Tυφώνας Γιάγκι: Πάνω από 140 νεκροί στο Βιετνάμ – Θύματα σε Ταϊλάνδη και Λάος

Πάνω από 140 νεκροί στο Βιετνάμ από τον τυφώνα Γιάγκι - Θύματα και στην Ταϊλάνδη, αλλά και στο Λάος.

Πάνω από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το πέρασμα του τυφώνα Γιάγκι, κυρίως στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ. Η χώρα επλήγη από τεράστιες πλημμύρες, ενώ και γειτονικές χώρες ανακοίνωσαν ότι έχουν θύματα.

Κατολίσθηση στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων, ενώ 73 αγνοούνται σε χωριό της επαρχίας Λάο Κάι του Βιετνάμ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ. Το περιστατικό αυτό να αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα των φονικών επιπτώσεων του τυφώνα.

Περίπου δύο ημέρες μετά το πέρασμά του, το Βιετνάμ εξακολουθεί να παλεύει με τις συνέπειες του Γιάγκι. Ο τυφώνας έπληξε το Σαββατοκύριακο το βόρειο τμήμα της χώρας με βροχές και ανέμους ταχύτητας άνω των 150 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι κάτοικοι ανέφεραν πλημμύρες σε άνευ προηγουμένου έκταση εδώ και δεκαετίες ως την πρωτεύουσα Ανόι. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της στάθμης του Ερυθρού Ποταμού οδήγησε στην απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων από τις εστίες τους.

Τι λένε οι κάτοικοι για τον τυφώνα Γιάγκι που έπληξε το Βιετνάμ

«Δεν πίστευα ότι τα νερά θα ανέβαιναν τόσο γρήγορα. Είναι η χειρότερη πλημμύρα που έχω δει με τα μάτια μου», δήλωσε ο Νγκουγέν Τραν Βαν, ο οποίος κατοικεί εδώ και 15 χρόνια κοντά στις όχθες ποταμού στο Ανόι.

«Αν η στάθμη του νερού ανέβαινε λίγο περισσότερο, θα ήταν πολύ δύσκολο για μας να φύγουμε», διευκρίνισε 41χρονος υπάλληλος, ο οποίος μετακόμισε τα έπιπλά του στον πάνω όροφο για να μην βραχούν.

Τα θύματα και οι αγνοούμενοι

Οι αρχές του Βιετνάμ έχουν ανακοινώσει συνολικά 143 νεκρούς και 58 αγνοούμενους. Ωστόσο, χωρίς να διευκρινίσουν αν στον απολογισμό αυτόν συμπεριλαμβάνονται τα θύματα της κατολίσθησης στο Λάο Κάι.

Από πλημμύρες επλήγησαν επίσης, περιφέρειες της Μιανμάρ, του Λάος και της Ταϊλάνδης.

Στο Βιετνάμ αναρτήσεις στα social media έδειχναν την απόγνωση ανθρώπων. Αρκετοί δε, έχουν εγκλωβιστεί σε στέγες περιμένοντας να τους απομακρύνουν διασώστες σε ασφαλή μέρη.

Δεκαέξι επαρχίες και πόλεις εξακολουθούν να απειλούνται από κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες. Αν και πολλά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν σε ορισμένες ορεινές περιοχές.

Στο Ανόι, που επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες από το 2008, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, αστυνομικοί προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ότι τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις όχθες είναι πράγματι άδεια.

«Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να φύγουν», δήλωσε στο AFP τοπικός αξιωματούχος της αστυνομίας. «Τους φέρνουμε σε δημόσια κτίρια που έχουν μετατραπεί σε προσωρινά καταφύγια ή φιλοξενούνται από συγγενείς. Έπεσε πολλή βροχή και η στάθμη των νερών ανεβαίνει γρήγορα», σημείωσε.

Η καταστροφή στην Ταϊλάνδη και στο Λάος

Παράλληλα, βόρεια της Ταϊλάνδης επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για 9.000 οικογένειες. Όπως φαίνεται έχουν παγιδευτεί από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, δήλωσε η πρωθυπουργός Παετονγκτάρν Σιναουάτρα.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση στην επαρχία Τσιάνγκ Μάι, στον βορρά. Άλλοι δύο σε αδιευκρίνιστες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, επίσης βόρεια.

Στο γειτονικό Λάος, κρατικό μέσο ενημέρωσης μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες.

Η στάθμη των υδάτων σε ορισμένα ποτάμια που έχουν φουσκώσει στην επαρχία Λουάνγκ Πραμπάνγκ, επίσης στον βορρά, έχει φτάσει σε επίπεδα συναγερμού, σύμφωνα με αναφορές.

Σπίτια και καταστήματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, που έχει καταχωρισθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, έχουν πλημμυρίσει, διευκρίνισε η Lao Post.

Στη Μιανμάρ, βροχές προκάλεσαν σημαντικές πλημμύρες στην Τάτσιλεϊκ, στα ανατολικά, στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, προκαλώντας προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Προτού πλήξει το Βιετνάμ, ο τυφώνας Γιάγκι είχε διασχίσει την νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 24 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πλέον πιο κοντά στις ακτές, ενισχύονται γρηγορότερα και παραμένουν περισσότερο πάνω από την ξηρά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.