητικούς παράγοντες.

Η Επιτροπή θα συζητήσει επίσης τα έργα του Κυβερνητικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, με έμφαση στις περιοχές του Κεντρικού και Βόρειου Έβρου, οι οποίες παρουσιάζουν έντονη αναπτυξιακή υστέρηση και αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, στην ανασύνθεση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η υλοποίηση των δράσεων θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της οικονομίας, την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση και την κοινωνική συνοχή, προωθώντας τη μακροχρόνια ευημερία του Έβρου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.