Μεγάλες ποσότητες νερού έπεσαν κατά τη διάρκεια της Τρίτης αλλά και τα ξημερώματα της Τετάρτης λόγω της κακοκαιρίας ATENA. Αυτό μαρτυρούν οι πρώτες μετρήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα πιο σημαντικά ύψη βροχής έπεσαν κατά τόπους σε τμήματα του Ιονίου, της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Χίος. Εκεί σε διάστημα περίπου δύο ωρών έπεσαν 113 mm που μεταφράζεται σε 113 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Περισσότερο νερό έπεσε στην Κέρκυρα όπου έφτασε στα 133 mm, ενώ ενώ πάνω από 100m.m. είχαμε και στην Άρτα.

Πολλά αιτήματα για συνδρομή της πυροσβεστικής

Σε 154 ανήλθαν οι κλήσεις που έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε Αττική, Καβάλα και Χίο από τις απογευματινές ώρες χθες έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Συγκεκριμένα στην Αττική το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 97 κλήσεις εκ των οποίων:

  • 16 για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις
  • 3 για αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 2 περιπτώσεις
  • 12 για κοπές δέντρων, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 10 περιπτώσεις και
  • 66 για αντλήσεις υδάτων, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 26 περιπτώσεις

Στην Καβάλα έλαβε 12 κλήσεις για άντληση υδάτων, εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν ενέργειες σε 6 περιπτώσεις.

Στο νησί της Χίου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 45 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν ενέργειες σε 25 περιπτώσεις.

Πού μεταφέρεται η κακοκαιρία

Μπόρες, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναμένονται λίγες βροχές. Στα ηπειρωτικά ενδέχεται να υπάρξουν και τοπικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 28-32 στα δυτικά, ηπειρωτικά και Επτάνησα, στους 26-28 στα βόρεια, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 26-31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στο Ιόνιο 4-5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί έως 4-5 μποφόρ τοπικά.

Στην Αττική, αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες ενώ από το μεσημέρι και μετά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν ακόμα παραπάνω με αποτέλεσμα να υπάρξουν λίγες ασθενείς τοπικές βροχές.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 23 έως 3ο βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί έως 3-4 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες με τοπικές βροχές στις γύρω ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες έως 45-6 μποφόρ στον Θερμαϊκό.

Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Πέμπτη 12/09

Στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες κατά τόπους νεφώσεις, από το μεσημέρι όμως στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ το βράδυ στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα δυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή 13/09

Στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη έως 6 μποφόρ.Το απόγευμα στα δυτικά θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά τους 28 με 30 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 14/09

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες και εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 15/09

Βελτιωμένος προβλέπεται ο καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες. Πιθανόνητα τοπικών βροχών υπάρχει στο Ιόνιο, τη βόρεια ηπειρωτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.