Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του, το βιβλίο έφτασε στη Μελβούρνη και διατίθεται προς πώληση στο ευρύ κοινό μέσω του ηλεκτρονικού μας βιβλιοπωλείου ή και τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, το βιβλιοπωλείο Θεμέλιο στο κέντρο της Αθήνας φιλοξένησε την παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας (Τζουλιάνας) Χαρπαντίδου «Σάρκα και οστά μιας μακρινής πατρίδας». Στην εκδήλωσε παρευρέθηκε η πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Alison Duncan, η οποία παρουσίασε το βιβλίο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, δήλωσε: «Συγχαίρω τη συγγραφέα Τζουλιάνα Χαρπαντίδου και τον μεταφραστή Πέτρο Αλεξίου για την προσπάθειά τους να παρουσιάσουν αυτό το σπουδαίο ιστορικό έργο. Θα έχει τεράστια αξία προκειμένου να εκτιμήσουν οι μελλοντικές γενιές τους πρωτοπόρους που έθεσαν τα θεμέλια για τη σημερινή ακμάζουσα κοινότητά μας.»

Ο υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΚΜ, Δρ Νίκος Ντάλλας, ο οποίος επέβλεψε το έργο, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όποιον μελετά την Ελληνική διασπορά. Το περιεχόμενο του βιβλίου έχει τεκμηριωθεί διεξοδικά». Η ΕΚΜ προετοιμάζει τώρα έναν επόμενο τόμο, με στόχο να επικαιροποιήσει την ιστορία της μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης είναι ο παλαιότερος θεσμικός εκπρόσωπος Ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία. Το βιβλίο αυτό παρακολουθεί την ιστορική της πορεία από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η έρευνα βασίζεται σε πρωτογενείς πηγές – τα πρακτικά και τα αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, τα Εθνικά Αρχεία της Αυστραλίας, τα Αρχεία Δαρδάλη της Ελληνικής Διασποράς στο Πανεπιστήμιο La Trobe, καθώς και σε ελληνικές και αγγλόφωνες εφημερίδες της περιόδου στην Αυστραλία. Οι θεματικές περιοχές που καλύπτονται στο βιβλίο αντικατοπτρίζουν καίρια ζητήματα που εμφανίστηκαν είτε σε επίσημα έγγραφα, όπως τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας και η αλληλογραφία, είτε στον ελληνοαυστραλιανό Τύπο της εποχής.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Γεωργία (Τζουλιάνα) Χαρπαντίδου είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και Μεταπτυχιακού επίσης στο Πάντειο με ειδικότητα στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και τις Μειονότητες. Από το 2014 έως το 2018 εργάστηκε στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ως ερευνήτρια της ιστορίας και των αρχείων της. Η παρούσα δημοσιευμένη μονογραφία είναι αποτέλεσμα αυτών των ερευνητικών προσπαθειών. Η συνεχιζόμενη ακαδημαϊκή της έρευνα στο θέμα της Οργάνωσης της Ελληνικής Διασποράς στην Αυστραλία αποτελεί τη βάση της διδακτορικής της διατριβής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.