Εκλογές ΗΠΑ: Οι αναληθείς ισχυρισμοί Τραμπ και Χάρις στο debate

Σε ποια σημεία του debate ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις παρουσίασαν στοιχεία που δεν επιβεβαιώνονται - Τι υποστηρίζει η ομάδα ελέγχου γεγονότων του Γαλλικού Πρακτορείου

To debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Μέσων σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα ελέγχου γεγονότων του Γαλλικού Πρακτορείου ανέλυσε όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκειά του αναζητώντας του λανθασμένους ισχυρισμούς των δύο υποψηφίων.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα που παρουσίασε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν εκείνος που υπέπεσε σε περισσότερα λάθη κατά τη διάρκεια του debate με αποκορύφωμα τον λανθασμένο ισχυρισμό του στο κομμάτι των αμβλώσεων. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο αναγκάστηκε και ένας εκ των συντονιστών να τον διορθώσει.

Ανεργία: Ο λανθασμένος ισχυρισμός της Χάρις

  • Τι είπε: Η Κάμαλα Χάρις ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ άφησε τις ΗΠΑ με το «χειρότερο ποσοστό ανεργίας μετά το Μεγάλο Κραχ».
  • Τι ισχύει: το ποσοστό της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1930 τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Μερικούς μήνες αργότερα, στο τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, είχε επανέλθει στο 6,4%.
  • Που είναι τώρα: Τον περασμένο Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ είχε πέσει στο 4,2%.

Πληθωρισμός: Οι ισχυρισμοί του Τραμπ που δεν επιβεβαιώνονται

  • Τι είπε: Ο τέως πρόεδρος τον ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν ο πληθωρισμός έφτασε στο 21% και σε κάποια προϊόντα στο 60%.
  • Τι ισχύει: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 9,1% το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή πολύ κάτω από το ρεκόρ του 23,7% που είχε καταγραφεί το 1920.

Εγκληματικότητα και μεταναστευτικό: Οι αριθμοί που διαψεύδουν τον Τραμπ

  • Τι είπε: Όπως κάνει σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να αναδείξει το μεταναστευτικό ως κάτι αλληλένδετο με την εγκληματικότητα. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» συρρέουν στις Ηνωμένες Πολιτείες «από φυλακές, ψυχιατρικά ιδρύματα και άσυλα φρενοβλαβών» του εξωτερικού για να διαπράξουν εγκλήματα.
  • Τι δείχνουν οι αριθμοί: Σύμφωνα με το FBI και την έκθεσή του για το 2022 η εγκληματικότητα βρισκόταν στα πιο χαμηλά επίπεδά της, ενώ και το ποσοστό των μεταναστών μεταξύ των φυλακισμένων έχει μειωθεί σε σχέση με το 1960.
  • Μεγαλύτερο πρόβλημα επί Τραμπ: Το ακόμα πιο οξύμωρο στους ισχυρισμούς του τέως προέδρου είναι πως κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας η παράνομη μετανάστευση ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις θητείες του Ομπάμα που είχαν προηγηθεί.

Αμβλώσεις: Η διόρθωση στον ισχυρισμό του Τραμπ

  • Τι είπε: Ένα από τα θέματα που προσπάθησε να αναδείξει ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτό τον αμβλώσεων. Μάλιστα υποστήριξε  ο συνυποψήφιος της Κάμαλα Χάρις, ο Τιμ Γουόλς, υποστηρίζει «την εκτέλεση μωρών μετά τη γέννησή τους – εκτέλεση και όχι άμβλωση επειδή το μωρό έχει γεννηθεί».
  • Τι ισχύει: Σε καμία πολιτεία των ΗΠΑ δεν επιτρέπετε να σκοτώσει ένα παιδί μετά τη γέννησή του, καθώς προφανώς η παιδοκτονία είναι παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας συντονιστής του ντιμπέιτ διόρθωσε εξάλλου τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο όταν αυτός επέμεινε να το υποστηρίζει.
  • Τον διόρθωσε ο δημοσιογράφος: Ένας από τους συντονιστές του debate έσπευσε να διορθώσει και εκείνος τον Τραμπ με την Κάμαλα Χάρις να προσθέτει: «Πουθενά στην Αμερική δεν πρόκειται μια γυναίκα να φθάσει στο τέλος της εγκυμοσύνης της για να ζητήσει να κάνει άμβλωση»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.