Στη Βιέννη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ σε μία διμερή επίσκεψη σε ξένη πρωτεύουσα πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ.17-18 Οκτωβρίου).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Νεχάμερ, εστίασε στο μεταναστευτικό και στη φύλαξη των συνόρων, αναφέρθηκε στην ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα, στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στον πόλεμο της Γάζας.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός:

«Με χαρά βρίσκομαι εδώ που επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές μας σχέσεις με την Αυστρία. Εχουμε στενές προσωπικές σχέσεις με τον κ. Νεχάμερ και στο ΕΛΚ και είναι σημαντικό να κρατάμε ενεργές τις σχέσεις μας ενόψει των προκλήσεων.

Η Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια κάνει πολλά, δείτε τι ισχύει σήμερα στο Ανατολικό Αιγαίο με φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και με απόλυτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Των μεταναστών.

Δεν είναι δυνατό να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ε.Ε. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη, όχι μόνο της πρώτης γραμμής, αλλά και αυτών που βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης.

Ευχαριστώ όμως την Αυστρία και για την υποστήριξη στη μεγαλύτερη χρηματική χρηματοδότηση για φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Οι άλλοι δύο πυλώνες έχουν να κάνουν με τους νόμους για το άσυλο και τη νόμιμη διαμονή των μεταναστών.

Παράλληλα, συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς θέλουμε την ένταξη των χωρών, αλλά κάθε φάντασμα εθνικισμού καταλήγει να απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα. Έχουμε κοινό όραμα για ενιαία ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά χωρίς εκπτώσεις των υποχρεώσεων των κρατών.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Γάζα, που ήταν ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης, πάγια θέση της Ελλάδας είναι η άμεση ολοκλήρωση εχθροπραξιών και άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο που είναι γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, συζητήσαμε για τις προτεραιότητες στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως την πρόταση Ντράγκι για τα οικονομικά της ΕΕ. Για εμάς προτεραιότητα είναι η κοινή άμυνα κάτι που πρέπει να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.

Νεχάμερ: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην προστασία των συνόρων

Από την πλευρά του ο κ. Νεχάμερ τόνισε: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη στην προστασία των συνόρων της Ευρώπης. Βρισκόμαστε υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αυτό εξυπηρετεί την κοινή ασφάλεια.

Ακόμη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολιτικά θέματα. Σε συνεργασία με την Ουγγαρία και τη Σερβία, λειτουργούμε για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι Παλαιστίνιοι είναι και εκείνοι όμηροι της Χαμάς, δεν θέλουμε να υπάρξει ανάφλεξη στη Γάζα», σημείωσε αρχικά ο κ. Νεχάμερ.