Κακοκαιρία ATENA: Πού θα ρίξει βροχή τις επόμενες ώρες – Τι θα γίνει στην Αττική

Τις επόμενες ώρες το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας ATENA - Υποχωρούν τα έντονα φαινόμενα το απόγευμα της Τετάρτης - Προβλήματα από τις καταιγίδες σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Ανατολικότερα μετατοπίζεται η κακοκαιρία ATENA και περνάει στη δεύτερη φάση της τις επόμενες ώρες, μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι καταιγίδες σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη το πέρασμα της κακοκαιρίας θα γίνει το μεσημέρι και το απόγευμα και «επειδή λόγω εποχής ενεργοποιείται η θερμική αστάθεια, χρειάζεται προσοχή μιας και αυτός ο παράγοντας θα ενισχύσει περισσότερο τα φαινόμενα που αναμένουμε».

Το τρίτο κύμα κακοκαιρίας θα έρθει το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

Η Αττική δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τα έντονα φαινόμενα, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Η ανάρτηση Μαρουσάκη

EMY: Η πρόγνωση για σήμερα Τρίτη 10/9

Προειδοποιήσεις

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία αναφέρει η πρόγνωση της ΕΜΥ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Γενικά χαρακτηριστικά

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα δυτικά σε βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες . Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία, βαθμιαία και στην υπόλοιπη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη δυτική Μακεδονία από αργά το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι 4 με 6 και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ η κακοκαιρία ATENA θα φέρει:

  1. Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
  2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
  3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
  4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Προβλήματα σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα

Προβλήματα προκάλεσαν οι καταιγίδες σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, μέχρι τα μεσάνυχτα έπεσαν 100mm βροχές μέσα σε 12 ώρες στην περιοχή της Ζακύνθου. Σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών του meteogr άλλα 50-70mm έχουν σημειωθεί σήμερα στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Έπεσε τοίχος στη Ζάκυνθο

Στο νησί της Ζακύνθου οι καταιγίδες είχαν σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα από τοιχίο, στο μετόχι του Αγίου στο Καλλιτέρο, στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Καλαμακίου με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα του δρόμου.

Στο σημείο, σύμφωνα με το imerazante, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η προϊσταμένη του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη και η Αστυνομία προκειμένου να διευκολύνει την έλευση των αυτοκινήτων και να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα, καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

Πλημμύρισαν δρόμοι στην Κέρκυρα

Επι ποδός βρίσκονται τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας στη νότια Κέρκυρα. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών στο corfutvnews προβλήματα υπήρξαν στη νότια Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπαστάτικα Νεοχωρίου.

Ο κεντρικός δρόμος πλημμύρισε και έγινε ένα με τα χωράφια προκαλώντας προβλήματα σε υπόγειο σπιτιού, αλλά και σε σταθμευμένα οχήματα. Μάλιστα ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά, με τους οδηγούς να το εγκαταλείπουν την τελευταία στιγμή.

Προβλήματα υπήρξαν και στον γνωστό κόμβο της Μεσογγής όπου πλημμύρισαν υπόγεια. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Ζερβό τα περισσότερα έχουν αντιμετωπιστεί, ενώ τα συνεργεία συνεχίζουν να παρεμβαίνουν όπου υπάρχει πρόβλημα.

Πού έπεσε η περισσότερη βροχή

Στον πίνακα του meteo παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 08:30 σήμερα το πρωί. Στις τρεις πρώτες θέσεις είναι η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και τα Σαγαίικα Αχαΐας. Ακολουθούν τα Πετάλεια Κέρκυρας, οι Παξοί και η Ωλενία στην Αχαΐα.

Live η πορεία της κακοκαιρίας ATENA

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.