Έφτασε στην Αττική η κακοκαιρία ATENA, με ισχυρές βροχοπτώσεις στο λεκανοπέδιο. Τα φαινόμενα ξεκίνησαν από τα δυτικά και επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές, ενώ βροχές σημειώθηκαν και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί 51 κλήσεις για την Αττική κυρίως από περιοχές του δήμου Αθηναίων (Πατήσια- Κυψέλη) αλλά και από Ψυχικό και Γαλάτσι. Από αυτές, οι 34 κλήσεις είναι για αντλήσεις υδάτων, οι 8 για κοπές δέντρων και οι 9 για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Έντονα φαινόμενα σημειώθηκαν νωρίτερα στην Εύβοια. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκαν περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, της Κεντρικής και της Νότιας.

Όπως μεταδίδει το evima.gr, Κύμη, Ζάρακες, Κριεζά, Δύστος, Ωρολόγι, Αγία Άννα, Κήποι και Κονίστρες δέχτηκαν ισχυρή βροχή με χαλάζι και έντονους κεραυνούς.

Πού υπάρχει προειδοποίηση

Το 112 ήχησε νωρίτερα σήμερα για Μακεδονία – Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, προειδοποιώντας για για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας, από τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα 10/09/2024 έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο».

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Atena

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη 10/09 σε μεγάλο μέρος της χώρας, με έμφαση τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

  • Βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως σε τμήματα της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
  • Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Α. Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα είναι ισχυρές.
  • Οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και σε τμήματα του Αιγαίου είναι πιθανό να συνοδευόνται από χαλαζοπτώσεις (μικρού κατά βάση μεγέθους).
  • Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στην παρακάτω ομάδα προγνωστικών χαρτών αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου μεταξύ 12:00-15:00 και 18:00-21:00 της Τρίτης 10/09, 00:00-03:00 και 03:00-06:00 της Τετάρτης 11/09.