5 το πρωί: Τα επόμενα βήματα Κασσελάκη – Η «νίκη» της Κάμαλα Χάρις – Η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Tην αντεπίθεση του φαίνεται πως ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς ειδοποίησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν να βρίσκονται σε εγρήγορση διότι έρχονται ανακοινώσεις. Την ίδια ώρα, το κόμμα της Κουμουνδούρου κατρακυλά δημοσκοπικά, καταγράφοντας σε νέα έρευνα 9,3%.

1

Στον απόηχο της καθαίρεσης Κασσελάκη

  • Η πρώτη κίνηση Κασσελάκη: Πήρε χρόνο περισυλλογής στις Σπέτσες κι όπως όλα δείχνουν ετοιμάζει την αντεπίθεσή του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδάλλως δεν εξηγείται πως ειδοποίησε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν ακόμη να βρίσκονται σε εγρήγορση διότι έρχονται ανακοινώσεις. Εκτιμάται πως ο Στ. Κασσελάκης βρίσκεται πιο κοντά στην απόπειρα επανεκλογής του παρά στην ίδρυση νέου φορέα. Μένει βέβαια να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του.
  • Σε μονοψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βγει «πληγωμένο» από όλη αυτή τη διαδικασία που προηγήθηκε. Δεν είναι τυχαίο πως η δημοσκόπηση της GPΟ εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου, παρά την έγκριση της πλειονότητας των ψηφοφόρων του στην πρόταση μομφής. Μάλιστα το συνολικό ποσοστό του κόμματος κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%. Πιο συγκεκριμένα το αποτύπωμα του κόμματος ανιχνεύεται στο 9.3%, με αποτέλεσμα ν’ απέχει 2.5 μονάδες από το δεύτερο ΠαΣοΚ.
  • Με πρόγραμμα στη ΔΕΘ: Τη επανασύνδεση του με την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ θα την αναζητήσει αρχικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Παππάς, ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, έχει αναλάβει αυτό το βάρος και τόσο στις επιμέρους συναντήσεις με τους φορείς όσο και στη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο που, κατά την Κουμουνδούρου, θα απαντά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα (ακρίβεια, κερδοσκοπία, φορολογικό, στεγαστική κρίση, υγεία, δικαιοσύνη, πολιτική προστασία).
2

«Νικήτρια» του debate η Κάμαλα Χάρις - «Στημένο» το χαρακτηρίζει ο Τραμπ

  • Η «νικήτρια»: Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που ομολογουμένως κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρώτο debate εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί που παρουσίασαν οι New York Times στην ανάλυση του debate. Η Κάμαλα Χάρις μίλησε λιγότερο σε σχέση με τον αντίπαλό της κατά σχεδόν έξι λεπτά, ωστόσο είχε σαφέστατα πιο επιθετικό τόνο στις απαντήσεις.
  • Ο «ηττημένος»: Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συγκρατήθηκε και να μην επιτέθηκε στην αντίπαλο του Κάμαλα Χάρις, ωστόσο στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate φάνηκε η δυσκολία στην οποία περιήλθε.
  • Η αμφισβήτηση: «Ήταν μια στημένη συμφωνία, όπως είχα υποθέσει ότι θα είναι, όταν κοιτάς το γεγονός ότι διόρθωναν όλα (όσα έλεγα) και δεν διόρθωναν όσα εκείνη έλεγε», είπε ο Τραμπ για τους δημοσιογράφους του ABC. Βέβαια, ο Τραμπ «συνελήφθη» να χρησιμοποιεί ψευδείς ισχυρισμούς 34 φορές, ενώ η αντίπαλος του μόνο μία.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Σε ισχύ σε τουρισμό και εστίαση η ψηφιακή κάρτα εργασίας

  • Η εφαρμογή: Στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού έχει επεκταθεί  πλέον η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αρχικά σε πιλοτική φάση και εν συνεχεία από την 1η Μαρτίου 2025 σε πλήρη εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζόμενους σε άλλους τομείς.
  • Η δήλωση: Σχολιάζοντας την επέκταση του μέτρου και στους δύο συγκεκριμένους τομείς, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σχολίασε πως «είναι ένα μέτρο που έρχεται να θωρακίσει τα δικαιώματα του εργαζόμενου και εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε κάθε εργαζόμενο όπου και αν αυτός βρίσκεται».
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές:Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, υπενθύμισε ότι η αρχική εξαγγελία αφορούσε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% και διπλασιάστηκε φτάνοντας το 1%, γεγονός που σημαίνει ότι κατά την περίοδο 2019 – 2026 καταγράφεται συνολική μείωση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων ενώ το 2027 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 0,5%.
4

Από την κακοκαιρία Atena στον Boris

  • Η κακοκαιρία Boris: Μετά την Atena, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα από την Παρασκευή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Το νέο σύστημα θα φέρει πτώση της θερμοκρασίας 6-8 βαθμούς Κελσίου καθώς και ισχυρούς ανέμους εντάσεως έως 7 μποφόρ, επηρεάζοντας κυρίως τη δυτική Ελλάδα.
  • Η καιρική ανάπαυλα: Ήπιος θα είναι ο καιρός σήμερα Πέμπτη, με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια να κάνει λόγο για «καιρική ανάπαυλα». Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου και στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία αναμένεται 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Το δεύτερο δεκαπενθήμερο: Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες χωρίς σκαμπανεβάσματα αναμένονται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά, με τις βροχές ωστόσο να επιμένουν.
5

Οικογένεια παρασύρθηκε από μεθυσμένο οδηγό

  • Πώς συνέβη το τροχαίο: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, όταν οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του με αποτέλεσμα να παρασύρει ένα ζευγάρι με το 2χρονο παιδί τους που βρίσκονταν σε πεζή περιοχή της Θέρμης. Η 34χρονη γυναίκα, μάλιστα, βρίσκεται στον 5ο μήνα εγκυμοσύνης.
  • Στο νοσοκομείο το ζευγάρι: Διασωληνωμένοι και σε κρίσιμη κατάσταση είναι τόσο η 34χρονη όσο και ο 37χρονος σύζυγος της, ενώ το ανήλικο νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου. Οι ενήλικες αναμένεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς φέρουν πολλαπλά τραύματα.
  • Στον εισαγγελέα ο οδηγός: Υπό την επήρεια μέθης φαίνεται πως βρισκόταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε την οικογένεια, με βάση τη σχετική εξέταση στην οποία υπεβλήθη. Ο 46χρονος αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα, Πέμπτη, στον εισαγγελέα πρωτοδικών.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.