ΕΣΥ: Απογευματινά χειρουργεία, μισθοί, εφημερίες – Ολες οι αλλαγές

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξειδικεύσε τα μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πώς θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία – Τι ισχύει για απογευματινά χειρουργεία, μισθούς, εφημερίες

Για τις αλλαγές στο ΕΣΥ και την μετάβασή του στη σύγχρονη εποχή μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 88η ΔΕΘ.

Αναλυτικά για τα μέτρα εκτός από τον υπουργό Υγείας μίλησαν η αναπληρώτρια Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι υφυπουργοί Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς υπάρχει μια προσπάθεια κυρίως από συνδικαλιστές της αριστεράς και πολιτικούς αντιπάλους μας, να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως προβλήματα υπάρχουν όταν το σύστημα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους- 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. «Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ» είπε με έμφαση.

Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η προπαγάνδα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως: «Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του Συστήματος όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι ότι θελουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε».

Τα μέτρα για την Υγεία

  • -Τον Νοέμβριο τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
  • -Αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων
  • -2500 γιατροί θα προστεθούν στον προσωπικό γιατρό
  • -Από 1η Ιανουαρίου η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών
  • -Τέλος του μήνα το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο προσωπικός γιατρός, η περίθαλψη παιδιών, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου

Έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κ. Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε, όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», τόνισε.

«Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Απογευματινά χειρουργεία, μισθοί, εφημερίες – Τι αλλάζει

Στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 5 χρόνια για τη στήριξη του ΕΣΥ και την μετάβασή του στη σύγχρονη εποχή, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μίλησε για τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ και παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα.

Σε έντονο ύφος απάντησε σε όσους ισχυρίζονται ότι το ΕΣΥ καταρρέει, επισημαίνοντας ότι καθημερινά τα τακτικά ιατρεία δέχονται 60.000 ασθενείς, τα έκτακτα περιστατικά φτάνουν στις 12.000, οι νοσηλευόμενοι είναι 6.500 και γίνονται 3.500 χειρουργεία. Συνολικά, 82.000 πολίτες επισκέπτονται καθημερινά τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, ενώ οι επαφές φτάνουν τα 25 εκατομμύρια το χρόνο.

Ανέφερε ότι φέτος 280.000 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι στα τακτικά χειρουργεία, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 7,5%, ενώ σε 48 νοσοκομεία έχουν πραγματοποιηθεί απογευματινά χειρουργεία.

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως το 2019 το ΕΣΥ διέθετε 78.272 υπαλλήλους, ενώ σήμερα αριθμεί 86.138, σημειώνοντας αύξηση κατά 10%. Οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποδίδονται στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, με τον υφυπουργό να παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι 12.500 θέσεις έχουν παραμείνει άγονες.

«Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός» έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχαν πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο «Ευαγγελισμός» έχει 165 παραπάνω γιατρούς και το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης 190», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχουν, νοσοκομεία, κυρίως στην περιφέρεια, τα οποία έχουν λιγότερο προσωπικό.

Σχετικά με τις απολαβές των γιατρών ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς 10%, ενώ τον Αύγουστο του 2022 δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ στους γιατρούς. Αυξήσεις υπήρξαν και στα επιδόματα και τις εφημερίες, με τα ποσά να κυμαίνονται από 20 έως και 600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη δυσκολία της. Από τον Ιανουάριο, οι εφημερίες θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση. Οι μισθολογικές αυξήσεις κυμαίνονται από 19% έως 22% για γιατρούς, με το ύψος των αποδοχών να εξαρτάται από τη θέση και την περιοχή υπηρεσίας.

Τόνισε ότι το 2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 481 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο πέτυχε την εισαγωγή των DRGs στα νοσοκομεία και από το 2025 τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται με βάση τις υπηρεσίες που παράγουν, όπως οι νοσηλείες και τα χειρουργεία.

Σχετικά με τη λίστα αναμονής για χειρουργεία, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σύστημα που θεσπίστηκε το 2017 λειτουργούσε άναρχα, όμως από το 2024 έγιναν 150.000 τηλεφωνήματα σε πολίτες, εκκαθαρίστηκε η λίστα χειρουργείων και έχουμε περάσει σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που το νοσοκομείο μπορεί να βλέπει τις αναμονές ανά κλινική.

Σταδιακά, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα όπου οι ασθενείς δεν θα μπορούν να παρακάμπτουν τη σειρά αναμονής.

Ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, με τη συμβολή των γιατρών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα έργα αναβάθμισης υποδομών μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας:

  • -Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της Υγείας
  • -Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός υποδομών υγείας
  • -Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης»
  • -Αναβάθμιση και Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις υπηρεσιών υγείας
  • -Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας
  • -Θεσμικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία «λάβαμε το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια και αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν μπορώ να σας πω ακριβή ημερομηνία», είπε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι θα ενισχυθεί το εισόδημα των χειρουργικών ομάδων, ενώ θα βοηθηθούν πραγματικά όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

«Ο λόγος που έχουν καθυστερήσει τα 37.000, τελικά, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, και εγώ έπεσα τελείως έξω, ήταν οι Ευρωεκλογές, οι οποίες δεν γνώριζα ότι θα επηρέαζαν τόσο τέτοιου είδους θέματα. Περιμένουμε τώρα την έγκριση και τις ημερομηνίες», ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.