Debate και εξωτερική πολιτική

Όταν ο Τραμπ εκθειάζει τον Όρμπαν και η Χάρις τον βάζει στη θέση του.

Στην τηλεμαχία μεταξύ των δυο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μπήκαν στην αρένα γνωρίζοντας καλά πως οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν στήθος με στήθος.

Παρά το γεγονός πως σε αυτό το ντέρμπι δεν μπορεί ένα debate ή ακόμα και δύο να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη μεριά, για την Χάρις ήταν η ευκαιρία να αποταθεί για πρώτη φορά σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό που δεν έχει ιδέα τι αντιπροσωπεύει η νυν αντιπρόεδρος.

Είναι η συνέχεια του Μπάιντεν ή κάτι καινούργιο;

Ο πρόεδρος κατά γενική ομολογία την κράτησε στο παρασκήνιο, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους αντιπροέδρους, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπως του πολυπράγμονος Ντικ Τσέινι, αντιπρόεδρου του Τζορτζ Γ. Μπους.

Εν ολίγοις, ο/η εκάστοτε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει μόνο τις αρμοδιότητες που εκχωρεί ο πρόεδρος.

Εν αντιθέσει με προηγούμενα debate μεταξύ υποψηφίων προέδρων, το πρόσφατο έδωσε κάποια μεγαλύτερη έμφαση στην εξωτερική πολιτική.

Εύλογο, διότι η Αμερική εμπλέκεται εμμέσως πλην σαφώς σε δυο διεθνείς πολεμικές συρράξεις – Ρωσία-Ουκρανία και Ισραήλ-Χαμάς στην Γάζα.

Για τους Παλαιστινίους στην Γάζα η Χάρις πήγε πολύ πιο πέρα από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αναγνωρίζοντας μεν το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ μετά την φρικτή τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς, διακήρυξε ταυτόχρονα πως «υπερβολικός αριθμός αθώων Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί, ακόμα και γυναικόπαιδα» και ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ χειρίζεται το δικαίωμα αυτοάμυνας έχει μεγάλη σημασία.

«Αυτό πρέπει να τελειώσει άμεσα» είπε. Υπεραμύνθηκε δε της αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων με λύση δυο κρατών, κάτι που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απορρίπτει με κάθε τρόπο.

Ο «ισχυρός άντρας» Όρμπαν

Δεν έγινε καμία ευθεία αναφορά στην Ευρώπη πλην της δήλωσης του Τράμπ περί αλληλοεκτίμησης με τον ακροδεξιό ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτωρ Όρμπαν.

Απαντώντας σε δήλωση της Χάρις πως όλοι η ηγέτες που έχει συναντήσει διεθνώς τον θεωρούν περιγέλαστο, ο Τραμπ είπε πως τον εκτιμά ο Όρμπαν – που ως προεδρεύων της ΕΕ επισκέφθηκε αυτοβούλως τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, με τον οποίο έχει συμμαχήσει, εγείροντας την μήνι άλλων εταίρων της ΕΕ.

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Όρμπαν. «Είναι ένας από τους πλέον σεβαστούς άνδρες. Τον λένε ισχυρό άνδρα [strongman]».
Σκληρή αντιπαράθεση υπήρξε επίσης για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Ο πρώην πρόεδρος, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, υποστήριξε πως αν ήταν στον Λευκό Οίκο θα είχε αποφύγει την σύρραξη μέσω συνομιλιών με Ζελένσκι και Πούτιν.

Προσέθεσε πως η Χάρις επισκέφθηκε την περιοχή τρεις μέρες πριν την ρωσική εισβολή αλλά δεν έδωσε καθαρό μήνυμα, και έτσι προχώρησε η εισβολή των Ρώσων.

Η Χάρις απάντησε πως ο Πούτιν θα έτρωγε λάχανο τον Τραμπ – «have you for lunch».
«Πιστεύω πως ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ λέει πως [αν ήταν πρόεδρος] θα έληγε ο πόλεμος εντός 24ρων ωρών είναι ότι θα συνθηκολογούσε. Αυτό όμως δεν είναι αυτό που είμαστε ως Αμερικανοί».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.