Η Aston Martin ήρθε η στιγμή να πρωταγωνιστήσει και, πιθανόν, να κυριαρχήσει Formula 1 χάρη στον Adrian Newey. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια στις πίστες ήταν, όπως φαίνεται, χρόνια προσαρμογής για τη βρετανική ομάδα έως ότου ο θαυματουργός σχεδιαστής μονοθεσίων συμφωνήσει ν’ αναλάβει το φιλόδοξο πρότζεκτ της εκτόξευσής της.

Για τις πολύτιμες υπηρεσίες του ο 65χρονος «μάγος» από το Κόλτσεστερ έλαβε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, αντάξιο της φήμης και της κληρονομιάς που έχει ήδη αφήσει στο σπορ. Όπως έμαθε το BBC, η σύμβασή του με την Aston Martin αφορά συνεργασία διάρκειας πέντε ετών για την οποία θα αποκομίσει συνολικά περισσότερα από 175 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για συμβόλαιο που παίρνουν μόνο οδηγοί της κλίμακας των Hamilton, Verstappen και Norris.

Newey ο απόλυτος

Τα μονοθέσια που έχει εμφανίσει κατά καιρούς ο Newey έχουν κατακτήσει περισσότερες από 200 νίκες στη F1 κι έχουν στέψει πρωταθλητές δώδεκα φορές. Ο ίδιος ως επικεφαλής έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα κατασκευών δεκατρείς σεζόν με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Η αρχή είχε γίνει με τη Williams (1991-1996), προτού μεταπηδήσει στη McLaren (1997-2005) κι από εκεί στη Red Bull (2006-2024). Από την αυστριακή ομάδα ο πολυθρύλητος παράγοντας αποχώρησε τον περασμένο Απρίλιο και μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλου από τον Cristian Horner.

Το κίνητρο του Alonso

Ο Newey υποστήριξε ότι ήταν «εντυπωσιασμένος από το πάθος και τη δέσμευση» του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Aston Martin, Lawrence Stroll. Ο ζάπλουτος Καναδός επιχειρηματίας έχει ήδη ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η ομάδα να διεκδικήσει τίτλους. Μεταξύ αυτών το νέο εργοστάσιο που περιλαμβάνει μια υπερσύγχρονη σήραγγα αεροδυναμικής. Ο ίδιος έχει εξασφαλίσει και την προμήθεια κινητήρων της Honda, μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ από το 2026.

Σ’ αυτήν την περίπτωση προσφέρεται ένα τεράστιο κίνητρο στον Fernando Alondo να συνεχίσει και μετά το 2026, όταν και λήγει το εν εξελίξει συμβόλαιό του.

«Είναι μια απίστευτη μέρα για την ομάδα. Το όραμα του Lawrence διαμορφώνεται, αυτή είναι σίγουρα η ομάδα του μέλλοντος και για μένα θα είναι μια φανταστική επαγγελματική ευκαιρία επαγγελματικά να συνεργαστώ με τον Adrian» σχολίασε ενθουσιασμένος o 43χρονος δις παγκόσμιος πρωταθλητής (2005, 2006).

Ο Newey φτιάχνει πρωταθλητές

Ο Adrian Newey σχεδίασε το πρώτο μονοθέσιο για τη Formula 1 το 1988, αλλά η αναγνώριση ήρθε αφότου εντάχθηκε στη Williams στις αρχές των 90s. Με τον Βρετανό σε θέση κουμανταδόρου, η βρετανική ομάδα έμεινε πέντε χρόνια στην κορυφή των κατασκευαστών κι επέτρεψε στους Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill και Jacques Villeneuve να πανηγυρίσουν τον τίτλο του κορυφαίου οδηγού.

Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις τίτλοι με τη McLaren, με τον Mika Hakkinen να στέφεται διαδοχικά πρωταθλητής το 1998 και το 1999, προτού από το 2006 γίνει ο άνθρωπος που μετέτρεψε το μονοθέσιο της Red Bull σ’ ένα υπερόπλο. Είναι αυτός ο λόγος που ο Sebastian Vettel θα τον ευγνωμονεί εσαεί, καθώς τού χάρισε τέσσερα τρόπαια. Ανάλογα συνέβη αργότερα με τον Max Verstappen, με τον Ολλανδό μάλιστα να κερδίζει 19 από τα 22 grand prix της περυσινής σεζόν.