Η πιο καθοριστική στιγμή του debate ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν αμέσως μετά το… τέλος του, όταν η Τέιλορ Σουίφτ υποστήριξε την Χάρις για την προεδρία.

Σε ανάρτησή της στο Instagram, η δημοφιλής τραγουδίστρια τάχθηκε υπέρ της Δημοκρατικής υποψήφιας, φέρνοντάς της ενδεχομένως πολύ περισσότερες ψήφους απ’ όσες το ίδιο το ντιμπέιτ, στο οποίο πάντως η Χάρις θεωρείται νικήτρια καθώς κατάφερε να βάλει τον Τραμπ σε μόνιμα αμυντική στάση.

Η οικονομία, το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τους αμερικανούς ψηφοφόρους, η μετανάστευση, οι αμβλώσεις, η δημοκρατία και η κλιματική αλλαγή ήταν τα κυριότερα θέματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο στο πρώτο – και μάλλον και τελευταίο – ντιμπέιτ μεταξύ τους.

Ο Τραμπ συγκρατήθηκε και δεν βγήκε τόσο μισογύνης όσο αναμενόταν, έχοντας απέναντί του μια γυναίκα και μαύρη υποψήφια. Δεν συγκρατήθηκε όμως όσων αφορά τα ψέματα, ισχυριζόμενος για παράδειγμα ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν τις “εκτρώσεις μετά τη γέννα” ή ότι οι μετανάστες από την Αϊτή “τρώνε σκύλους και γάτες” σε μια πόλη του Οχάιο.

Οταν η Κάμαλα «πάτησε τον κάλο» του Τραμπ

Στη διάρκεια της τηλεμαχίας, η Χάρις προσπαθούσε συνεχώς να εκνευρίσει τον Τραμπ και εκείνος “δάγκωνε το δόλωμα” κάθε φορά: του είπε, για παράδειγμα, ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες τον κοροϊδεύουν και τον χαρακτήρισε “αδύναμο” αλλά το σχόλιο που φάνηκε πραγματικά να του “πατάει τον κάλο” είναι όταν η Χάρις του είπε ότι οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις είναι “βαρετές”.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φαινόταν συχνά εκτός ελέγχου από τις απαντήσεις του, αμετανόητος στους ψευδείς ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές του 2020, δραματικός (πχ. “το έθνος μας πεθαίνει”) και υπερβολικός (πχ. “κάνω τις πιο απίθανες προεκλογικές συγκεντρώσεις στην ιστορία της πολιτικής”).

Το ντιμπέιτ ήταν η πρώτη φορά που η Χάρις και ο Τραμπ συναντήθηκαν δια ζώσης. Ενδεικτικό του ότι νικήτρια της τηλεμαχίας βγήκε η νυν αντιπρόεδρος είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί ήδη παραπονούνται ότι οι δύο δημοσιογράφοι του ABC που έκαναν τις ερωτήσεις στους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο ήταν προκατειλημμένοι κατά του Τραμπ και ευνόησαν την Χάρις.