«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό, το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις, δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ είναι αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, που κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Talk Radio.

Όπως είπε «η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους 4 κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας».

Ο πρωθυπουργός της χώρας απάντησε για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσο στην Αττική, όσο και στα νησιά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται το λεκανοπέδιο να βρεθεί σε κρίσιμη θέση σε σχέση με το εν λόγω ζήτημα. Ωστόσο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δε θα ακολουθήσουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

«Τα νησιά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά θα υπάρξει κεντρική στρατηγική. Μιλάμε πάντα για την ύδρευση όχι για την άρδευση», τόνισε από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δική του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση. Το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ,ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αυξήσεων στην τιμή του νερού και ήταν κατηγορηματικός. «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού», εξήγησε.

Το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού λόγω της λειψυδρίας

Σε ερώτηση για αύξηση στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι και θα παραμείνει στην Ελλάδα φθηνό το νερό για τις λογικές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ που συζητάμε είναι μια αναπροσαρμογή στο επίπεδο πληθωρισμού που δεν θα καταλάβει καν κανείς στους λογαριασμούς».

«Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Άμεσα λοιπόν με την ΕΥΔΑΠ έχουμε αποφασίσει μεταφορά νερού από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών. Θα συνδέσουμε ταμιευτήρα με τον Μόρνο και τον Εύηνο ώστε να είμαστε εξασφαλισμένοι σε ορίζοντα 3ετίας – 6ετίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.