Φέτος τον Ιούλιο η Ελλάδα συμπλήρωσε 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχεται τους πολιτικούς αρχηγούς στον κήπο για την καθιερωμένη ετήσια δεξίωση. Όπως κάθε χρόνο, οι αρχηγοί των κομμάτων κάθονται στο κιόσκι. Εκεί οι συζητήσεις γίνονται μακριά από τα μικρόφωνα και τις κάμερες επιτρέποντας στους αρχηγούς να είναι πιο άνετοι και χαλαροί.
Πάνω στη συζήτηση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει μια πρώτη νύξη στην κ. Σακελλαροπούλου θέτοντας ένα θέμα απρόσμενο. Να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της δραματικής συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015, όταν το μέλλον της χώρας κρεμόταν σε μια κλωστή.
Σχεδον έναν μήνα μετά, η κ. Κωνσταντοπούλου επισκέπτεται την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών. Όμως, την ίδια μέρα αναφέρεται ξανά, μπροστά στις κάμερες αυτήν την φορά, στην δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της 6ης Ιουλίου του 2015. Μάλιστα, την ίδια στιγμή, ενεχείρισε και το σχετικό αίτημα ενώ απέστειλε και επιστολή.
Χθες, στη συνέντευξη τύπου από τη ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανέρχεται στο θέμα λέγοντας ότι εκκρεμούν τρία αιτήματα προς την κ. Σακελλαροπούλου, ανάμεσα τους η δημοσιοποίηση των πρακτικών του 2015. «Από εκεί που ξεκίνησε δηλαδή η παραβίαση της λαϊκής ετυμηγορίας», σημειώνει αφήνοντας εμμέσως μια αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αναφέρεται στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας υπονοούμενα για τη στάση του και κατηγορώντας τον ότι πρόδωσε το «όχι» του ελληνικού λαού.
Γιατί ζητάει τα πρακτικά
Η ίδια, έχει τονίσει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για τα όσα συζητήθηκαν εκείνη τη μέρα πίσω από τις κλειστές πόρτες, καθώς τον αφορούν και για τον λόγο αυτόν ζητάει επιτακτικά την δημοσιοποίηση τους. Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, εκτιμούν όμως ότι η κίνηση της κ. Κωνσταντοπούλου δεν είναι τυχαία.
Ενδεχομένως να εκτιμάει ότι με την αποκάλυψη των πρακτικών θα εκτεθεί ο πρώην πρωθυπουργός και θα γίνει γνωστό το τι υποστήριζε και τι έλεγε εντός της κλειστής συνεδρίασης. Η ίδια άλλωστε έχει προκαλέσει αρκετές φορές τον πρώην πρωθυπουργό σε μια δημόσια αντιπαράθεση. Όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν, «η Πλεύση Ελευθερίας έγινε ώστε τύποι σαν τον Αλέξη Τσίπρα να μην εξαπατήσουν τον κόσμο», χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ως έναν άνθρωπο που καταπάτησε και έκανε κουρελόχαρτο την εμπιστοσύνη του κόσμου».
Το αίτημα εξετάζεται λένε από την Προεδρία
Από το Προεδρικό Μέγαρο, παραπέμπουν στην δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία απάντησε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι το αίτημα της θα εξεταστεί. Όπως και έγινε, το αίτημα της πρόεδρου της Πλεύσης Ελευθερίας έχει πρωτοκολληθεί και βρίσκεται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το επόμενο διάστημα θα απαντηθεί.
Τι είχε γίνει τον Ιούλιο του 2015
«Μίνιμουμ συναίνεσης στο Προεδρικό», «Τέλος χρόνου για λύση πριν από την καταστροφή», «Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών». Αυτοί είναι οι τίτλοι σε εφημερίδες, την αμέσως επόμενη ημέρα από το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στις 6 Ιουλίου του 2015. Μια μέρα πριν, στις 5 Ιουλίου, είχε πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με ερώτημα αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου συμφωνίας σε ποσοστό 61,31%.
Η ρήτρα εμπιστευτικότητας
Η εξάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, που από τους παρευρισκόμενους μόνο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ παραμένει στην ίδια θέση, χαρακτηρίστηκε δραματική. Και όχι άδικα. Η Ελλάδα, βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του Grexit αλλά και την χρεοκοπία.
Οι πολιτικοί αρχηγοί, τότε, συμφώνησαν σε ρήτρα εμπιστευτικότητας και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα κοινοποιήσουν τα πρακτικά μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του Ποταμιού, είχε εισηγηθεί τα πρακτικά και η απομαγνητοφώνηση να δοθούν αφού έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος και αφού η Ελλάδα έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές.
Οι έξι ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο
Με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα συγκαλείται το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Στην κεφαλή του τραπεζιού κάθεται ο Προκόπης Παυλόπουλος. Καλούνται όλοι οι αρχηγοί εκτός του Νίκου Μιχαλολιάκου. Από τη Νέα Δημοκρατία, ο μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Η συνεδρίαση διακόπτεται αρκετές φορές ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να συνομιλήσει με αρχηγούς άλλων χωρών μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι αρχηγοί πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωση του υπογράμμιζε ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και ευρωζώνης» και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους έλεγε ότι οι εταίροι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική χωρίς την Ελλάδα.
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στην οποία συμφώνησαν όλοι, εκτός του κ. Κουτσούμπα, ο οποίος δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν.
Ακολουθούν εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Το ίδιο καλοκαίρι υπογράφεται το 3ο μνημόνιο. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015, η Ελλάδα οδηγείται ξανά στις κάλπες και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα επανεκλέγονται.