Οργανώνονται οι «κασσελίστας» ανά την επικράτεια και αναμένουν τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη που δεν θα αργήσει να εμφανιστεί δημόσια μετά το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ της περασμένης Κυριακής, το οποίο ήδη αμφισβητείται από τους υποστηρικτές του.
Έγινε πραξικόπημα
«Πραξικόπημα» και «πραξικοπηματίες» είναι δυο λέξεις που ακούγονται από χείλη των κασσελίστας που δεν εμφανίζονται έτοιμοι να παραδώσουν τα …κομματικά όπλα.
Και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Βήμα οι κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της αμφισβήτησης της απόφασης της Κ.Ε. για άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του δεν θα έχουν συμβεί από το 1974 έως σήμερα, καθώς κυκλοφορούν ακόμα και σενάρια για αμφισβήτηση της απόφασης της Κ.Ε. και μέσω δικαστικής οδού!
Ιδιαίτερα στέκονται και την έχουν κάνει σημαία μια ανάρτηση του συνταγματολόγου και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Ξ. Κοντιάδη που αναφέρει ότι το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
«Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν» σημειώνει ο Ξενοφών Κοντιάδης.
Επίσης, εστίασε και στο παράδοξο της διαδικασίας με μυστική ψηφοφορία, καθώς πέραν της ψήφου με φυσική παρουσία, 64 μέλη του οργάνου ψήφισαν τηλεφωνικά. «Ποια μυστικότητα, ποια θεσμική σοβαρότητα ως προς τη διαδικασία, ποιες οι επιπτώσεις της ψηφοφορίας;» ήταν το ερώτημα που έθεσε.
Οι εισηγήσεις στον Κασσελάκη
Ήδη πολλά στελέχη τον καλούν στον απόηχο αυτής της ανάρτησης να πάει στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου κανονικά και να συνεχίσει τον αγώνα του για επανεκλογή μέσα από την Κουμουνδούρου ασκώντας κανονικά τα καθήκοντά του και μάλιστα τον προτρέπουν να ανέβει και στη ΔΕΘ.
Ο ίδιος έδωσε χθες σήμα επαγρύπνησης και ετοιμότητας στα μέλη του κόμματος που τον στηρίζουν μέσω σύσκεψης με zoom από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται για να λάβει τις αποφάσεις του για την επόμενη μέρα.
Το κλίμα αυτή τη στιγμή δεν είναι για να κάνει νέο κόμμα και ήδη βουλευτές αρχίζουν να εκδηλώνονται δημόσια υπέρ του, καθώς διαθέτει αυτή τη στιγμή σίγουρα τουλάχιστον μια δεκάδα μελών της Κ.Ο. που είναι μαζί του.
Ποιοι τον στηρίζουν
Η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι θα τον στηρίξει για να ξαναγίνει πρόεδρος του κόμματος και η Νίνα Κασιμάτη επανέλαβε πως ο Στ. Κασσελάκης πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία και είπε πως αυτή εάν ήταν στη θέση του δεν θα είχε φύγει από το γραφείο και ουσιαστικά έθεσε νωρίτερα το ζήτημα που βάζει ο Ξ. Κοντιάδης.
Μαζί του και ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής Κιλκίς, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ραλλία Χρηστίδου, αλλά και η Έλενα Ακρίτα, αλλά και τουλάχιστον 70-80 μέλη της Κ.Ε. και στελέχη όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος που μιλάει για πραξικοπηματίες.
Η Ελ. Ακρίτα όμως επιμένει πως δεν ισχύει η απομάκρυνση του Στ. Κασσελάκη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο και τον προτρέπει, με οδηγό το καταστατικό, να πάει στο γραφείο του.
Μαζί του έχει ο Στ. Κασσελάκης αρκετές νομαρχιακές επιτροπές ανά την επικράτεια. Ήδη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε με σκληρή της ανακοίνωση κατά της απόφασης της Κ.Ε. που «προκαλεί την αποστροφή και την αγανάκτηση των χιλιάδων μελών και τάσσεται στο πλευρό του Στ. Κασσελάκη».
«Πρόκειται για μια αντικαταστατική απόφαση», η οποία «προκαλεί την αποστροφή και την αγανάκτηση των χιλιάδων μελών του κόμματος που έδωσαν με αυταπάρνηση και κομματικό πατριωτισμό σκληρές μάχες για να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όρθιο μετά την εκλογική κατάρρευση του 2023 και τη διαλυτική διάσπαση που ακολούθησε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Σε αυτό το κλίμα της εσωστρέφειας και της σύγκρουσης, την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Μενέλαος Γκίβαλος και το απόσπασμα από την επιστολή του στην γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου είναι χαρακτηριστικό.
«Με την ψήφιση της πρότασης μομφής δεν καθαιρέθηκε μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης (ενδιάμεσος στόχος) αλλά έλαβε τέλος ο ίδιος ο ιστορικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως πόλου διεκδίκησης της εξουσίας απέναντι στο στυγνό νεοφιλελεύθερο καθεστώς» σημείωσε.