Μπορεί ένα ρομπότ να αντικαταστήσει έναν υπουργό;

Ας δούμε τι συνέβη στο περίπτερο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην ΔΕΘ όπου ξαφνικά εμφανίστηκε ένα… ρομπότ. Πρόκειται για το πασίγνωστο ρομπότ Σοφία, που απαντούσε (με σοβαρότητα) κάθε ερώτηση που αφορούσε τη λειτουργία του υπουργείου, τις μεταναστευτικές δομές, τα κέντρα υποδοχής, το άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδάκια, τους διακινητές και πολλά άλλα.

Σε κάποια στιγμή το πλησιάζει ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και αρχίζει να το ρωτά για θέματα της δικής του αρμοδιότητας, δηλαδή για θέματα που έχουν να κάνουν με τον υπουργό. Το ρομπότ απάντησε με σαφήνεια σε κάθε ερώτηση, αφήνοντας έκπληκτο τον υπουργό για τη γνώση του γύρω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, τόσο που γύρισε προς το ρομπότ λέγοντάς του: «Ρομπότ; Άκουσέ με, πάω τώρα να υπογράψω την παραίτησή μου ως υπουργός, δεν χρειάζεται υπουργός σε αυτό το υπουργείο, το ρομπότ τα ξέρει όλα, η τεχνητή νοημοσύνη να είναι καλά».

Την ώρα που απομακρυνόταν ακούει το ρομπότ να του λέει: «Καλή επιτυχία με την υπογραφή της παραίτησής σας κύριε υπουργέ». Περιττό να σας πως τι γέλιο έπεσε με τον υπουργό να μένει έκπληκτος για δεύτερη φορά, αλλά και προβληματισμένος. Λέτε να του φάει τη θέση;

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη και ρωτά τη Σοφία το ρομπότ: «Δηλαδή τα ρομπότ θα μας κυβερνήσουν κάποια στιγμή». Και το ρομπότ απάντησε: «Όχι, τα ρομπότ είναι το μυαλό, αλλά οι άνθρωποι έχουν την καρδιά». Εκείνο που έμαθα είναι ότι το υπουργείο «προσέλαβε» το ρομπότ Σοφία και το διόρισε ως πρέσβειρα (…άμισθη) για τα ασυνόδευτα ανήλικα της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι, όπως έλεγε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου όση τεχνητή νοημοσύνη κι αν έχουν τα ρομπότ, άνθρωποι είναι αυτοί που τα φτιάχνουν.

***

Ποιοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Αν και ακόμα είναι νωρίς ήδη οι Συριζαίοι μόλις άδειασε, έτσι όπως άδειασε η καρέκλα στου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν αρχηγοί. Με πρώτον τον Πολάκη, ακολουθεί ο πάντοτε πρόθυμος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης και μετά (η επανεμφάνισή) του Απόστολου Γκλέτσου, του (οικονομολόγου ή του 13-0) Νίκου Παππά, ο οποίος θα ανέβει και στη Θεσσαλονίκη στην ΔΕΘ, ως προσωρινός Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον εάν ακούσετε τα ονόματα της Ρένας Δούρου και της Όλγας Γεροβασίλη για την προεδρία μην αιφνιδιαστείτε και βεβαίως είναι και ο Στέφανος Κασσελάκης, που θα ξαναδοκιμάσει, λένε πολλοί, την τύχη του. Έως ότου γίνει όμως η εκλογή σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι. Τώρα ποιος ή ποια από όλους αυτούς (και από όσους έρχονται ακόμα) θα μπορέσει να νικήσει τον Μητσοτάκη, είναι άλλη υπόθεση.

***

Το ντιμπέιτ Κάμαλα Χάρις- Ντόναλντ Τραμπ και οι Έλληνες επιτελείς τους

Λοιπόν σήμερα είναι η μέρα που περιμένουν οι Αμερικανοί και κυρίως ο Τραμπ. Σήμερα ( εκτός απροόπτου) θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο μονομάχους της Προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ανάμεσα στους Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις. Και όλα αυτά την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Τραμπ να περνά μπροστά με ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ να λένε για την Κάμαλα ότι τελείωσε ο μήνας του μέλιτος, τώρα αρχίζει η σκληρή πραγματικότητα.

Δηλαδή πόσο μπροστά προηγείται ο Τραμπ; Ο πρώην πρόεδρος συγκεντρώνει 48% των προθέσεων ψήφου, προηγείται της κυρίας Χάρις, που προσελκύει το 47%, ωστόσο η διαφορά τους, μιας εκατοστιαίας μονάδας, στο δείγμα των πιθανών ψηφοφόρων βρίσκεται εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος (±2,8%).

Βέβαια ακόμα είναι νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αλλά τα επιτελεία των δύο μονομάχων πήραν φωτιά. Αυτό της Κάμαλα Χάρις με την Ελληνίδα επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας Kristin Bartolina Faust (ξαδέλφη της αντικυβερνήτη Ελένης Κουναλάκη, από τις πλέον στενές συνεργάτιδες της Κάμαλα) να προετοιμάζει όλες τις λεπτομέρειες.

Αλλά και ο Τραμπ επιστράτευσε τους Έλληνες, Τζορτζ Παπαδόπουλος, Τζορτζ Τζιτζίκος και Ρινς Πρίμπους για την προεκλογική του εκστρατεία και κανείς δεν ξεχνά ότι ο ομογενής δικηγόρος Ρέινχολντ (Ρινς) Ρίτσαρντ Πρίμπους (πρώτος επιτελάρχης του Λευκού Οίκου επί Τραμπ) που βοήθησε τον Τραμπ να εκλεγεί, ο οποίος όμως εν συνεχεία παραιτήθηκε, αλλά ο Τραμπ τον ξανάφερε πίσω για να αντιμετωπίσει (στις προηγούμενες εκλογές) τον Μπάιντεν.

***

Τι γυρεύει ένα κινέζικο drone στον ελληνικό στρατό

Ήταν η στιγμή που μπροστά στο περίπτερο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην ΔΕΘ ένα drone βρισκόταν σε λειτουργία και ένας στρατιώτης σε στάση προσοχής εξηγούσε τις δυνατότητες του αεροχήματος, μπροστά στον Πρωθυπουργό, Όπως φάνηκε και στο πλάνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενθουσιάστηκε με το drone και είπε στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι σύντομα θα έχουμε και άλλα ωσάν αυτό. Τι είδους όμως drone ήταν αυτό; Πάντως δεν είναι ελληνικό, όπως ειπώθηκε, ούτε κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια.

Είναι κινεζικής κατασκευής και προελεύσεως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληθώρα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με καταγραφή και ανίχνευση. Διαθέτει κάμερα 48 MegaPixels για λήψη φωτογραφιών και μπορεί να βιντεοσκοπήσει με μέγιστη ανάλυση 1080p 30fps σε συνθήκες ημέρας και νύχτας. Περιλαμβάνει χειριστήριο για τον έλεγχο της λειτουργίας του και είναι συμβατό με smartphone και tablet.

Από τις λειτουργίες του, ξεχωρίζουν το GPS Positioning, το οποίο παρέχει με ακρίβεια τις συντεταγμένες του drone και το Return to Home, ώστε να γυρνάει αυτόματα με ένα κουμπί στο σημείο απογείωσης. Η μέγιστη εμβέλειά του φτάνει τα 7 χιλιόμετρα, ο χρόνος πτήσης του έως τα 41 λεπτά ενώ διαθέτει και υποδοχή κάρτας μνήμης για την αποθήκευση βίντεο και φωτογραφιών. Αποτελεί εν γένη μια καινοτόμο λύση που συνδυάζει ικανότητα μεταφοράς σημαντικού ωφέλιμου φορτίου, φορητότητα – αναδιπλούμενη συσκευασία και δυνατότητα εκτόξευσης από Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Αναγνώρισης M1117.

***

Εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη

Ήταν ο αρχιτέκτονας της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, υφυπουργός Εξωτερικών, κυπριακής καταγωγής, ο οποίος πριν από 25 χρόνια έχασε τη ζωή του σε αυτό το φοβερό δυστύχημα που έγινε με το κυβερνητικό αεροσκάφος «Φάλκον», λίγο πριν από την προσγείωσή του στο Βουκουρέστι.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, διοργανώνουν στις 18 Σεπτεμβρίου (στην Αίθουσα Γεώργιος Καρατζάς), στις 10.30 μ.μ. ειδική εκδήλωση με θέμα «Γιάννος Κρανιδιώτης 25 χρόνια μετά το όραμα παραμένει ζωντανό».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Κύπρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ και για έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη θα μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις στις οικογένειες των θυμάτων και των δημοσιογράφων που επέβαιναν στο μοιραίο κυβερνητικό αεροσκάφος.

***

Γιατί η Λατινοπούλου προτείνει για Πρόεδρο Καραμανλή ή Σαμαρά;

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να κλείσει (τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2025) το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αφροδίτη Λατινοπούλου προτείνει ο επόμενος Πρόεδρος να είναι εις εκ των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Όταν ρωτήθηκε γιατί αυτούς τους δύο και όχι κάποιον άλλο από την παράταξη της ΝΔ, είπε ότι αυτοί οι δύο είναι πρώην πρωθυπουργοί, διαθέτουν εμπειρίες και γνωριμίες. Η κυρία Λατινοπούλου όμως είπε και κάτι άλλο. Προτείνει αυτούς επειδή είναι δεξιοί και «ως δεξιά που είμαι και εγώ θα ήθελα έναν από τους δύο».

Η Πρόεδρος του κόμματος «Φωνή της Λογικής πρόκειται την Πέμπτη να «ανέβει» στη Θεσσαλονίκη και ως αρχηγός κόμματος θα μιλήσει στην ΔΕΘ και εν συνεχεία θα δώσει συνέντευξη τύπου.