Η άγνωστη ελληνοτουρκική μάχη στην Βουδαπέστη

Στη Βουδαπέστη παίχθηκε χθες ένα πολύ ενδιαφέρον ματς, με κερδισμένο (σε όλα τα... σημεία) τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Δημήτρη Καιρίδη

Στη Βουδαπέστη παίχθηκε χθες ένα πολύ ενδιαφέρον ματς, με κερδισμένο (σε όλα τα… σημεία) τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Δημήτρη Καιρίδη. Κατά τη διάρκεια της διακοινοβουλευτικής συνόδου της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα, στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, ο Τούρκος επικεφαλής, πρώην υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ (αυτός, εάν θυμάστε, που μας απειλούσε στη διάρκεια των ελληνοτουρκικών κρίσεων πως θα «έρθει ξαφνικά μια νύχτα»), διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Τουρκία εφαρμόζει στο ακέραιο τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ στο μεταναστευτικό. Ποια συμφωνία όμως και ποιο μεταναστευτικό;

Ο Δημήτρης. Καιρίδης, που μέχρι προσφάτως ήταν και υπουργός Μετανάστευσης, δεν άφησε αναπάντητη την ανακρίβεια. Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος ωσάν να περίμενε την άποψη του Ακάρ. Πήρε τον λόγο και κατάγγειλε την Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία, αφού τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχει γίνει καμία επιστροφή αιτούντος άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Αφού ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα υποστήριξε τη διευκόλυνση των ταξιδιών των Τούρκων στην ΕΕ έμπρακτα, με το πρόγραμμα βίζας-εξπρές που εισήγαγε πριν μερικούς μήνες, χάρη στις διαπραγματεύσεις του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθύμισε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που επιχείρησε η Τουρκία το 2020, με τον κ. Ακάρ, ως υπουργό Άμυνας, να συμμετέχει ενεργά στην τουρκική επιχείρηση στον Έβρο, η οποία απέτυχε χάρη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης Καιρίδη, η τουρκική αντιπροσωπεία δεν σταμάτησε να μουρμουρίζει και να δυσφορεί. Όμως, το χειροκρότημα των Ευρωπαίων βουλευτών στο τέλος της ομιλίας του, απέδειξε την πειστικότητα των επιχειρημάτων του κ. Καιρίδη.

***

Τι ψάχνει ένας Τούρκος Αντιστράτηγος στη Λάρισα;

Μαθαίνω ότι σήμερα ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, Διοικητής της 1ης Στρατιάς μας (με έδρα τη Λάρισα) υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του, Αντιστράτηγο Μετίν Τοκέλ (Metin Tokel). Μα για ποιο λόγο θα πείτε; Μα η υπόψη επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των γνωστών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν αποφασισθεί μεταξύ των δύο χωρών. Προηγήθηκε δε η επίσκεψη του Τούρκου Αρχηγού Στόλου στον Έλληνα ομόλογό του, τον περασμένο Ιούλιο. Να μην το ξεχάσω. Μου λένε πως ο Τούρκος στρατηγός συνοδεύεται και από τη σύζυγό του. Δεύτερον η 1η τουρκική στρατιά είναι μία από τις τέσσερις συνολικά που έχουν οι Τούρκοι και βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, την Πόλη της καρδιάς μας…

***

Τελικά πόσες τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται κοντά στην Κάσο

Όσον αφορά μια είδηση, που διέρρευσε προχθές ότι δήθεν δύο τουρκικά πλοία παρακολουθούσαν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο IEVOLI RELUME, πλησίον της Κάσου, οι πηγές μου είπαν ότι κάποιος μάλλον μπερδεύτηκε. Απλώς οι Τούρκοι άλλαξαν το πλοίο που είχαν με ένα άλλο. Δηλαδή «σκάντζα βάρδια» που λένε και στο Πολεμικό Ναυτικό…

***

Ο πολιτικός πολιτισμός των υποψηφίων στο ΠαΣοΚ

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά στο ΠαΣοΚ, υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός ανάμεσα στους υποψηφίους για την αρχηγία. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι δεν «ξεκατινιάζεται» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόμμα πάει σε εκλογές για αρχηγό, συγκροτημένο.

Και αυτό οφείλεται κυρίως στους έξι υποψήφιους. Η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη, τη στιγμή που έχουν ήδη συγκεντρωθεί 62.000 υπογραφές, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι υπογραφές του Χάρη Δούκα, κάτι που σημαίνει ότι προοιωνίζεται μεγάλη συμμετοχή στις εσω-πασοκικές κάλπες.

***

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις

Οι παλαιότεροι επιμένουν ότι δημοσκοπήσεις με κλειστά τα σχολεία πρέπει να αποφεύγονται (τα σχολεία ανοίγουν σήμερα), ωστόσο οι δημοσκοπήσεις για το ποιος προηγείται στην κούρσα ηγεσίας του ΠαΣοΚ καλά κρατούν: Δημοσκόπηση της Interview, στον πρώτο γύρο δείχνει ότι ο Χάρης Δούκας παίρνει ποσοστό 27,6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 21,1% με την Αννα Διαμαντοπούλου να είναι σε απόσταση αναπνοής με 18,6%.

Πάμε τώρα στα σενάρια, βάσει αυτής της δημοσκόπησης:

Αν στο δεύτερο γύρο αναμετρηθούν Δούκας και Ανδρουλάκης ο πρώτος παίρνει ποσοστό 44,4% και ο δεύτερος 33,5%. Αν όμως στο δεύτερο γύρο περάσουν Ανδρουλάκης και Γερουλάνος ο δεύτερος κερδίζει με ποσοστό 45,2% με τον δεύτερο στο 28,6%. Στο τρίτο σενάριο να είναι Ανδρουλάκης – Διαμαντοπούλου στο β’ γύρο, ο νυν πρόεδρος κερδίζει με 41,9% έναντι 26,3% της πρώην υπουργού. Αυτά περί δημοσκοπήσεων, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον και μια δημοσκόπηση με μέλη του ΠαΣοΚ.

***

Τι είδε ένας υπουργός στο Ριάντ

Μέλος της κυβέρνησης που επισκέφθηκε το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, έμεινε πραγματικά έκπληκτος για τον οικοδομικό οργασμό που υπάρχει σε αυτήν την χώρα. Ανάμεσα στις οικοδομικές αυτές εταιρίες είναι και ελληνικές: «Σκάβουν παντού, όπου γυρίσεις το βλέμμα σου βλέπεις γερανούς», μου είπε. Είναι ωσάν να θέλουν να φτιάξουν μια καινούργια πόλη.

Επιπλέον το μέλος της κυβέρνησης μεταφέρει στην Αθήνα τις ευχαριστίες της Σαουδικής Αραβίας για την συστοιχία «Patriot» που έχουμε παραχωρήσει, μια κίνηση που άλλαξε όλα τα δεδομένα στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας: «Σε δύσκολη στιγμή, οι Έλληνες βοήθησαν. Δεν ξεχνάμε ποτέ τους φίλους μας», έλεγαν. Ακόμα στο μέλος της κυβέρνησης έκανε εντύπωση πόσο πράσινο έχει αυτή η χώρα. Κατάφεραν με αφαλάτωση και με την κατάλληλη καλλιέργεια λυμάτων να πρασινίσουν το Ριάντ. Να σημειώσω εδώ ότι θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) με την Σαουδική Αραβία, στο οποίο θα υπογραφούν συμφωνίες για επενδύσεις, τουρισμό κατασκευαστικό έργο και βεβαίως ενέργεια.

***

Αλήθεια τι απέγιναν η πανεπιστημιακή και η έφιππη αστυνομία;

Πρώτα θα σας παραπέμψω στις δηλώσεις Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, που είπε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πέτυχε και ότι στη δεύτερη τετραετία υπήρξε μια καλά συντονισμένη επιχείρηση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και οι εκκενώσεις από τις καταλήψεις γίνονται πλέον επιχειρησιακά. Έτσι ο πρωθυπουργός έδωσε τα εύσημα στους υπουργούς Παιδείας Πιερρακάκη και Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδη και πήρε διακριτικά αποστάσεις από τους προκατόχους τους. Εν συνεχεία θα σας μεταφέρω τι λεγόταν σε πηγαδάκια της ΝΔ για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ποίος ο λόγος να συσταθεί, αφού ήταν φανερό ότι δεν θα λειτουργούσε;

Για την έφιππη αστυνομία, θυμάστε αποδοκιμάστηκε τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και από εκείνη την ημέρα δεν έγινε κανένας λόγος για αυτήν.

***

Ποιος τελικά πλήρωσε το πρόστιμο των 400.000 ευρώ για τα emails

Αν θυμάστε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην τότε ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για τη διαρροή των emails χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού. Ήταν μια απόφαση «χαστούκι» για το υπουργείο Εσωτερικών, αφήστε που ήταν η πρώτη φορά που μια Αρχή επιβάλλει πρόστιμο σε υπουργείο.

Και το ερώτημα που υπήρχε τότε και δεν είχε απαντηθεί, είναι τι απέγινε αυτό το πρόστιμο; Πληρώθηκε; Ποιος το πλήρωσε; Λοιπόν σας πληροφορώ ότι το υπουργείο Οικονομικών το πλήρωσε (ή ετοιμάζεται τούτες τις ημέρες να το πληρώσει). Είναι σαν το λέμε ότι το υπουργείο τα έβγαλε από τη μία τσέπη 400.000 ευρώ και την έβαλε στην άλλη και στην τελική ευθεία πού βρήκε τα 400.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών. Από τους φορολογούμενους προφανώς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.