Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, η νέα επιτροπή για την επιλογή της Ελληνικής Υποψηφιότητας για τα βραβεία Oscar και το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, συνεδρίασε την Τρίτη επιλέγοντας τη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα, τη μόνη ταινία που είχε απομείνει ως υποψήφια προς κρίση μετά την απόσυρση των υπόλοιπων ελληνικών ταινιών, λόγω ένστασης των συντελεστών τους μετά τους χειρισμούς του ΥΠΠΟ στη διαδικασία των Oscars 2025.

Η δήλωση του υφυπουργού έχει ως εξής: «Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 η Επιτροπή Επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων OSCAR.

Στην διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των OSCAR της ταινίας Η Φόνισσα, της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους.»

Σημειώνουμε ότι η σύνθεση της επταμελούς επιτροπής του ΥΠΠΟ για την επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας στα Οσκαρ γνωστοποιήθηκε επισήμως χθες ενώ την ίδια ώρα κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι ο κ. Αναστάσιος Μίχος, διευθυντής φωτογραφίας που εργάζεται στο εξωτερικό, είχε υποβάλει την παραίτησή του. Στην ψηφοφορία της επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού, πάντως, σύμφωνα με την δήλωση του Υφυπουργού, ψήφισαν το απόγευμα της Τρίτης, έξι από τα επτά της μέλη.