Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση Τουριστικού Ρεύματος από την Τουρκία

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Γιώργος Καλτάκης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Προώθησης Τοπικών Προϊόντων, Νίκος Νύκτας, έγινε ο απολογισμός της τουριστικής περιόδου για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Καλτάκης χαρακτήρισε την τουριστική σεζόν εξαιρετικά επιτυχημένη, με αιχμή του δόρατος το πολιτιστικό φεστιβάλ της Περιφέρειας, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην προβολή των νησιών, και ειδικά της Χίου. Το φεστιβάλ ανέδειξε τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, προσελκύοντας τόσο Έλληνες όσο και ξένους επισκέπτες. Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία, μια αγορά-στόχο που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Προβολή των νησιών στην Τουρκία και επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καλτάκης τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της προβολής των νησιών της Περιφέρειας στην τουρκική αγορά, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς γείτονες με σημαντικές τουριστικές προοπτικές. Ο στόχος είναι η επέκταση της τουριστικής σεζόν σε όλα τα νησιά, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω την τοπική οικονομία και θα συμβάλει στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.

Νομικά κενά στη συνδιαφήμιση και οι διευκρινίσεις από το Υπουργείο Τουρισμού

Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της συνδιαφήμισης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο ζωτικής σημασίας για την προώθηση των νησιών στο εξωτερικό. Ωστόσο, υπογράμμισε την ύπαρξη σημαντικών νομικών κενών που εμποδίζουν την αποτελεσματική χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου. Ο κ. Καλτάκης έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις από το Υπουργείο Τουρισμού, με στόχο να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της συνδιαφήμισης.

Θεματικός τουρισμός: Η λύση απέναντι στον υπερτουρισμό

Τόσο ο κ. Καλτάκης όσο και ο κ. Νύκτας συμφώνησαν ότι ο στόχος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν είναι η μαζική ανάπτυξη του τουρισμού, που συχνά οδηγεί στον υπερτουρισμό, αλλά η ενίσχυση του θεματικού τουρισμού. Ο θεματικός τουρισμός, όπως η γαστρονομία, ο πολιτισμός και η φύση, θα επιτρέψει στα νησιά να διατηρήσουν τη μοναδικότητα και την ταυτότητά τους, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και προσελκύοντας ποιοτικούς επισκέπτες.

Ο κ. Νύκτας, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία της σύνδεσης του τουρισμού με τα τοπικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι η τοπική παραγωγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των νησιών. Η ανάπτυξη της γαστρονομίας και η ανάδειξη των προϊόντων της περιοχής μπορεί να δημιουργήσει ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν που θα ελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Μελλοντικές προοπτικές

Η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο Αντιπεριφερειαρχών ανέδειξε την ανάγκη για μια ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με έμφαση στην ποιότητα και όχι την ποσότητα. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ενίσχυση της προβολής στην τουρκική αγορά, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, αποτελούν τις κύριες στρατηγικές που θα καθορίσουν την πορεία της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.