Η προτεινόμενη συγχώνευση, με τη δημιουργία του νέου φορέα «Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας», προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους τοπικούς ηγέτες, οι οποίοι θεωρούν ότι οι Δήμοι της Ηλείας θα υποστούν άδικες επιπτώσεις και απώλεια ελέγχου στη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Οργή για τις διαδικασίες διαβούλευσης και τις συνθήκες συγχώνευσης

Καθώς το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις 12 Σεπτεμβρίου, οι δήμαρχοι του νομού Ηλείας κατηγορούν την κυβέρνηση για επιδερμικές και προσχηματικές διαδικασίες διαβούλευσης, τονίζοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι δημοτικές αρχές παραμένουν στο περιθώριο των εξελίξεων. Ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, κατέστησε σαφές ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες για τη λειτουργία του νέου φορέα και τις επιπτώσεις που θα έχει στους δήμους που είναι ήδη πιο προχωρημένοι στη διαχείριση απορριμμάτων, όπως η Ηλεία.

Επιτυχημένη διαχείριση απορριμμάτων στην Ηλεία

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος, στη δήλωσή του, τόνισε ότι η Ηλεία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο στη διαχείριση απορριμμάτων, αναφερόμενος στην πρωτοποριακή λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά, μία από τις πρώτες τέτοιες μονάδες που κατασκευάστηκαν στη χώρα. «Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα άλλων περιοχών», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ηλεία έχει ήδη επενδύσει και πρωτοπορεί στη διαχείριση των αποβλήτων, και ως εκ τούτου, η συγχώνευση με άλλους δήμους θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση για την περιοχή.

Στήριξη και από άλλους δημάρχους του νομού

Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι άλλοι δήμαρχοι της Ηλείας. Ο αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ και δήμαρχος Πηνειού, κ. Αλέξης Καστρινός, αναφέρθηκε στη δυνατότητα εξαίρεσης του ΦοΔΣΑ Ηλείας, προβάλλοντας ως παράδειγμα τη διαφορετική διαχείριση που ακολουθείται στην Κρήτη, όπου τα Χανιά εξαιρέθηκαν από το σύστημα συγχώνευσης. Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κ. Γιάννης Λέντζας, και ο δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κώστας Μητρόπουλος, στήριξαν τις απόψεις αυτές, ενώ έντονη ήταν η συμμετοχή των αντιδημάρχων Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι εκπρόσωποι των δήμων, συμπεριλαμβανομένων των κ. Νώντα Κυριαζή, Γιάννη Δάγκαρη και Γιώργου Κρέζου, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες του ΦοΔΣΑ Ηλείας, τονίζοντας ότι η ένταξή τους στον νέο ενιαίο φορέα θα επιφέρει οικονομικές και λειτουργικές επιπτώσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την προοδευτική διαχείριση απορριμμάτων που έχει επιτύχει η περιοχή.

Επόμενα βήματα: Πιθανές δραστικές ενέργειες

Οι δήμαρχοι της Ηλείας διαμήνυσαν ότι αν οι θέσεις τους δεν εισακουστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες, πιο δραστικές πρωτοβουλίες. Αυτό υποδεικνύει ότι το θέμα της συγχώνευσης των ΦοΔΣΑ θα παραμείνει στην κορυφή της τοπικής ατζέντας, καθώς οι δήμοι της Ηλείας επιδιώκουν να διασφαλίσουν την αυτονομία τους στη διαχείριση απορριμμάτων και να προστατέψουν τις προόδους που έχουν σημειώσει.

Η έντονη αυτή διαμάχη αναδεικνύει το κενό επικοινωνίας μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών κοινωνιών σε σημαντικά ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, και αποτελεί προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της απουσίας διαλόγου και διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.