Υπογράφτηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΙΕΠΕΔ, η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η σύμβαση δίνει περιθώριο πέντε μηνών για να ολοκληρωθεί το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και να καταβληθεί το τίμημα των 3,27 δισ. ευρώ το οποίο θα ενεργοποιήσει την έναρξη της παραχώρησης δηλαδή έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2025.

Κατά πληροφορίες, το διάστημα αυτό κρίνεται απαραίτητο για να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα της σύμβασης από τα αντισυμβαλλόμενα μέρη και μπορεί να παραταθεί εφόσον συμφωνήσουν οι δυο πλευρές. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε συνέβη και με την υπογραφή της σύμβασης για την Εγνατία Οδό, για την οποία το πεντάμηνο έληξε τέλη Αυγούστου αλλά το οικονομικό κλείσιμο έχει μετατεθεί.

Ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ είχε πει ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση για την Αττική Οδό με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όπως τόνισε ο κ. Πολίτης, η διαδικασία για την Αττική Οδό «έτρεξε» πολύ γρήγορα για τα ελληνικά δεδομένα. «Εγινε πολύ σωστή προεργασία και από τον παραχωρησιούχο, τρέξαμε αρκετά γρήγορα, προφανώς η δημόσια διοίκηση το θέλει, πρέπει να γίνει το έργο αυτό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαδοχή παραχωρησιούχου. Όπως εξήγησε, «δεν είναι πολύ εύκολο, ο δρόμος δεν σταματά. Θα πρέπει την ημερομηνία που θα γίνει η διαδοχή, να μη διαταραχθεί η λειτουργία για τον καταναλωτή. «Υπάρχει ένα καλό πείραμα να δούμε ότι αυτό θα δουλέψει κανονικά».

Στις 5 Οκτωβρίου το δημόσιο θα παραλάβει το οδικό άξονα, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, για να προχωρήσει στην συνέχεια στο ενδιάμεσο στάδιο λειτουργίας με επικρατέστερο σχήμα την υφιστάμενη κοινοπραξία του έργου που ελέγχουν οι τεχνικές εταιρείες Άκτωρ παραχωρήσεις και Άβαξ. Στο υπουργείο υπολογίζουν ότι η Αττική Οδός θα έχει ένα κενό στην λειτουργία που θα είναι λίγο πάνω από 4 μήνες, το οποίο θα καλυφθεί με την ενδιάμεση σύμβαση.

Ο τρόπος που θα δοθεί η «σκυτάλη» στον ενδιάμεσο παραχωρησιούχο θα κλειδώσει εντός των επόμενων ημερών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τον ρόλο αυτό δεν θα αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο είχε εξεταστεί να περιέλθει η Αττική Οδός για λογαριασμό του δημοσίου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο λόγος είναι γιατί η Αττική οδός είναι ένα περίπλοκο έργο που αποτελείται από πολλές συμβάσεις που θα ήταν αδύνατον να εκχωρηθούν σε εύλογο διάστημα σε έναν άλλο φορέα. Ως παράδειγμα φέρνουν τους 400.000 συνδρομητές της Αττικής Οδού που θεωρούνται ανυπέρβλητο εμπόδιο για να περάσουν τόσο γρήγορα και για τόσο μικρό διάστημα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: OT.GR