Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος.

Ο κ. Κουρέτας, με αίσθημα υπερηφάνειας, τόνισε ότι η υπόσχεση που έδωσε πέρυσι στον δήμαρχο Φαρσάλων έγινε πραγματικότητα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα παραδώσω επίσημα το φάκελο το Σάββατο, στο πλαίσιο της Γιορτής Χαλβά, ώστε να κατατεθεί και ο χαλβάς Φαρσάλων να γίνει πλέον ένα πιστοποιημένο προϊόν αντίστοιχο του ΠΟΠ». Η πιστοποίηση αυτή θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο τοπικό προϊόν, ενισχύοντας τη θέση του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ο περιφερειάρχης, καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, μίλησε εκτενώς και για τη διατροφική αξία του χαλβά Φαρσάλων, αναφέροντας ότι «τα 100 γραμμάρια χαλβά καλύπτουν το 55% της ημερήσιας ανάγκης σε σίδηρο, το 48% σε μαγνήσιο, το 36% σε φώσφορο, το 32% σε χαλκό, το 18% σε ψευδάργυρο, και το 15% σε ασβέστιο». Ο κ. Κουρέτας επισήμανε ότι, σύμφωνα με μελέτες, η πρωτεΐνη του χαλβά είναι όχι μόνο πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα αλλά και εύπεπτη, συμβάλλοντας παράλληλα στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στο κοινό να επισκεφθεί τη γιορτή και να γευτεί αυτό το παραδοσιακό προϊόν, το οποίο, όπως ανέφερε, έχει ιστορία 800 ετών στην ελληνική διατροφή.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, από την πλευρά του κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη 17η Γιορτή Χαλβά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Λάρισας για τη στήριξή τους στη διοργάνωση. «Ο Δήμος Φαρσάλων, εδώ και 17 χρόνια, διοργανώνει τη Γιορτή Χαλβά με στόχο την ανάδειξη της αξίας του προϊόντος και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», σημείωσε ο κ. Εσκίογλου. Αναφέρθηκε, επίσης, στη μοναδική γεύση και διατροφική αξία του χαλβά, καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του και να απολαύσει τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, επαίνεσε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την πιστοποίηση του χαλβά, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για την προώθηση του προϊόντος στις αγορές. «Ο χαλβάς είναι το μεγαλύτερο brand name της περιοχής μας, και πρέπει να αναβαθμιστεί ώστε να κατακτήσει νέες αγορές, όπως τόνισε και ο κ. περιφερειάρχης», δήλωσε ο κ. Γιαννακόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξεφύγει από τα παζάρια και να αναδειχθεί ως προϊόν υψηλής αξίας.

Η 17η Γιορτή Χαλβά αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό και γαστρονομικό γεγονός για την περιοχή των Φαρσάλων, προσελκύοντας ντόπιους και επισκέπτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.