ΣΥΡΙΖΑ σε αγώνα επιβίωσης – Οι κινήσεις των ομάδων και οι σκέψεις Κασσελάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια άλλων συγκρούσεων - Γιατί δίνουν βάρος στη ΔΕΘ - Τι θα κάνει τελικά ο Κασσελάκης

Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έχουν άλλη ευκαιρία και δεν υπάρχει η πολυτέλεια μεγάλων και έντονων συγκρούσεων στο δρόμο για την εκλογή νέου ή νέας προέδρου. Η συνεχής πτωτική πορεία στις δημοσκοπήσεις, η φάση εκφυλισμού που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα, η ατμόσφαιρα περί διάλυσης και η αποξένωση, μέσω της απαξίωσης, ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων έχουν «ξυπνήσει» όλες τις ομάδες. Στόχος η επιβίωση και αυτή θα περάσει μόνο μέσω της ανασύνταξης του κόμματος.

Η ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν μπροστά υπάρχουν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την προεδρική εκλογή. Όμως όλοι σχεδόν, ακόμα και πολλοί υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη μέχρι πρότινος, έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία. Άρα, μια ομαλή πορεία προς την εκλογή της νέας ηγεσίας είναι η αναγκαία συνθήκη για να αρχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες για το ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στα μάτια των ψηφοφόρων.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ένα σήμα ότι υπάρχει συνειδητοποίηση της κατάστασης και μετά από πάρα πολλούς μήνες έγινε μια κανονική διαδικασία, χωρίς εντάσεις και με γνώμονα τι κάνουμε από εδώ και πέρα, ώστε συντεταγμένα να βαδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκλογή αρχηγού.

Εντάσεις δεν υπήρξαν παρά μόνο διαφωνίες και αυτές χαλαρές για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς ο Παύλος Πολάκης, συνεπικουρούμενος από την γραμματέα της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη και την Ολυμπία Τελιγιορίδου έθεσαν θέμα να γίνουν νωρίς οι εκλογές και να μην πάνε πολύ πίσω. Όμως η ομάδα των 87 επέβαλλε με μεγάλη άνεση την πρότασή για διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Νοεμβρίου και εάν χρειαστεί και δεύτερος γύρος, αυτός να γίνει την 1η Δεκεμβρίου.

Σε δυο εβδομάδες, θα συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, για να σχεδιάσει και να αποφασίσει συλλογικά τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια, με οδηγό την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, και «με πυξίδα την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των καταστατικών προβλέψεων», σύμφωνα με την απόφαση της Π.Γ.

Η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Σεπτεμβρίου, είναι για Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου 2024, με την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου, εκλογή νέου προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί 2ος γύρος την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Η ΔΕΘ, ο Νίκος Παππάς και οι 5 θεματικές

Πέρα όμως από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ βασικό μέλημα από εδώ και πέρα είναι να πείσουν τμήματα της κοινωνίας ότι το κόμμα παράγει πολιτική και τοποθετείται επί των πραγματικών προβλημάτων. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την ημέρα παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος είχε να παρουσιάσει κυρίως τοξικότητα, εσωστρέφεια, ίντριγκα και συγκρούσεις.

Γι’ αυτό και δίνεται μεγάλη έμφαση και στην εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσεχή ΔΕΘ, όπου το κόμμα θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Παππάς ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το μήνυμα που εκπέμπεται, για να περάσει και η εικόνα πως ο εχθρός είναι απέναντι, όπως είπε και ο Παύλος Πολάκης, είναι πως ο αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Μητσοτάκης, η αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική του.

Αυτό που μεταδίδεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί ένα συνολικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα απαντά με αξιοπιστία και πειστικότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, μέχρι το φορολογικό, και από τη στεγαστική κρίση μέχρι την προάσπιση και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας.

Τι θα κάνει ο Κασσελάκης – Τα σενάρια

Μένει να φανεί κατά πόσο αυτές οι προτάσεις θα περάσουν στην κοινωνία, καθώς τα εσωκομματικά κυριαρχούν και τώρα η συζήτηση επικεντρώνεται στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια για την προεδρία και επίσης τι θα κάνει ο Στ. Κασσελάκης, εάν θα δοκιμάσει και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ ή θα προτιμήσει να δημιουργήσει ένα δικό του πολιτικό σχηματισμό.

Από το οδυνηρό για τον ίδιο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στην Κ.Ε. δεν έχει τοποθετηθεί και ότι κυκλοφορεί είναι διαρροές ανθρώπων που μιλάνε μαζί του, αλλά επί της ουσίας τίποτα συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος συνομιλεί με μια μικρή ομάδα βουλευτών ακόμα, έχει επαφή με κάποια στελέχη της Κ.Ε. και από την χαρτογράφηση που θα κάνει θα φανεί τι δυνάμεις έχει και σε ποια επίπεδα και αναλόγως θα κινηθεί.

Πάντως θεωρείται πολύ πιθανόν όμως έως την προσεχή Κυριακή να τοποθετηθεί και να δείξει μια κατεύθυνση, σε μια χρονική στιγμή που έχουν εμφανιστεί τα πρώτα ονόματα υποψηφίων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.