Οι εικόνες των πλημμυρισμένων δρόμων της Αθήνας αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεσπάσει ένας πολιτικός πόλεμος οποίος τροφοδοτείται από την διαρκή αντιπαράθεση του Μ. Μαξίμου με τον δήμαρχο Αθηναίων αλλά και από το προεκλογικό σκηνικό στο ΠαΣοΚ.
Η κυβέρνηση έσπευσε με διάφορους τρόπους και μέσα να «χρεώσει» αυτήν την εικόνα στον Δήμαρχο Αθηναίων, με στελέχη της να προχωρούν σε ευθεία επίθεση εναντίον του, θέλοντας να τον παρουσιάσουν ως τον μοναδικό υπαίτιο της κατάστασης.
«Δεν υπάρχουν φρεάτια στη Μαρασλή»
Ενδεικτικό του κλίματος αντιπαράθεσης είναι η κριτική που άσκησε ο Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος. Μιλώντας στο ΟΝΕ και απαντώντας στις αιτιάσεις του δημάρχου Αθηναίων τον κάλεσε «αντί να τρέχει σε περιοδείες να καθαρίσει τα φρεάτια».
Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον το πρόβλημα των πλημμυρισμένων δρόμων είναι θέμα διευθέτησης των ρεμάτων επεσήμανε ότι «τα ρέματα της περιφέρειας Αττικής δεν νομίζω να συντέλεσαν στο να πλημμυρίσει η Μαρασλή και ο κάθετος δρόμος που διέρχεται μέχρι τον Ευαγγελισμό. Νομίζω ότι είναι ένα πιο απλό ζήτημα και έχει να κάνει με τον καθαρισμό των φρεατίων»
Το γραφείο Τύπου του δήμου απάντησε λέγοντας ότι « ο κ. Σκέρτσος πιστός στη γραμμή του Μαξίμου επιμένει στα fake news. Από τη σύγχυση του όμως ξέχασε ότι η οδός Μαρασλή, στο ύψος του Ευαγγελισμού δεν είχε βουλωμένα φρεάτια γιατί δεν έχει καθόλου φρεάτια»
Νωρίτερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Στέλιος Πέτσας, σε εμφάνιση του στο δελτίο ειδήσεων του Action24 ανέφερε πως «η χθεσινή εικόνα της πλημμυρισμένης Αθήνας είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου κ. Δούκα προσωπικά».
Η χθεσινή εικόνα της πλημμυρισμένης Αθήνας είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου κ. Δούκα προσωπικά.@action24tv pic.twitter.com/AgkUxohSFg
— Stelios Petsas (@SteliosPetsas) September 11, 2024
Παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογαριασμοί που κατά κανόνα έχουν συνδεθεί με τη ΝΔ προχώρησαν σε συντεταγμένες επιθέσεις κατά του δημάρχου στον οποίο χρεώνουν την αποκλειστική ευθύνη της εικόνας των πλημμυρισμένων δρόμων.
Όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη η αντιπαράθεση αυτή δεν αφορά μόνο το σήμερα, έχει παρελθόν αλλά και μέλλον. Στη ΝΔ αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου η απρόσμενη ανατροπή στην Αθήνα που εμπεριείχε μηνύματα και για τον Πρωθυπουργό δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξιμου με την Πλατεία Κοτζιά χαρακτηριζόταν πάντοτε από χαμηλές θερμοκρασίες.
Το κλίμα έγινε ακόμα πιο ψυχρό μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Δούκα για την αρχηγία του ΠαΣοΚ. Ο δήμαρχος της Αθήνας, που σταδιακά ανεβάζει τους τόνους της κριτικής του για την κυβέρνηση δεν είναι πλέον ο αντίπαλος του Κώστα Μπακογιάννη αλλά ένας πιθανός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έχουν επιλέξει να στρέψουν τα πυρά τους κατά του ΠαΣοΚ εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά διάλυσης. Τα πυρά στράφηκαν προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους πιθανούς διαδόχους του.
Τα πυρά Μπακογιάννη
«Η Αθήνα χθες το απόγευμα πνίγηκε, με την πρώτη βροχή μέσα σε λίγα λεπτά. Ζήσαμε πρωτόγνωρες εικόνες» ανέφερε ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης το απόγευμα της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο» τονίζοντας ότι «η βροχή ξέπλυνε και όλες εκείνες τις μεγάλες κουβέντες που είχαμε ακούσει προεκλογικά. Τα λόγια τα μεγάλα». Ωστόσο ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι « η Αθήνα είναι αντικειμενικά μία δύσκολη πόλη» και ότι «ερχόμαστε αντιμέτωποι με λογαριασμούς του παρελθόντος». Τόνισε, όμως ότι αυτό δεν είναι άλλοθι και δικαιολογία»
Ο κ. Μπακογιάννης άφησε αιχμές για την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής, στο ζήτημα του αριθμού των φρεατίων που καθαρίστηκαν. «Η δημοτική Αρχή έχει ένα κακό παρελθόν στο να διαστρεβλώνει την αλήθεια», υποστήριξε. «Λειτούργησε χθες το συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας; Το Μητρώο; Στείλαμε μηχανήματα έργου και αντλίες σε σημεία που διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι είναι προβληματικά; Η δημοτική αστυνομία εφάρμοσε κάποιο ειδικό σχέδιο; Ζητήθηκε τα φώτα της πόλης να ανάψουν νωρίτερα;
Ο εσωκομματικός δάκτυλος
Τα «βέλη» όμως τα οποία δέχεται από χθες ο κύριος Δούκας δεν προέρχονται μόνο εκ δεξιών. Στον χορό των επιθέσεων εναντίον του δημάρχου Αθηναίων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει και αρκετοί υποστηρικτές των εσωκομματικών του αντιπάλων. Ρίχνοντας κανείς μια πιο αναλυτική ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί μάλιστα να διαπιστώσει ότι τα επιχειρήματα της εσωκομματικής κριτικής δεν διαφέρουν σε πολύ από εκείνα που προέρχονται από την κυβέρνηση.
Τα γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών του ΠαΣοΚ. Άλλα θεωρούν ότι η χθεσινή εικόνα επιβεβαιώνει ότι ο κ. Δούκας δεν μπορεί να χωρέσει τα δύο καρπούζια σε μια μασχάλη και ότι βιάστηκε, λόγω υπέρμετρης φιλοδοξίας και τον καλούν να καθαρίσει τα φρεάτια. Και άλλα τους απαντούν ότι με τη στάση τους προσφέρουν συμμαχούν και προσφέρουν ασυλία στην κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν προχωρήσει.
Δούκας: Υπάρχει εντολή γενικής επίθεσης από Μητσοτάκη
Ο δήμαρχος Αθηναίων πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι «το Μαξίμου έδωσε από εχθές, εντολή γενικής επίθεσης εναντίον μου. Με όλα τα φερέφωνα του. Πάλι καλά που δε μας χρέωσαν και τον μεγάλο περίπατο» .
Στην ανακοίνωση του ο κ. Δούκας υπογραμμίζει «το πρώτο 8μηνο του έτους καθαρίσαμε ως Δήμος Αθήνας 14.700 φρεάτια», ενώ «την αντίστοιχη χρονική περίοδο επί κ. Μπακογιάννη είχαν καθαριστεί μόλις 7.685». «Η Αθήνα χρειάζεται άμεσα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση. Και όμως δεν έχει προχωρήσει τίποτε απολύτως, παρότι το ζητώ συνεχώς εδώ και ένα χρόνο», τονίζει.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι για αυτό τον σκοπό «υπάρχει το Ταμείο Ανθεκτικότητας, και όχι για να εξυπηρετούνται οι εκλεκτοί του κ. Μητσοτάκη». «Επιτέλους κύριε πρωθυπουργέ αναλάβετε τις ευθύνες σας. Προχωρήστε τα αντιπλημμυρικά έργα τώρα. Αν δεν μπορείτε, δώστε μας τα μέσα και τους πόρους για να τα κάνουμε εμείς. Με την κλιματική κρίση δεν παίζουμε», τονίζει ο κ. Δούκας
Η επίθεση σε Μητσοτάκη – Χαρδαλιά
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κύριος Δούκας πήγε ένα βήμα παραπέρα, επιτιθέμενος τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά: «Είμαστε 9 μήνες και καθαρίζουμε και τα φρεάτια της Περιφέρειας», τόνισε, αφήνοντας αιχμές κατά του Περιφερειάρχη Αττικής αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ο κ. Δούκας ανέφερε: «Δεν λύνεται όμως μόνο με τον καθαρισμό των φρεατίων το πρόβλημα. Η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει, όπως ξέρετε, από το άρθρο 186 αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Τον Κηφισό τον καθάρισαν, όμως οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Χαρδαλιά, ότι μέσα στους πρώτους 20 μήνες θα δρομολογηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου, δεν έχουν προχωρήσει.
Η ευρωπαϊκή επιτροπή δίνει 32 δισ. για αυτόν τον λόγο και είπε στις πόλεις, δώστε μας μελέτες για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα έργα. Δεν δόθηκαν μελέτες. Στόχος είναι να είναι στον αέρα οι μελέτες, όπως είπε σωστά ο κ. Μπακογιάννης, η μελέτη να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο για να είναι τεκμηριωμένες όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειαζόμαστε.
Γι αυτό προχωράμε σε μια σειρά από έργα. Προχωράει η Ριζούπολη, όπως και στην Αντιγόνης, παλεύουμε και στην Αχαίας, στους Αμπελόκηπους. Όμως εδώ, να πούμε ότι, έχει καεί το ένα τρίτο των περιαστικών δασών της Αττικής. Οι υποδομές δεν επαρκούν. Πώς θα μπορέσει ο δήμος της Αθήνας να υλοποιήσει όλα αυτά τα έργα; Πόσα αντιπλημμυρικά έχουν ενταχθεί στον δήμο της Αθήνας, στην Περιφέρεια; Πόσα στο Ταμείο Ανάκαμψης; Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη».
Η στήριξη Ζαχαριάδη
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις ευθύνες και της Περιφέρειας αλλά και της κεντρικής κυβέρνησης, λέγοντας:
«Το καλοκαίρι κάνει ζέστη και παίρνει φωτιά, το φθινόπωρο και την άνοιξη βρέχει και τον χειμώνα καμιά φορά χιονίζει. Αυτό συμβαίνει εδώ από αρχαιοτάτων χρόνων.
Χρειάζεται μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να καταστεί η πόλη βιώσιμη και ανθεκτική. Όταν έχει καεί την τελευταία πενταετία το ένα τρίτο περιαστικών δασών της Αττικής είναι λογικό ότι αλλάζουν τα δεδομένα για όλους, όπως και οι υποδομές που είχαν φτιαχτεί τις προηγούμενες δεκαετίες μπορεί να μην αρκούν στις νέες συνθήκες και είναι απολύτως προφανές ότι υπάρχουν συναρμοδιότητες.
Επιβάλλεται μια συνέργεια και με την Περιφέρεια που δίνει τους πόρους. Πόσα αντιπλημμυρικά έχει προχωρήσει ο κ. Χαρδαλιάς; Και υπάρχει και ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης».