Η βεβιασμένη ανατροπή της γερμανικής πολιτικής στο μεταναστευτικό είναι μία κοινωνικοπολιτική βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι όμως και μία εξέλιξη που θα όφειλε κανείς να προβλέψει, έπειτα από το πρόσφατο εκλογικό σοκ και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Δείχνει η γερμανική κυβέρνηση ότι σύρεται πίσω από αντιδράσεις και λαϊκιστικές πιέσεις και αγνοώντας με κάθε τρόπο τις έννοιες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνοχής, ανατρέπει συνθήκες και συμφωνίες, ελπίζοντας σε πολιτικά οφέλη, τα οποία κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα έχει, ακολουθώντας την ακροδεξιά ατζέντα.

Στην παρούσα συγκυρία η γερμανική μεταστροφή θα πρέπει να αφυπνίσει επειγόντως ολόκληρη την Ευρώπη. Η πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται σε βαθιά κρίση έπειτα από την διάρρηξη της προνομιακής ενεργειακής της σχέσης με τη Ρωσία, η ύφεση είναι ορατή και, κατά τρόπο που θα όφειλε να έχει ήδη προβληματίσει την Ένωση και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, διακηρύττει την πολεμική μεταστροφή της οικονομικής της υποδομής.

Είναι μία σαφής και ανησυχητική ένδειξη για την ούτως ή άλλως εύθραυστη και αμφίβολη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όμως την ίδια στιγμή θα μπορούσε να είναι και μία αφορμή για μία τροποποίηση της στρεβλής συνθήκης της γερμανικής ηγεμονίας στην Ένωση και στις πολιτικές της.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σημαντικές απειλές και υπό αυτήν την έννοια θα πρέπει να επανεξετάσει τις συμμαχίες της και τα ερείσματα της στην Ευρώπη.

Γίνεται φανερό ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται αστραπιαία στο ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον και δεν υπάρχουν χρονικές πολυτέλειες για τις απαραίτητες προσαρμογές των κυβερνήσεων.